Milliárdos károkat okoz Magyarországnak az illegális cigaretta

2023. június 28. 11:40

A termékek többnyire Ukrajna felől érkeznek.

2023. június 28. 11:40
null

Magyarországon mintegy félmilliárd szál illegális cigarettát szívtak el 2022-ben, ami jelentős jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg a központi költségvetést – idézte a KPMG friss tanulmányát a Világgazdaság. A lap hozzátette, a bűnszervezetek a magas árak és adók miatt egyre nagyobb nyereségre tesznek szert Európa-szerte.

Az összeállításban ismertették, az Európai Unió illegális cigarettapiaca tovább nőtt 2022-ben. A listát Franciaország és Belgium vezeti, míg

Magyarországon a csökkenő fogyasztás ellenére 3 százalékpontos növekedést regisztráltak.

A KPMG tanulmányát, – amely az EU mellett az Egyesült Királyság, Norvégia, Svájc, Moldova és Ukrajna illegális cigarettafogyasztására fókuszál –  a Világgazdaság Magyarországon az elsők között kapta meg. Az elemzésből kiderült, hogy az EU-ban 35,8 milliárd szál illegális cigarettát szívtak el tavaly, ami az államoknak körülbelül 11,3 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott, ez csaknem 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az illegális termékek többnyire Ukrajna felől érkeznek

A tanulmány a magyar illegális cigarettapiac részesedését illetően arról írt, hogy az eléri a 2019-es szintet. Ennek a KPMG szakértői szerint főképp a kimondottan csempészárunak gyártott termékek az okai, illetve kisebb részben a hamisított dohányáruk.

A termékek többnyire Ukrajna felől érkeznek. A minap Debrecen mellett, egy gazdátlannak tűnő gépkocsiban találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 12 500 doboz adózatlan cigarettát.

A jelentés úgy becsülte,

az illegális dohányáru 2022-ben több mint 30 milliárd forint jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg Magyarország központi költségvetését.

Lengyel professzor: Van egy jelentős réteg, amely nikotint akar fogyasztani

Az elemzők arra is rámutattak, hogy a bűnszervezetek egyre nagyobb nyereségre tesznek szert annak köszönhetően, hogy a magasabb áron és adótartammal értékesítő országokban terítik az illegális termékeiket. Éppen ezért vezetheti a listát Franciaország és Belgium – pedig szakértők évek óta nem győzik hangsúlyozni, hogy adó- és áremeléssel, tiltással nem lehet csökkenteni a dohányosok számát, legfeljebb a legálisan eladott mennyiséget – hívták fel a figyelmet a tanulmányban.

A Világgazdaság ehhez kapcsolódóan idézte Bernd Mayer, a grazi egyetem professzorát, aki a Global Forum on Nicotine (GFN) Varsóban rendezett konferenciáján külön kiemelte, hogy a társadalomnak el kell fogadnia:

van egy jelentős réteg, amely nikotint akar fogyasztani, és erről akkor sem hajlandó lemondani, ha tisztában van az egészségügyi kockázatokkal,

tiltással pedig csak a feketepiac felé sodródik.

A csalók ukrán menekülteket kényszerítenek munkára

A lap felidézte, hogy a pandémia és az orosz–ukrán háború hatására már

nem csupán csempészik, hanem helyben, feketén állítják elő,

és terjesztik illegálisan az adómentes cigarettát.

A spanyol hatóságok nemrég ismertették, az idén 40 millió euró értékben foglaltak le ilyen üzemekben készített dohánytermékeket. A hamisítók egy része jellemzően ukrán menekülteket kényszerít munkára – számolt be a részletekről a spanyol rendőrség.

Az év elején a NAV Debrecenben is felszámolt egy titkos dohánygyárat, ahol közel egymilliárd forint értékben találtak hamisított cigarettákat – ismertette a hazai helyzetet a Világgazdaság.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. január 15. 12:27
A komcsináci bunkó inkább az ukrán bűnözőknek fizet, aztán meg elvárja hogy a magyar állam (milliókért) gyógyítsa meg, amikor összerohad a tüdeje...
Mich99
2024. január 15. 12:18
A dohányzás egy nagyon káros hülyeség, de az adó rajta legalább fedezi az abból származó egészségügyi költségek egy részét. Az ukrán nácik (és a magyar kollaboránsok) ezt lopják ki a magyar költségvetésből!
Mich99
2024. január 15. 12:09
Ez (is) Ukrajna háborúja Európa ellen...
bunko_jobbos
2023. június 29. 10:31
"Milliárdos károkat okoz Magyarországnak az illegális cigaretta" A cím helyesen: "Milliárdos károkat okoz Magyarországnak a cigaretta" Egy ismerősöm térden állva könyörgött 20 éves koromban, hogy annyira jó, csak szívjak el egy szálat. A végén ráálltam. Mondtam, hogy szar, mint az állat. Úgyhogy 30 év után letettem. :-) AZ igazság az, hogy nem voltam dohányos, sosem cigiztem igazából, de azért buliban szívtam, volt hogy hetente vettem egy dobozzal. Kib. nagy állatság. Büdös, szar, proliszokás. A legjobb lenne valahogy teljesen megszüntetni. Az pl. jó, hogy egy életkortól lefelé tilos legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!