Szabó Tímea nem tudja, mi történt Orbán irodájánál, de fenyegetőzik

2022. január 10. 13:10

Szabó Tímea azt sem tudja, mi az a vízkereszt?

2022. január 10. 13:10
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Semjén Zsolt tartotta a szenteltvizet Orbán Viktor irodájának felszentelésekor. És ugyanő fogja tartani a szenteltvizet az összes börtöncella felszentelésekor is” – írta posztjában január 6-án Szabó Tímea ellenzéki, párbeszédes országgyűlési képviselő. (És a Telex is felszentelést írt.)

Mindezt annak kapcsán, hogy január 6-án, vízkeresztkor csütörtök reggel házszentelést tartottak a Karmelita kolostorban, ahol Orbán Viktor is dolgozik. Az épületet Bese Gergő katolikus plébános áldotta meg.

Nos, elég ízléstelen vallási rítusokon imigyen gúnyolódni, de ha már gúnyolódnak, legalább érdemes volna tisztában lenni vele, hogy mi történik. 

Semmiféle felszentelésről nincs szó ugyanis, vízkeresztkor házszentelés van, ami végső soron áldásnak tekintendő, azaz ház-megáldás, és a szentelmények közé tartozik. 

Felszentelni papokat szoktak, illetve templomokat, és az egyszeri esemény. Házat megáldani („házszentelni”) pedig lehet ismételten is.

Börtöncellákat az egyház nem áld meg, de egy frissen épült börtönt minden további nélkül meg lehet áldani. 
Nem mondom, hogy mindenkinek el kell igazodnia szentelések és áldások közt, de azért a keresztény kultúrkörben az, hogy mi történik vízkeresztkor és mi az a házszentelés, viszonylag alap kéne, hogy legyen, főleg egy országgyűlési képviselő esetében. 

Főleg hogy irtó ciki úgy fenyegetőzni, hogy az ember közben téved.

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a házszentelésre január 6-án, vízkeresztkor, vagy azon a héten kerülhet sor. Ilyenkor a pap szentelt vízzel megáldja a házakat és lakásokat, és szentelt krétával felírja az aktuális évet és a három napkeleti király nevének kezdőbetűit az ajtó szemöldökfájára (idén tehát 20+G+M+B+22). Másik hagyomány szerint a három betű a latin „Christus Mansionem Benedicat”, azaz „Krisztus áldja meg e házat” kezdőbetűire utal.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jaja
2022. január 16. 07:08
De mit várunk egy elvakult Orbángyülölő buta libától?
Sola Scriptura
2022. január 11. 01:33
Valaki azért elmagyarázná, hogy egy állítólag református miniszterelnök dolgozószobáján miért egy olyan római katolikus liturgiát végeznek, ami a református teológia szerint kb a varázslás és a hókuszpókusz kategóriájába tartozik?
Rumcájsz.1
2022. január 10. 21:59
Tetszik a kulturált ,veretes ,művelt ,józanéltű Fiatalok véleménynyilvánítása .Ezeket a tirádákat olvasván kristályosodik ki az emberekben " ezeket mégegyszer ide, SOHA ! Hálás köszönetem az izzó szájú fineszes csapatnak !
Monongahela
2022. január 10. 21:12
A kecskebaszó rituálét jobban vágja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!