Kijött a szigorrendelet: kijárási tilalom, kötelező maszkviselés, boltzárás

2020. november 11. 07:37

Néhol közterületen is kötelező lesz a maszkviselés, csak a gyógyszertárak és benzikutak nem zárnak be 19 óra után.

2020. november 11. 07:37
null

Kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt, ezzel a kormányt 90 napra újfent rendeleti kormányzásra hatalmazva fel. A kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától léptek életbe.

Ennek értelmében: 

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

Kivételt képez az egészségkárosodással, életveszéllyel fenyegető helyzet, az igazolt munkavégzés (beleértve az oda- és hazautat), valamint a kutyasétáltatás, melynél nem lehet elhagyni a lakóhely 500 méteres körzetét. A kutyafuttatók bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

A kijárási tilalom alól mentesek a profi sportolók meccs vagy edzés esetén, melyet nekik is az egyéb munkavégzéshez hasonlóan okirattal kell igazolniuk. 

Egyes közterületeken,10 000 főnél nagyobb településsel „egyes közterületein” kötelezővé tették a maszkhasználatot, ezeket a területeket a polgármestereknek kell kijelölniük. Továbbra is kell a maszkot hordani ott, ahol eddig is kötelező volt, mint például üzletekben és a tömegközlekedési eszközön. Sportoláskor, parkban, zöldterületen nem kötelező viselni a maszkokat. 

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva.

Minden bolt legkorábban a kijárási tilalom lejártával, tehát reggel 5 órakor nyithat ki. Az egyéb szolgáltatások, mint például fodrászatok, masszőrök a normális nyitvatartás mellett működhetnek a kijárási tilalom szabályainak figyelembe vételével. 

Az iskolákban nem rendezik meg a szalagavatókat, de az őszi érettségit megtartják.

Szükség esetén a középiskolákban lehet tartani egyéni vagy kiscsoportos konzultációkat, a pedagógusok pedig az iskolából is dolgozhatnak. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig az eddig megszokott rend szerint tartanak nyitva. A speciális védelmi intézkedéseket az intézmények igazgatói határozzák meg. Az egyetemek, főiskolák digitális oktatásra állnak át, felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, mely alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

Tilos a gyülekezés. Nem lehet rendezvényeket sem tartani, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. Be kell zárni a mozikat, színházakat, cirkuszt, az edzőtermeket, fedett uszodákat, jégpályákat, fürdőket, állatkerteket, vadasparkokat, kaland- és vidámparkokat és a játszóházakat, múzeumokat, könyvtárakat. Családi rendezvényen maximum 10, temetésen 50 ember vehet részt, esküvőket csak a legszűkebb körben rendezhetnek. Vallási rendezvényeket – a védelmi rendelkezések betartásával – lehet tartani. Az éttermekből való ételszállításban a taxisok is részt vehetnek, de az éttermekből csak elvitelre lehet ételt rendelni. Az üzemi étkezdék ugyanakkor nyitva maradhatnak. 

Gazdasági segítséget nyújt a kormány a következő típusú vállalkozásoknak: 

– Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,

– Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,

– Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,

– Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,

– Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,

– Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,

– Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,

– Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,

– Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,

– Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,

– Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet,

– Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,

– Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),

– Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,

– Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,

– Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,

– Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet, vagy

– M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329) végző vállalkozás.

Első lépésként több adókedvezményt kapnak a fenti vállalkozás-típusok. Nekik november hónapra nem kell szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetniük alkalmazottaik után. Novemberben a kisadózó cégeknek a fizetéseket és egyéb személyi jellegű kifizetéseket nem kell beleszámolniuk a kisvállalati adóalapjukba. A támogatásnak az a feltétele, hogy a cég továbbra is fizesse a dolgozók fizetését és ne bocsásson el senkit. A felsorolt cégek számára bértámogatás is nyújtható, a szálláshelyek pedig visszakapják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba november 8-ig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80 százalékát, ha a foglalások a következő 30 napos időszakra vonatkoznak.

(Forrás: Magyar Közlöny, Hvg.hu)

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten ággya Órbán Viktort
2020. november 11. 13:02
Késő!
Pierre
2020. november 11. 11:09
Varga Judit az éj leple alatt benyújtotta a választási törvény módosítását. https://444.hu/2020/11/11/varga-judit-az-ej-leple-alatt-benyujtotta-a-valasztasi-torveny-modositasat
Andilla
2020. november 11. 10:52
Feladvány: Pista bácsinak jön a 90. születésnapja. Felesége 86 éves. Három felnőtt, házas gyermekük van, hét unokájuk és négy dédunokájuk. Pista bácsinak már csak két, jóval fiatalabb húga él, viszonylag jó egészségben, a szomszéd utcában laknak, férjeikkel együtt. A testvéreknek négy, illetve öt gyereke van, azoknak férjük-feleségük, tizenhárom unoka, három dédunoka. Pista bácsi igen jó évjárat: két barátja is van, akikkel együtt nőtt fel, együtt is volt katona a háborúban, azóta is jóban-rosszban együtt vannak, még most is szinte minden nap összejárnak sakkozni. Kérdés: ez hány személy összesen, és ki az a 10 fő, aki részt vehet Pista bácsi születésnapján? " Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak."
Kriszta67
2020. november 11. 10:46
Mi a helyzet például a bébiszitterek esetében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!