Ha békét akarsz, emlékezz a háborúra! – magyar háborús emlékművet avattak Olaszországban (Videó)

2023. szeptember 07. 18:51

Az olaszországi Monte Grappa katonai emlékhelyen felállított magyar emlékmű avatási ünnepségén részt vett Kövér László és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is.

2023. szeptember 07. 18:51

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön, az olaszországi Monte Grappa katonai emlékhelyen felállított magyar emlékmű avatási ünnepségén vett részt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, valamint Vargha Tamással, a tárca parlamenti államtitkárával.

Az első világháború alpesi frontján elhunyt, mind olasz, mind az Osztrák-Magyar Monarchia zászlaja alatt harcoló katonáknak állított emlékhelyen mostantól a magyar nemzeti lobogó emlékeztet a Monarchia haderejében szolgált és áldozatul esett magyar katonákra is.

Az ünnepségen beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki emlékeztetett arra, hogy az alpesi fronton harcoló katonáknak nemcsak a tömeges pusztítás akkori legmodernebb katonai eszközeivel, de a természeti nehézségekkel, a téli hegyi körülményekkel is meg kellett küzdeniük, mégis helytálltak, mert „erre kötelezte őket esküjük, a bajtársiasság, és az örök katonabecsület”.

Hozzátette, tisztelet jár tehát mindazoknak, akiket nemzetiségüktől függetlenül szólított a hegyre a kötelesség.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a magyarok számára különösen nagy jelentősége van az első világháború itáliai frontjának. Isonzót, Doberdót és a térség más részeit a magyar feltöltésű gyalogezredek védték, sokszor hatalmas veszteségek árán. 

Az, hogy egymás ellen harcoltak, mégsem akadályozta meg, hogy az olaszok és a magyarok tiszteljék egymás hősies helytállását. 

A közös megemlékezés azt is jelzi, hogy a háborúnak nincs helye soha többet országaink között, de megbecsüljük a katonahőseinket, bármelyik oldalon is harcoltak – zárta beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ez a hely legyen örök figyelmeztetés: a háború nem hozhat megoldást semmire. Nyomában halál és pusztulás jár. Teljesedjen be rajtunk a mondás: „Ha békét akarsz, emlékezz a háborúra!” – fogalmazott Kövér László házelnök.

Az eseményen az olasz kormány nevében a védelmi miniszter vett részt. Guido Crosetto elmondta: a hely az olasz népnek is különleges, a nap pedig nem csak az olaszok ünnepe, hiszen azon a vidéken olaszok és magyarok estek el és találtak közös végső nyughelyre, mára pedig az emlékezés és a barátság helyszínévé vált.

(MTI)

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. szeptember 07. 20:56
Ma már igy érvényes: ...ha békét akarsz,készülj háborúra....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!