Tages-Anzeiger: Orbán fél a vereségtől, adókedvezményekkel akar pontokat szerezni

2022. január 14. 10:25

2010 óta először fordul elő, hogy a jobboldali konzervatív miniszterelnök leváltása karnyújtásnyira került, írja a svájci lap.

2022. január 14. 10:25
null

Orbán Viktor attól tart, hogy elveszíti az április 3-ai parlamenti választásokat, ezért a miniszterelnök adókedvezményekkel kíván „pontokat szerezni” – írja a Tages-Anzeiger. Emellett befagyasztják az élelmiszerárakat is „a családok pénztárcájának védelme érdekében”. A cikk szerzője szerint 2010 óta először fordul elő, hogy a jobboldali konzervatív miniszterelnök leváltása karnyújtásnyira került. Emiatt egyrészt szokás szerint egy társadalmi csoport elleni éles támadással reagál, amely az LMBTQ-közösség ellen irányul – jegyzi meg.

A kampány csúcspontja a népszavazás lesz,

amelyet a parlamenti választások napjára tűznek ki. Azonban ez aligha lesz elég ahhoz, hogy a szavazókat az urnákhoz vezesse – vélekedett a szerző.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions agytröszt vezetője meg van győződve arról, hogy Orbánnak ezúttal hiányzik a választási kampányához szükséges döntő narratíva. 2018-ban a migrációval, az EU-val és Soros György ellenségképével, 2014-ben a közüzemi költségek csökkentésével mozgósított. Ezúttal azonban a választók a magas inflációtól és a gazdasági helyzet általános romlásától tartanak. Az elmúlt tíz évben a költségvetési politika az államháztartási hiány csökkentésére irányult, bár a szerző szerint néha meglehetősen szokatlan eszközökkel, például a külföldi vállalatokra kivetett különadókkal vagy a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésével. A hiány felszámolása a világjárvány kitöréséig nagyjából sikeres volt. Most minden héten adókedvezményeket jelentenek be. A hiány pedig már a második egymást követő évben toronymagasan növekszik.

Orbán a jelenlegi jóléti intézkedéseket a virágzó gazdasággal indokolja.

A Bloomberg „7,5 milliárd dolláros fordulatnak” nevezi Orbán taktikáját, hogy így segítse a választások megnyerését. Kovács Zoltán viszont azt közölte az angol nyelvű lappal, hogy a számok önmagukért beszélnek, és azért cselekszenek így, mert megengedhetik maguknak. A szerző szerint azonban a helyzet ennél természetesen bonyolultabb. Jelenleg például a baloldali Népszava amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy milyen következményekkel járna a következő törvényhozási időszakra nézve, ha radikális költségvetési megszorítások válnának szükségessé a hiány leküzdése érdekében. Egyes ellenzéki politikusok úgy vélik, hogy talán jobb volna a Fidesznek és Orbánnak nyernie – és hagyni, hogy „maguk takarítsák el a saját mocskukat”. Krekó Péter, a Political Capital politológusa arra emlékeztetett, hogy Orbán a választások előtt éveken át ostorozta a szocialistákat és „újraelosztó” politikájukat, most pedig ő maga teszi ezt.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az év első kormányülésén a Karmelita kolostorban 2022. január 12-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2022. január 14. 21:07
A fösvény nyugati gazdálkodás. Az infláció kihozta belőlük az igazi szándékot. Kifizetődőbb nekik elkapálni azokat a kormányokat, ahol jobban megy a soruk a népeknek, mert ők sajnálják a szentséges profitjukból a saját országlakóik sorsának jobbra fordítását.
Menhetten
2022. január 14. 18:24
Volt kereslet, hát jócskán bezsákolt államadósságból az ÁKK !! Csak a mai napon 90 milliárd forintnyi hitelt vett fel a kormány 5 %-os éves kamatra. Az EU 0%-ra is adna, csak ahhoz jogállamnak kéne lennünk és nem egy putyinista, szovjet revízionista orbánkormánynak. Egyébként szűk egy hónap alatt felvettünk még 90 milliárdot forint alapú államkötvény kibocsátásból. Ami ennél csúnyább, hogy deviza alapon Kínától is bezsákoltunk pár száz milliárdot. Japán jenből is szeretnénk, ezt a jövő héten ütik nyélbe. Úgy látszik kezd hiányozni az ellopott lóvé az államkasszából. Államadósságban irány a 100 % !! REMEK ! Amúgy orbán legújabb mondata a Ruszkik visssza ! Sajnos ez nem vicc, ez realitás. Jelzi ezt szijjgyártó drúzsba ( barátság ) kitüntetése putyintól, minden oroszok cárjától. EZ IS REMEK ! Áprilisban lehet szavazni orbánra és egyben az új szovjetúnióra. 2022/NER...
Highlander07
2022. január 14. 18:03
Ez már kész kabaré :D
TAVIROZSA
2022. január 14. 12:07
A svájci lap (és csatolt egységei) pedig Orbán győzelméről félnek!! És ez jó is így... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!