Orbán Viktor aláírta: komoly előnyhöz jutnak a felsőoktatási felvételinél az önkéntes katonák

2022. április 06. 09:42

Pluszpontokat kapnak.

2022. április 06. 09:42
null

A Magyar Közlöny kedd este megjelent számában közzétettek egy rendeletet, amelyben módosították azt, hogy a felsőoktatási felvételi eljárásban hány pluszpontot kapnak azok, akik katonai szolgálatot végeznek, írja az Index. A most kiadott kormányrendelettel a korábbi, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet módosították. A módosítás szerint több esetben is pluszpontot kaphatnak azok, akik önkéntes tartalékosként katonai szolgálatot teljesítenek.

– Azok, akik a katonai szakkiképzés teljesítése nélkül (tehát csak az alapkiképzést végrehajtva) legalább hat hónapos szolgálatot teljesítettek, 16 többletpontra lesznek jogosultak.    

– Amennyiben e szolgálati idő közben végrehajtanak egy szakkiképzést, akkor 32 pontot kaphatnak.    

– Ha pedig a szakkiképzés végrehajtása után még minimum további hat hónapot leszolgálnak és további képzésen vesznek részt, akkor plusz 32 pontot (tehát összesen 64-et) kapnak.

A rendeletben azt írták, hogy a többletpontok terén történt

módosítás először a 2023 februárjában induló képzéseknél, tehát a keresztféléves felvételi eljárásban lép életbe először.

Vagyis az idén ősszel induló képzéseknél még nem jelent majd pluszpontot a katonai szolgálat. A felvételi eljárásban a tanulmányi, érettségi vizsgai eredmények mellé a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont kapható. Egy emelt szintű érettségi elvégzéséért például 50 pontot, középfokú (B2-es) nyelvvizsgáért például 28, egy felsőfokúért (C1) pedig 40 pontot adnak.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. április 09. 01:52
Aztán csak nehogy katonásan alakuljanak a könnyen felvettek jegyei az egyetemen: 1, 2, 1, 2...
critical man
2022. április 07. 04:40
Hány zsidaj fog jelentkezni katonának? Na ugye. Ezért a vonyítás.
sorivo4
2022. április 06. 23:26
Helyes! Egyben meg kellene fontolni egy újfajta önkéntességet. Ami szélesebb közösség előtt nyithatná ki ennek a lehetőségét és egy kicsit a sorkatonaságot is pótolhatná, persze teljesen önkéntes alapon. A hétvégi katonaságét. Vagyis egy olyan önkéntes katonaság, ami hétköznapokban dolgozik egy munkahelyen, de hétvégéken, szabadnapjain kiképzésekben, gyakorlatokon vesz részt. Persze nem mindegyiken, hanem mondjuk egy hónapban egy hétvégén vagy opcionálisan amilyen programra jelentkezik. Amiért napidíjat is kap a résztvevő. Ennek ki lehetne dolgozni egy fokozati rendszerét is, amiben lehet fejlődni és lépni előre. A cél pedig, hogy minél többen legyenek képesek honvédő háború esetén fegyvert fogni és eredményesen harcolni területvédő harcokban kézifegyverek használatával, erre kellő felkészültséggel rendelkezzenek. És itt akár százezres, milliós nagyságrendre gondolok. Egyfajta alapkiképzés. Ami államilag támogatott. Az egész lakosság bevonása. Hisz láthatjuk, hogy Ukrajna sorkatonai alapon álló honvédelme képes egy erős reguláris hadsereget is megállítani vagy nehéz helyzetbe hozni. Csupán nagy létszáma miatt. Erre pedig Magyarországnak is alapoznia kell védelme érdekében.
Zolotarjov
2022. április 06. 22:17
Jó az irány, de mégiscsak vissza kellene állítani a sorkatonaságot. Ausztriában is van..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!