Így gyűjtött a baloldal a múltban sorozatosan százmilliókat „mikroadományokból“

2023. augusztus 03. 15:37

A korábbi példákat figyelembe véve kijelenthető: korántsem Karácsony Gergely az első, aki képes volt „mikroadományokból” százmilliókat összehozni.

2023. augusztus 03. 15:37
null

A hazai belpolitikai élet egyik legforróbb témája az utóbbi időben a baloldal kampánytámogatása. Mint arról a Mandiner is beszámolt: euróban, angol fontban, valamint forintban több mint 500 millió forint érkezett választási kampánymozgalma, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. Karácsony Gergely állítja: a támogatások a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően érkeztek a mozgalmához, és azok „mikroadományok”.

Ezt is ajánljuk a témában

Újra és újra előbukkanó magyarázat

Érdekesség, hogy a milliókká, milliárdokká felduzzadt „mikroadományok” ötlete már hosszú ideje az ellenzéki repertoár része. 

2017-ben a Momentum például 23 millió forintból szervezte meg Nyitás névre keresztelt fesztiválját, és 12 millió forintot bukott rajta. Erről akkor a 24.hu-nak nyilatkozott Soproni Tamás, aki akkor azt állította: tagságuk anyagilag is támogatja a pártot, és egyre több pénzük van adománygyűjtésből, legyen szó akár mikrodonációról vagy „nagyobb egyéni támogatásokról”. Ebből finanszírozták a fesztivált, és a veszteséget is ebből fedezték.

2018-ban aztán Juhász Péter is a mikroadományok felé fordult, amikor az országgyűlési választáson az Együtt – a Korszakváltók Pártja végül a szavazatok 0,66 százalékát szerezte meg – ami azt jelenti, hogy vissza kellett fizetnie az államtól kapott kampánytámogatást.

A támogatás 153 millió forintot tett ki, amiért a párt vezetői saját, személyes vagyonukkal is feleltek. A választás után azonban az Együtt öt irányítója, köztük Juhász Péter, kiálltak a nyilvánosság elé és tudatták: nincs pénzük. Így közzétették személyes bankszámlaszámukat, s arra kérték szimpatizánsaikat, kisebb-nagyobb összegekkel segítsék meg őket. A párt vezetői 2018. április 10-én hirdették meg a pénzgyűjtést. Öt nap múlva már 85 millió forintról, nyolc nap múlva 118 millióról számoltak be, a gyűjtés tizedik napjára már 130 millió jött össze, május 23-án pedig 141 milliónál tartottak. Június 17-én érkezett a bejelentés: összegyűlt a visszafizetendő 153 millió forint.

Végezetül pedig ott van Hadházy Ákos esete. A politikus több alkalommal is kért már pénzt támogatóitól, ebből fizette ki parlamenti büntetéseit, így finanszírozta politikai akcióit. A képviselő egyébként a 2022-es választás évében egy bécsi lakást is vásárolt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rigor243-2
2023. augusztus 03. 18:38
Biztosan rejtőzködnek, vagy szégyellik magukat a szavazók, mert én akit csak hallok hangos dühös ellenzéki ismerőst, vagy úgy általában a neten ragelőt az mind a kutyapártra szavaz állítása szerint. Aztán a szerencsétlen kutyapártnak nem jönnek valahogy ezek a mikroadományok. Mondjuk ahogy legutóbb szerepelt a többi ellenzéki párt, még az is lehet hogy legközelebb már ők kapják a "külföldi mikroadományokat" - de ezt majd eldöntik fentről.
kelemikes-2
2023. augusztus 03. 17:57
https://24.hu/belfold/2023/08/03/spanyol-valasztas-megafon-hirdetes-facebook-uborkaszezon-propaganda/ Annyi pénzt égetett el a Megafon a vakációzók „tájékoztatására”, hogy azzal a spanyol választási kampányban is versenyben lett volna
files32
2023. augusztus 03. 16:41
Karácsony Gergely az első, aki képes volt „mikroadományokból” százmilliókat összehozni. Annyiban igaz, hogy orbán és haverjai közpénz-milliárdokkal játszanak.
Lotti
2023. augusztus 03. 16:29
Hazug ez a dollárbaloldal. Ellenben a CÖF valóban tagi mikroadományokból szerzi azokat a százmilliókat. Ugye....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!