Fordulat! A Kutyapárt a maláj kalózra, Sandokanra cserélte le Chert

2023. június 21. 06:00

A kommunikációs vezetőjük szerint korábban azt állították róluk, hogy döntően a protesztszavazóknak köszönhetik a népszerűségüket, mára egyre többen lesznek tisztában azzal, hogy a Kutyapárt a viccelődés mellett jelentős munkát is végez.

2023. június 21. 06:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nagyot megy mostanában a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP). Hivatalosan is bejelentették: pártelnökük, Kovács Gergő polgármesterjelölt lesz a főváros 12. kerületében, továbbá a Medián szerint a DK után ők a legerősebb ellenzéki párt, a választani tudóknál Gyurcsányék 14, a Kutyák 9 százalékon állnak. A helyzetüket az rontja csupán, hogy az ő szimpatizánsaik közül kevesebben szokták biztosra mondani, hogy el is mennek voksolni, másfelől pedig még nagyon sokat kell kutyálkodniuk ahhoz, hogy megközelítsék, netán be is hozzák a Fideszt, a kormánypárt ugyanis ebben a kategóriában 49 százalékos.

Csalódottak, jobb eredményre számítottak

Mindezek a hírek elég alkalmat adtak arra, hogy a Mandiner megkeresse a Kutyapárt kommunikációs vezetőjét, aki azonban csak néhány nap múlva állt kötélnek, s közölte, a 20 perc, amennyit kértünk tőle, túl sok.

„Ezek szerint kezdik felvenni a nagyobbacska pártok sztárallűrjeit?” – kérdeztük Terdik Rolandtól, aki visszafogottan csak annyit mondott, dehogy, csak dolgoznak, kevés idejük van. Erre kijelentettük, az is a munkájuk része, hogy tájékoztatják a sajtót, ezzel a kommunikációs vezető teljesen egyetértett, s közölte, kérdezzük nyugodtan. Így ennyiben is maradtunk.

Ezután arra voltunk kíváncsiak, hogyan fogadták a Medián felmérésének eredményét. Terdik azt állította, csalódottak, jobbat vártak,

ez a közvélemény-kutató cég mindig alulméri őket.

Amikor arra hivatkoztunk, hogy épp ellenkezőleg, a parlamenti választás előtt a Mediánnak voltak olyan adatai, hogy biztos bejutók lesznek, ám ez mégsem sikerült nekik. Erre azt válaszolta, nem szereti az újságírók állításait megcáfolni, de nekik a Kutyostat számai az irányadók, s bár lehet, hogy a 127 százalékot nem érik el, de 9 százaléknál sokkal többre számítanak.

De hogy kissé realisztikusabbra és komolyabbra vegye a figurát, Terdik kijelentette, korábban azt állították róluk, hogy döntően a protesztszavazóknak köszönhetik a népszerűségüket, azoknak, akik sem a kormánypártokra, sem az ellenzékre nem akarnak voksolni, azért, mert eleve nem is akartak, vagy mert csalódtak bennük. De azt tapasztalják, most már ez a réteg jelentősen leszűkült,

egyre többen lesznek tisztában azzal, hogy a Kutyapárt a viccelődés mellett jelentős munkát végez.

Ez igaz az önkormányzati képviselőikre, az alpolgármesterükre, valamint az országos akcióikra, megmozdulásaikra is, de legalább ennyire a különböző településeken játszott szerepükre, ahol nagyon aktív részesei a helyi közéletnek.

„Míg a legtöbb ellenzéki párt csak beszél a közösségépítésről, mi meg is valósítottuk nagyon sok helyen” – fogalmazott.

Rónai Egon szerint gyakorlatilag nem csinálnak semmit

Lehet, hogy ez így van – vetettük közbe –, de amikor kijött a Medián felmérése, egy olyan ismert televíziós politikai újságíró, mint Rónai Egon az ATV Egyenes beszéd című műsorában nagyon csodálkozott a Kutyapárt eredményén. Nem értette, hogy állhatnak ilyen jól, amikor szerinte önök lényegében nem csinálnak semmit, alig hallani a Kutyapártról. Eszerint mégsem jut el mindenkihez az önök ténykedése – mondtuk. Terdik erre azt felelte, az ATV-nek lehet, hogy nem érik el az ingerküszöbét – Kovács Gergelyt legutóbb több mint fél éve hívták be valamelyik műsorukba –, ám a nagyobb online hírportálok, amelyek több embert érnek el, mint ez a televízió, rendszeresen beszámolnak a tevékenységükről, lehozzák a közleményeinket, ha úgy vélik, van hírértéke.

„Önök tudják, mi lehet az oka, hogy az ATV hanyagol minket?” – kérdezett vissza.

„Nem, legfeljebb sejtéseink lehetnek” – válaszoltuk –, „de nekünk nem feladatunk megtalálnunk a magyarázatát”. A témát azzal zártuk, hogy

várják az ATV szíves megkeresését.

Kovács Gergelyen kívül azonban Terdik nem volt hajlandó további polgármesterjelölteket elárulni, annyit mondott – ez megint csak a legalább középpárti attitűdjüket jelzi –, nincs még hivatalos döntés róla. S ezt még többször megismételte az interjú során, mert nem szálltunk le a témáról, de egyszer sem veszítette el a lélekjelenlétét, kitartott amellett, hogy nem mond többet.

„Akkor ezek szerint a pártelnökkel kivételeztek, az ő hegyvidéki indulásáról már született határozat, ha ezt ő nyilvánosságra hozta” – érveltünk formállogice. A kommunikációs vezető némi hezitálás után kibökte, a pártelnök esetében informális módon történt a megnevezés, de a párttagság meg fogja majd ezt erősíteni.

Ahol indulnak a választáson, ott szeretnének bejutni a képviselő-testületekbe

Annyi információt azonban megosztott velünk, hogy 30-40 helyen fognak indulni az önkormányzati választáson. Azért nem több településen, mert ők az a párt, amelynek a képviselői valóban dolgozni szeretnének a képviselő-testületekben – sőt, ott minőségi munkát végezni –, nem csak felvenni a tiszteletdíjukat, s ennyi embert tudnak felelősségteljesen kiállítani, akiknek biztosan lesz elég idejük, energiájuk, megfelelő tudásuk. Éppen ezért a helyi politikusaik komoly tanfolyamokon, fejtágítókon vesznek részt, megtanulnak mindent, ami szükséges az önkormányzati feladatok becsületes elvégzéséhez. Rajtuk kívül már megvannak azok a lelkes passzivistáik is, akik segítik a kampányukat, ezért

optimistán, eltökélten várják a tavaszt.

Egyébként azt tervezik, hogy a főváros valamennyi – vagy szinte valamennyi – kerületében ringbe szállnak, ezenkívül a nagyobb városokban, főleg a vármegyeszékhelyeken, ahol komoly kutyapártos élet zajlik. Ez utóbbiak közül Terdik kiemelte Szegedet – ez nem véletlen, hiszen a párt megálmodója, alapítója, frontembere, Kovács Gergely ott volt egyetemista –, Pécset, Győrt, Miskolcot, Székesfehérvárt és Kecskemétet.

Úgy véli, azt túlzás lenne várni tőlük, hogy egyéni választókerületben nyerjenek, de a listavezetőiknek – akikről szintén a kutyapárti tagság dönt, ezért ez sem publikus még – mindenhol komoly esélyük van a mandátumszerzésre, s csupán a szerénysége nem engedi meg, hogy még ennél is vérmesebb reményeket fogalmazzon meg, tehát két vagy három befutóról álmodozzon. Budapesten leginkább a Hegyvidéken – ott Kovács Gergely színre lépéséig nem nagyon működött az ellenzék –, valamint a belvárosi kerületekben számítanak a legjobb eredményre.

Az idősebb korosztályt is megcélozták

A beszélgetésnek ezen a pontján ismét szóba hoztuk, hogy ha ő nem, akkor mi megnevezünk még egy polgármesterjelöltjüket, s éppen őt, aki Erzsébetvárosban indulhat, hiszen a tavalyi időközi választáson nagy sikert ért el a 13,25 százalékos eredményével, ez pedig komoly ambícióval vértezhette fel. A kommunikációs vezető erre kijelentette, nincsenek ilyen tervei, de

ha a DK ott is úgy támadja őket, mint például Újpesten, akkor lehet, hogy megjönne hozzá a kedve.

Egy szomorú hírről azonban kénytelen volt beszámolni Terdik. Korábban úgy volt, hogy a választásra Chert sikerül megnyerniük húzónévnek, s meg is kezdték vele és a menedzsmentjével a tárgyalásokat, de ezek váratlanul megszakadtak. Mostanában nem veszi fel a telefont a popdíva és csapata, sőt, a Facebook-oldalára írt kommentekre sem reagálnak, így

bármennyire is fájó, kénytelenek lemondani az énekesről.

De úgy tűnik, sikerül őt pótolniuk, egy legalább akkora adu van a kezükben. A Cherrel egykorú, szintén 77 éves Kabir Bedit nézték ki maguknak – hiszen a fiatalok mellett az idősebb korosztályban is szeretné magát vonzóbbá tenni a Kutyapárt –, és az egykori Sandokan nagy valószínűséggel kötélnek is áll. Hogy mi lesz pontosan a feladata, azt még nem tudják, de ez biztos, hogy a kampányban hatalmas elánnal veti be magát a küzdelembe, s legalább olyan hős lesz, mint maláj kalózként.

 

Nyitókép: Kabir Bedi indiai színész, az 1970-es években készült Sandokan - A maláj tigris című olasz tv-sorozat főszereplője 2019. február 15-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol örökbe fogadott egy tigrist. A színész Guido De Angelis és Maurizio De Angelis olasz zeneszerzők február 16-i szimfonikus filmzenekoncertjének díszvendégeként érkezett Budapestre.MTI/Mohai Balázs

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. március 11. 07:24
Az ÁVH is ilyen vicces volt, először megviccelték Szálasi Ferencet, aztán Rajk Lászlót majd Nagy Imrét a több ezerről nem is beszélve akik halálra röhögték magukat az ÁVH-n.
Krupp Skya
2024. március 11. 07:13
Sando kankutya.
syphax
2023. június 21. 09:30
És 'hogyan áll a közv. kutatóknál az ÖT FASZÚ BAKKECSKEPÁRT? Amúgy "fallikusan"?
sagirdilsiz
2023. június 21. 08:48
Mivel a bőröndüzletem folyamatosan befuccsol, váltok tortavágó kés üzletre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!