The Economist: Orbán az újraválasztásért indul, az ellenzék csalástól tart

2022. február 18. 09:26

A brit lap szerint a kormánypárt legfontosabb előnyét a torz médiapiaci viszonyok biztosítják, és a kormány érdekeit szolgálja az országgyűlési választásokkal egy időben sorra kerülő népszavazás is.

2022. február 18. 09:26

Az európai és amerikai populisták által hősként tisztelt Orbán Viktor miniszterelnök április 3-án választások elé néz, és még ha eltúlzottak is a választások tisztaságával kapcsolatban felmerülő aggályok, a Fidesznek mindenképpen tisztességtelen előnyt jelentenek majd az elmúlt 12 év során még komplikáltabbá tett választási törvény módosításai, illetve a szomszédos országokban élő kisebbségi magyaroknak adott szavazati jog, miközben a távolabbi országokba kivándoroltaknak megnehezítették a voksolást – írta a választások előtti helyzetet áttekintő cikkében a The Economist.

A többször módosított választási szabályok révén 2018-ban a Fidesz az összes szavazat valamivel kevesebb mint felével kétharmados parlamenti többséget szerezhetett, ami lehetővé tette Orbán Viktor és körei számára, hogy

átírják az alkotmányt, saját jelöltjeikkel töltsék fel a bíróságokat, valamint, hogy euró milliárdokat juttassanak szövetségeseiknek

– írta a lap.

A lap kitért a lakcímregisztrációs szabályok nemrégiben történt változásaira, mely sokak szerint visszaélésekre adhat lehetőséget, hozzátéve, hogy az átjelentkezésekről rendszeres heti adatokat közlő Nemzeti Választási Iroda szerint alaptalanok ezek a félelmek. A The Economist szerint azonban a kormánypárt legfontosabb előnyét a torz médiapiaci viszonyok biztosítják, és a kormány érdekeit szolgálja az országgyűlési választásokkal egy időben sorra kerülő, névleg a gyermekek védelmével kapcsolatos, irányított kérdésekkel operáló népszavazás is.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2022. február 19. 01:31
Az angolok nem olvasnak. A lakosságuk majd 1/4-e nem is tud olvasni, képeket nézegetnek a The Sun, Mirror meg Daily Star és egyéb foscsomó szennyszarokban aztán belecsomagolják a halat sült krumplival, a fennmaradók fele funkcionális analfabéta, olvasni tud de nem érti, a másik fele meg segg hülye többnyire..
iimre
2022. február 18. 17:01
Nem tudom, csak kérdeztem, mert érdemes volna kipróbálni.
savrena
2022. február 18. 13:00
Az ellenzék, ami már a fasisztáktól a kommunistákig mindenkit felölel (nem én mondtam), a vereségtől fél. Azért kiált csalást.
Google
2022. február 18. 12:33
Magyarország a világ közepe lett. A bokréta a kalapon. Mind az itteni választásokkal vannak elfoglalva. Miért lettünk mi hirtelen ennyire fontosak? Miért aggódnak így miattunk? Vagy magukért aggódnak? Mert fény került a torz, élveteg életükre, talán azért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!