Közel ezer, 1850 előtti térképet tett elérhetővé az OSZK

2020. augusztus 27. 15:57

Az intézmény kiváló minőségben és szabad licenc alatt tette közzé a térképeket, tehát azokat a forrás megjelölésével szabadon fel lehet használni.

2020. augusztus 27. 15:57
null

Az Országos Széchenyi Könyvtár Földabrosz néven indított új digitális tartalomszolgáltatást – írja a Media1.

Az adatbázis jelenleg majdnem ezer, 1850 előtt készített hazai és külföldi térképet tartalmaz, amelyeknek a jelentős hányada a 18. században készült, de 17. századi kiadások is megtalálhatóak a Széchényi Ferenctől származó gyűjteményben. Az adatbázis egyébként folyamatosan bővül.

Az intézmény kiváló minőségben és szabad licenc alatt tette közzé a térképeket, tehát azokat a forrás megjelölésével (Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár) szabadon fel lehet használni. A böngészést megkönnyítendő, földrajzi elhelyezkedés szerinti és tematikus csoportokba rendezve is válogathatunk a térképek között.

A Földabrosz szolgáltatás mellett az azonos elnevezésű blog is új formát ölt, és szervesen kapcsolódik majd az oldalhoz.

Az adatbázist itt érheti el.

(A kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2020. augusztus 28. 18:50
Szomorú, hogy a Magyarország témájú térképeket az egyik kezemen megszámolhatom. Jó, hogy Haiti vagy Ausztrália régi térképei ott vannak, de 1848-as csatatérképek azok egy sem...
anegy_
2020. augusztus 27. 23:36
idegenek dolgozzák." Igazad van Tuja, olyan 1/3-nyi idegen-lelkű magyar szarrá dolgozza magát, csak árthasson a hazájának. Pl. mint te, te ostoba jószág.
Kiscsillag
2020. augusztus 27. 17:50
A csóró románok szélütést kapnak. Nem is léteztek akkoriban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!