Orbán Viktor: A gázembargó egész Európát tönkretenné

2022. június 10. 07:23

100 ezer kisvállalkozó számára biztosított marad a rezsicsökkentés – jelentette be a kormányfő. Összefoglalónk!

2022. június 10. 07:23
null

Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjút adott pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

*

Amikor legutóbb a műsorban járt a miniszterelnök – öt héttel ezelőtt –, akkor még nem volt meg a kormánynévsor. Nagy Katalin műsorvezető kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy a kormányalakítás miatt nem tudott interjút adni. A miniszterelnök kifejtette, a soproni kihelyezett 3 napos kormányülésen arra jutottak, hogy 2023-ban is gyötörni fogja a világot a háború és annak a hatásai, legfőképpen a háború miatt kialakult infláció.

Mint fogalmazott:

A rezsicsökkentésről

A miniszterelnök elmondta, a jelenlegi háborús infláció megmaradhat jövőre is. Ezért kellett létrehozni a honvédelmi és háborús alapot, hiszen a háborús infláción túli gazdasági válság is összefüggésben van a háborúval és a kormány meg akarja védeni a családok életszínvonalát.

– mondta a miniszterelnök, aláhúzva, hogy a háborús inflációnak csak a béke tud határt szabni.

A rezsi lényegesen nagyobb terhet jelent a magyar családoknak, mint a nyugatiaknak, ezért is volt fontos küzdelem az olaj ügyében – tette hozzá. A családvédelem szinonimája a rezsivédelem. A kormányfő bejelentette:

mintegy 100 ezer kisvállalkozó számára biztosított marad a rezsicsökkentés, erről pénteken ad ki rendeletet a kormány.

A háborús uszítókról

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint a kormány intézkedései 5-6 százalékot faragnak le az inflációból. Ugyanakkor aláhúzta, ha az EU-ban bevezetik a gázembargót, az egész európai gazdasági rendszer tönkre fog menni. Hozzáfűzte, a háborús uszítókat, mint például Soros György, vissza kell szorítani.

– emelte ki. A kormányfő rámutatott arra is, hogy erről próbálja Brüsszelt is meggyőzni. Rendkívüli helyzet van, és az általános szabályoktól ilyenkor el kell térni. Példaként emlékeztetett, ha nem lenne benzinársapka, akkor 700-900 forint körül lenne a benzin litere.

A kormányfő szerint az uniónak be kell látnia, hogy rendkívüli helyzet alakult ki a háború miatt, és meg kell értenie, hogy a háborús zónához közeli országokban rendkívüli lépésekre van szükség. (A kormányfő itt arra is reflektálhatott, hogy a belső piacért felelős EU-biztos levélben szólította fel hazánkat arról, hogy fel kell függeszteni a „diszkriminatív üzemanyag-árazást” – a szerk.)

Az olajembargóról

Orbán Viktor kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy Magyarországnak sikerült kiállnia az érdekeiért az olajembargó ügyében is. Mint fogalmazott: 

Hozzáfűzte, nagyon kevés ország van annyira stabil politikai helyzetben, mint Magyarország. A kormányfő szerint, ha a baloldal győzött volna április harmadikán, akkor ők elfogadták volna az olajembargót, megtámadták volna az árkorlátozó intézkedéseket is.

– jelentette ki. 

A kormányról

Most friss felhatalmazása van a kormánynak, de ez nem a baloldal évadja – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a háborús helyzetben a vészhelyzeti felhatalmazást is megkapta a kabinet. Hozzátette, rajta és kormányán kívül még a francia elnök van hasonló helyzetben.

A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy az olajembargó is úgy kezdődött, mint a gáz. Felidézte, hogy két hétig gyomrozták a német kormányt az olajügyben, majd pedig Németország az olajembargó élére állt.

A magyar miniszterelnök aláhúzta: a gázembargó egész Európát tönkretenné.

Rámutatott a kormányfő arra is, hogy az energia kérdését nem lehet kiragadni a háború keretéből. Szerinte a legfőbb kérdés az, hogy mit akar a Nyugat, elhúzódó háborút vagy békét? Szerinte a béke hangján kellene beszélni a mostani helyzetben. Mint fogalmazott: „ha nem kezdünk ezen a hangon beszélni, akkor soha nem lesz béke.”

Az extraprofitadóról

A miniszterelnök az extraprofitadóról szólva elmondta, szerinte érthető egyes szektorok tiltakozása, ugyanakkor hozzátette, hogy

ha véget ér a háború, akkor a magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb lesz Európában, és az érintett cégek ismét nyereségesek lesznek.

A kormányfő hozzátette, hogy együtt túljutunk majd ezen a nehéz szakaszon is. A miniszterelnök – Hernádi Zsolt lapunknak adott interjújára reflektálva elmondta, hogy akkor tudják gyorsan kivezetni a hatósági áras intézkedéseket, ha béke van. Ha háború van, ez csak lassan megy.

A karbonadóról

A miniszterelnök a Timmermans-féle karbonadóról szólva elmondta: nem biztos, hogy időszerű a felvetése. A magyar miniszterelnök szerint Európa talán már nem is táncol a gazdasági válság peremén, hanem egyenesen benne van,

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a témával kapcsolatban az álláspontja egyébként változatlan: a nagy szennyezőknek kell megfizetniük ezeket a terheket, nem pedig brüsszeli javaslatra az embereknek.

A miniszterelnökkel készült péntek reggeli interjút az alábbiakban hallgathatja vissza:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 417 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2022. június 10. 12:26
Bravo Orban! Mindekozben az EP megszavazta h 2035 utan ne lehessen hagyomanyos kocsikat eladni. Kerdesem az lenne, hogy szavaztak a fideszes EP kepviselok?
NoSS
2022. június 10. 12:14
"Ilyen helyzetben pedig plusz adók kivetését szorgalmazni érzéketlenség és a realitásoktól való elrugaszkodás.” Mondá a vajda miután bevezette az extraprofit adót. Persze csak azokra, akik majd a háburú után újra nyereségesek lesznek. Ha a reggeli pálesz előtt ennél egy kis pörköltszaftot, talán nem lenne olyan sötét a fejedben.
masikhozzaszolo
2022. június 10. 12:04
Ha tönkreteszi a gázembargó, akkor biztos be lesz vezetve. Hogy csak Magyarországot kötelezik e erre, az szinte biztos, az egész Uniót, az nem biztos.
Lajoss
2022. június 10. 11:52
A választás előtti pénzszórást most visszafizetjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!