Óbudán bérlakásprogram helyett felélik a vagyont

2021. július 21. 18:37

A balliberális városvezetés csak szavakban folytat környezet- és természetvédelmi politikát, minden kérdést a pénzügyi szempontoknak rendel alá.

2021. július 21. 18:37
null
Almási B. Csaba

Óbudán-Békásmegyeren is – hasonlóan a legtöbb ellenzéki vezetésű fővárosi és vidéki önkormányzathoz – gőzerővel folyik a lakások, egyéb ingatlanok értékesítése, a vagyonfelélés, és tartani attól, hogy a Mocsárosdűlő sorsa is megpecsételődik.

A III. kerületi önkormányzat Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilat-kezelői bizottság legutóbbi ülésén is számos olyan döntés született, amely ellentétben áll a városvezetés kampányban tett ígéreteivel és rendkívül károsak – mondta el a Mandinernek Puskás Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Tizenkettő üres, beköltözhető lakás eladásáról döntöttek, emellett további három ugyanilyen lakást újra kiírnak pályázatra, mert ezekre nem érkezett ajánlat, és tizenegy új, eddig még pályázaton nem szereplő szintén üres, beköltözhető lakást pályáztatnak meg. Mindez azért baj, mert

nagyon sok ember áll sorba, hogy lakáshoz jusson, rengeteg a rászoruló,

állítja a fideszes politikus, arról nem beszélve, hogy a jelenlegi városvezetés ennek éppen az ellenkezőjét ígérte a választási kampányban. Sőt, azt mondták 2019 októbere előtt, hogy bővítik a bérlakásprogramot, ehelyett folyamatosan, gyorsuló ütemben válnak meg ezektől a jól hasznosítható, fontos ingatlanoktól, amire egyébként az elmúlt húsz évben nem volt példa.

Nem fejlesztik a gyerektábort

A bizottsági ülésen nem ez volt az egyetlen megkérdőjelezhető határozat, jelenti ki Puskás Péter. Újra, immár sokadik alkalommal meghirdették eladásra Siófokon az önkormányzat gyermektábora melletti több mint 43 ezer négyzetméternyi beépítetlen területet. Az eladás helyett viszont ebbe az irányba kellene a tábornak terjeszkedni sportpályákkal, zöld területtel, kiszolgáló létesítményekkel, a meglévő épületeket pedig teljesen fel kellene újítani, többet kicserélni, újakat építeni. Az óbudai gyermekeknek nagy szükségük lenne egy kibővített, korszerű táborra – fogalmazott a frakcióvezető.

A bizottság ráadásul bérbeadásra meghirdette a Bécsi úti TESCO melletti 36 hektáros, fákkal, bokrokkal, fűvel benőtt nagy közpark teljes területét, amelyre ezer négyzetméterenként lehet pályázni. Így ad abszurdum az is elképzelhető, hogy 360 darab elkerített terület alakul ki, ahol

nem lehet tudni, mit fognak csinálni a bérbevevők.

A baloldali többségű testület mindezt úgy szavazta meg, hogy még mindig hatályban van a Guckler Károly környezetvédelmi cselekvési program, amelynek keretében ide hatezer fát kellene ültetni.

Fotó: Puskás Péter alpolgármester (b) és Csapó Harold Gábor képviselőjelölt beszélget Óbuda-Békásmegyer Fidesz-KDNP-s polgármestere, Bús Balázs kampányindító sajtótájékoztatóján az Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont udvarán 2019. július 23-án.MTI/Máthé Zoltán

Arra a kérdésre, hogy mivel indokolja a városvezetés ezeket, illetve az ehhez hasonló döntéseit, a fideszes politikus elmondta, mindig a pénzhiányra, a kormány megszorító intézkedéseire hivatkoznak. Ez azért rendkívül álságos és hamis érvelés – fogalmaz Puskás Péter –, mert bár az iparűzési adó csökkenése érzékeny veszteséget jelent Óbudának is, de a 2019-es évet így is hat-, a tavalyit pedig hárommilliárdos plusszal zárta az önkormányzat. A jelenlegi városvezetést az jellemzi, hogy ahol tud, pénzt szed, kimaxolja a bevételeket, az ingatlanokat eladja, bérleti díjat és adót emel, még szerencse, hogy a veszélyhelyzet idején ez utóbbit a kormány megtiltotta – jelentette ki.

Markáns lakó- és irodafejlesztés valósulna meg

Megkérdeztük azt is a frakcióvezetőtől, mi a helyzet a Mocsárosdűlővel – amelynek döntő része a főváros tulajdonában van –, hiszen egymásnak ellentmondó véleményeket lehet hallani arról, mi a szándéka a fővárosi és a kerületi önkormányzatnak ezzel a viszonylag nagy méretű zöld felülettel, amely 1990 előtt még a Pók utcai lakótelep második ütemének helyszínéül szolgált volna, de a rendszerváltás szerencsére ezt a tervet is elsöpörte. A kerületi önkormányzat még az előző ciklusban változtatási tilalmat rendelt el a területre, annak érdekében, hogy megakadályozza a terület beépítését. A választás után viszont kiderült, hogy Óbuda új, balliberális vezetésének

más terve van a Mocsárosdűlővel.

A mostani elképzeléseik szerint a közel 90 hektáros területből lehasítanának egy 27 hektáros részt, ahol egy markáns lakó- és irodafejlesztés valósulna meg, ezzel jelentős mértékben csökkentve a zöldterületet. Bús Balázs korábbi polgármester petíciót indított annak érdekében, hogy megakadályozza a beépítési terveket.

Puskás Péter szerint a Mocsárosdűlő és a TESCO melletti közpark példája is azt bizonyítja, hogy a baloldal – akár a fővárosban, akár Óbudán – csak szavakban, a lózungok szintjén folytat környezet- és természetvédelmi politikát, a valóságban éppen ezzel ellentétesen cselekednek, mindent kérdést a pénzügyi szempontoknak rendelnek alá.

Nyitókép: Kiss László, Óbuda közös ellenzéki polgármesterjelöltje (k) Ellenzéki egység a III. kerületben, közös indulás az önkormányzati választásokon címmel sajtótájékoztatót tart az együttműködésben résztvevő pártok (MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd, LMP) kerületi vezetői és képviselőjelöltjei társaságában a Mókus utcában 2019. július 12-én.MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. július 22. 09:24
Gratulálok a rájuk szavazóknak!
Búvár Kund
2021. július 22. 07:38
Budapest, Budapest, te csodáás! :-)
Reszelő Aladár
2021. július 22. 07:07
Ha csak 12 forintot vontak volna el tőlük, akkor is ezt csinálnák. De ha 2x annyi lenne a költségvetés, akkor is.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. július 22. 06:57
Megszavaztátok, pestiek. SZOPJATOK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!