Az úszó is ember

2023. október 24. 21:01

Milák, az ember legföljebb magának tartozik elszámolással.

2023. október 24. 21:01
MILÁK Kristóf
Varga T. Róbert
Varga T. Róbert
Népszava

„Igaza van Wladár Sándornak, amikor azt mondja, hogy Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, és kötelessége lenne elvégeznie az edzője által megkövetelt munkát. Már amennyiben a Magyar Úszószövetség elnöke abból indul ki, hogy egy könyvelő sem kap fizetést, ha nem készíti el az adóbevallást, a fizetéséért, a szakma támogatásáért Miláknak valóban úsznia kellene, és persze, jó volna, ha visszanyerné az úszás iránti szenvedélyét, Párizsba jó formában érkezne, eséllyel rajtolna, és újfent megörvendeztetne bennünket. Ám Wladár kijelentésében Milák »csak« úszó, a magyar úszósport »terméke«.

Milák, az ember legföljebb magának tartozik elszámolással. A saját lelkiismeretének, hogy a kétség kívül évszázados tehetségével mit kezd. Az elnök szavai tárgyiasítanak, kisajátítanak, és nem törődnek magával az emberrel. Valami megtört Milákban, hiába ígérte szeptember elején a több hónapos kihagyásból visszatérve, hogy teljes elánnal veti bele magát a vízbe meg a munkába, ez valamiért nem megy neki. Ha nem akar többé úszni, vajon miért nem? És lehet őt kárhoztatni, ha már nem leli benne örömét? Nem az az emberi létezés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy próbáljunk meg önazonos, folyamatosan fejlődő, boldog és kiegyensúlyozott életet élni? Ha neki ebbe az úszás nem fér már bele, és úszás nélkül érzi jobban magát, az is siker, csak éppenséggel számára kizárólagos. A MÚSZ szempontjából nyilván tragédiának hat a talentuma elvesztegetése, de vajon visszahúzódó, nyugalomra vágyó, különös személyisége nem azért menekülne ebből a közegből, mert azt érzi, még ha ezt meg sem tudja fogalmazni magának, hogy ebben a történetben ő egy aranytojást gyártó gépezet?

Akárhogy is van, a bizonytalanság senkinek nem jó. Ha ki akar szállni, tegye. Az ő élete. De egy ilyen döntés meghozatalához is naggyá kell válni. Nem úszóként: emberként.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2023. október 25. 04:32
Hát igen, van itt még valami, amiről nem igen esik szó, a pénzről, az állami támogatásról, ami finoman szólva is nem zsebpénz, hanem szép kis summa, magyarán fizetés. Ezt féléve úgy veszi fel, hogy nem csinál semmit. Úszni nem muszáj, csak akkor ezt sem kell felvenni, és akkor tényleg nem tartozik senkinek.
Obsitos Technikus
2023. október 25. 00:27
Foslékkórus indul. Mintha már láttam volna ilyen szerecsenmosdatást..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!