Donáth Anna belengette, kötelezettségszegési eljárás indul a pedagógustörvény miatt, amihez van is köze meg nincs is

2023. július 05. 14:22

Hiába nyeri meg jövőre az EP-választást a Fidesz, a Momentum befolyása Brüsszelben nagyobb – foglalható össze az EP-képviselő okfejtése. Donáth Anna erről az Inforádióban beszélt.

2023. július 05. 14:22
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„A státusztörvényt már vizsgálják. Amikor legutoljára Vera Jourová biztossal leültem beszélni, akkor kértem, hogy nézzenek rá, azóta elkezdték vizsgálni, hogy a jogállamiság kritériumoknak mennyire felel meg. Számos ponton nem felel meg. Biztos vagyok benne, hogy lesz kötelezettségszegési eljárás. Ez akkor tud elkezdődni, ha hivatalosan elfogadják a törvényt” – magyarázta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, leendő listavezetője az Inforádió Aréna című műsorában.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ellenzéki politikus szerint – bár az oktatás tagállami hatáskör – igenis el lehet érni Brüsszelben oktatási tárgyú törvény felülvizsgálatát, illetve visszavonását, az „ezzel kapcsolatos nyilatkozatok már megtörténtek az Európai Bizottság részéről”. Értelmezése szerint a pedagógusi életpályáról szóló, kedden elfogadott törvénnyel a kormány bosszút áll azokon a tanárokon, akik nem akarják hagyni, hogy az oktatás válsága tovább mélyüljön. Elképesztő a baj,

minden szakértő és pedagógus, és még a szülők is azt állítják, hogy napról napra újabb és újabb generációkat fogunk elveszíteni”.

Donáth szerint a kormány a reformot az MCC-n keresztül valósítja meg, miközben a közoktatásban kéne, de ha kellenek még ötletek, a „Holnap Magyarországa tervben is rendkívül jó ötletek vannak”.

A felvetésre, hogy pontosan miként indíttat kötelezettségszegési eljárást a Momentum, Donáth a beszélgetés ezen pontján már – némileg ellentmondva önmagának – azt mondta, nekik ezért semmit nem kell tenniük, az egyébként még nem is jogerős, csak a minap elfogadott státusztörvényt hivatalból vizsgálnia kell az EB-nek. „A kormány direkt szembemegy már megint az európai normákkal és az európai jogszabályokkal, ezek kerek perec le vannak írva” – fogalmazott.

Donáth úgy véli, a státusztörvény konkrétan az Alapjogi Chartában megfogalmazott, a diákok oktatáshoz való hozzáférésének jogával ellentétes. Aztán következett egy kissé megbicsakló okfejtés: a jogszabály első változatának ismeretében több ezer tanár kilátásba helyezte a felmondását, magyarázta a momentumos politikus,

 nem említve, hogy a szakszervezetekkel és ellenzéki pártokkal való egyeztetések során sokat változott a végleges szöveg.

Ez eddig egy ágazati érdeksérelem, nem biztos, hogy uniós jogot is sért – érkezett a műsorvezetői riposzt. Donáth Anna erre a tanári kar elidősödését hozta fel, meg azt, hogy tavaly „ha jól tudom, fizikatanárnak már senki sem jelentkezett”, a következő években pedig szerinte biztos újabb és újabb pedagógusok állnak majd fel. „Ki fogja tanítani a gyerekeinket? A gyerekek oktatáshoz való hozzáférési jogát nem csorbítja, hogy nincs tanár?” – folytatta.

Erre az újabb felvetés: nem kellene megvárni, hogy a tanárok valóban felmondanak, sőt, kifejezetten a státusztörvény miatt? Ez ugyanis eddig egy feltételezés a jövőre nézve. „Én azt gondolom, már most akkora a baj, hogy a státusztörvénytől függetlenül… De ezen már kár vitatkozni, elfogadták, innentől kezdve az, hogy én már egy hónappal ezelőtt kértem, már akkor is késő volt. A törvénynek meg sem lett volna szabadna születnie” – jött a kimerítőnek szánt válasz.

Az ellenzéki politikus erre bedobta, az uniós forrásokért cserébe a kormány maga vállalt oktatással kapcsolatos teljesítéseket. Érdemes megjegyezni: épp a forrásokkal valósulna meg részben a tanári béremelés. Ahogy arra is érdemes kitérni, hogy a Momentum immár hivatalosan is az uniós támogatások Magyarországtól való megvonását követeli, már amennyiben a kormány nem hajt végre „átfogó oktatási reformot”. Mi van, ha tényleg visszavonnak támogatásokat, kifejezetten a Momentum javaslatára? – vetette fel a műsorvezető. „Hogy mi a propaganda válasza erre, az egy másik kérdés. Ez teljes mértékben a kormány felelőssége” — hárított Donáth, hozzáfűzve, 

azért nem kapunk egyetlen eurócentet sem (ami ebben a formában nem igaz), mert előbb „vissza kellene térni a közös európai demokratikus útra”. 

Csak olyat kérnek, amit a kormány huszonnégy óra alatt meg tudna tenni, „azon dolgozunk évek óta Cseh Katalinnal, hogy ezek a pénzek minél hamarabb megérkezzenek Magyarországra, soha nem voltunk annak a pártján, hogy Magyarországtól el kell venni pénzeket”.

De most azt kérik – szúrta oda a műsorvezető. Donáth Anna pontosított: 

Azon voltunk, hogy a kormányt kikerülve közvetlenül kapják az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozások ezeket a pénzeket.” 

Aztán vissza a „legradikálisabb eszközökhöz”: ha ez kell ahhoz, hogy a nemzet megmeneküljön, „elmegyek a falig, és azon túl is, az Európai Bizottsághoz, mert nekem az ország jövője a legfontosabb” – folytatta Donáth Anna.

És mi lesz, ha a Fidesz nyeri a jövő évi EP-választást, vagyis ők küldik a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe? Donáth Anna szerint ez szinte mindegy is, hiszen ők a liberális Renew Europe frakcióban nagyobb befolyással vannak az uniós politikára, mint a Fidesz, miközben „az európai forrásokkal kapcsolatos munkánk megkérdőjelezhetetlen”.  

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2023. július 17. 21:30
Diákokat (?) vinni egy pedagógustörvény megtárgyalására kb. annyi, mintha a csirkétől megkérdeznénk, hogy milyen színű késsel vágjuk el a nyakát de belegyezését is kérjük! Ez egy velejéig rohadt büdös hazaáruló qurva!
fjancsi
2023. július 07. 06:37
Donath a kiemelt reszben írottakkal nem mondott mast, minthogy részéről le van szarva a demokrácia.
Zokni
2023. július 06. 09:11
“Hiába nyeri meg jövőre az EP-választást a Fidesz, a Momentum befolyása Brüsszelben nagyobb” Kezdi, de nem így hangzott el. “Értelmezése szerint…némileg ellentmondva önmagának…Aztán következett egy kissé megbicsakló okfejtés…érkezett a műsorvezetői riposzt…jött a kimerítőnek szánt válasz…Az ellenzéki politikus erre bedobta” - csupa negatív hangulati elem. “nem említve, hogy a szakszervezetekkel és ellenzéki pártokkal való egyeztetések során sokat változott a végleges szöveg” - nettó hazugság. “Érdemes megjegyezni: épp a forrásokkal valósulna meg részben a tanári béremelés.” - súlyos csúsztatás. “Mi van, ha tényleg visszavonnak támogatásokat” - Hogy mi a propaganda válasza erre, az egy másik kérdés. Ez teljes mértékben a kormány felelőssége” — hárított Donáth, hozzáfűzve, azért nem kapunk egyetlen eurócentet sem (ami ebben a formában nem igaz) - de igaz És a lényegi mondat elhallgatása… K. Szerző! Ön nettó kormánypárti propagandát folytat? De nem tudja, hogy közpénzből fizetjük?
bozzio-2
2023. július 06. 01:04
"Míg a szakképzést az 1957. évi Római Szerződés határozta meg a közösségi fellépés területeként, addig az oktatást az 1992. évi Maastrichti Szerződés ismerte el hivatalosan az EU hatáskörébe tartozó területként. A szerződés kimondja, hogy „a Közösség a tagállamok közötti együttműködés ösztönzésével és szükség esetén tevékenységük támogatásával és kiegészítésével hozzájárul a minőségi oktatás fejlesztéséhez, ugyanakkor teljes mértékben tiszteletben tartja a tagállamoknak az oktatás tartalmára és szervezeti felépítésére vonatkozó hatáskörét, valamint kulturális és nyelvi sokszínűségüket”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!