Müller Cecília: Fontos mérföldkőhöz érkeztünk

2023. október 19. 12:48

Az országos tiszti főorvos szerint a környezeti eredetű tényezők is jelentősen befolyásolják a nem fertőző megbetegedések számát, a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket.

2023. október 19. 12:48

Müller Cecília szerint mérföldkőnek számít, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködési központjává vált – írta meg a Magyar Nemzet. Az országos tiszti főorvos úgy véli, ehhez sok évnyi megfeszített háttérmunkára volt szükség mindkét fél együttműködő kollégáitól. Müller Cecília kijelentette, a fő gondolataikat az elmúlt időszakban a pandémia uralta, de 

a környezeti eredetű tényezők is jelentősen befolyásolják a nem fertőző megbetegedések számát, a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket.

A tiszti főorvos kijelentette, az egészségi állapot és a környezet viszonya eltérő még a régiókon belül is, 2019-ben az európai régióban 596 ezer halálesetet hoztak összefüggésbe környezeti légszennyező hatásokkal, és 2020-ban 77 millió embernek még mindig nem jutott biztonságos ivóvíz, tavaly pedig 15 ezer ember halt meg a klímaváltozás negatív hatásainak következtében. Az adatokat folyamatosan figyelik, hogy megelőzzék a káros hatásokat. A nemzetközi szervezet és az NNGYK együttműködésének a lényege a prevenció, amiért az NNGYK laboratóriumi igazgatósága sokat tett.

Müller Cecília hozzátette, a megelőző programokhoz mérésekre, adatokra, helyzetfeltárásra és folyamatos monitorozásra van szükség, külön kitért 

a nők és a gyermekek védelmére, a krónikus betegek felügyeletére, valamint felhívta a figyelmet az idősekre mint érzékeny és magas kockázatú csoportra.

Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi országirodájának vezetője azt mondta, az együttműködési központ feladatai közé fog tartozni a vízminőség javítása, a vízminőségi terület ellenőrzése, a vízminőségi mutatók fejlesztése, a vízszanitáció a higiénés szolgáltatásokban és az egészségügyi intézményekben, valamint a szennyvíz környezeti megfigyelése. Ezenkívül ide sorolta a beltéri levegő minőségének javítását, különös tekintettel a gyermekek egészségére.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. október 19. 13:43
Cili visszaadja a közpénzt, amit fodrászra kapott.
tikkadt-szocske
2023. október 19. 13:12
....valamint felhívta a figyelmet az idősekre mint érzékeny és magas kockázatú csoportra. Na, ezt ki gondolta vóna....eddig azt hittük, hogy az idősek sose halnak meg.
bodrigyuri
2023. október 19. 13:10
Kati aláírt, Ceckó végrehajt.
southwind-2
2023. október 19. 13:05
de jó hogy újra látunk, most tözsdére mehet a blézeripar, jó kis befektetés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!