Orbán Viktor: Nincs az a pénz, amiért Magyarország beengedné a migránsokat (VIDEÓ)

2024. január 19. 07:18

Európai uniós ügyekről, a tanárok- és óvónők béremeléséről és a magyar gazdaság helyzetéről kérdezték a miniszterelnököt.

2024. január 19. 07:18

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak.

Sűrű év jön diplomáciai szempontból

A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, sűrű évre számíthatunk diplomáciai szempontból. Magyarország elkezdte az előkészítését annak a félévnek, amikor hazánk adja az Európai Unió soros elnökségét – fogalmazott a miniszterelnök.

Mindig örülök, amikor egy régi harcos visszatér egy szomszédos országban

– mondta Orbán Viktor Robert Fico újraválasztásáról. Ismert, a szlovák miniszterelnök a héten Budapesten járt. A szlovák kormányfőt negyedszerre választották meg, és 33-szor volt már kétoldalú találkozónk – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

A vietnámi elnök csütörtöki látogatásáról Orbán Viktor megemlítette: „bármelyik jövőről szóló elemzést olvasom, mindegyik a leggyorsabban fejlődő 10 ország közé teszi Vietnámot”. Hozzátette, még a kommunista rendszerben is sikerült az egészséges diplomáciai kapcsolatot fenntartani. A miniszterelnök kiemelte, több magyar vállalkozó is sikeresen működik Vietnámban. „Megállapodtunk több magyar termék könnyebb feltételek melletti szállításáról.”

„A nemzetközi színtéren a béke mellett leginkább elkötelezett országok egyike az éppen Vietnám. Az orosz-ukrán háború kapcsán is pont ugyanazt mondják, mint mi, magyarok” – fogalmazott a miniszterelnök.

Uniós ügyekről

A kormányfő arról is beszélt, hogy választások jönnek az unióban is, és számos olyan vezető van, aki túl akar élni. Amikor nincs választás, akkor lehet mismásolni, ám amikor választás van, szóba kell állni az emberekkel.

Az emberek viszont nem értik azt a brüsszeli tolvajnyelvet, amit ott használnak. El kell kezdeni egyenesen beszélni, és ez történik most”

– hangsúlyozta a kormányfő. „Brüsszel egy francia királyi udvarhoz hasonlít, ahol lehet bájologni” – mondta a miniszterelnök. 

A miniszterelnök szerint Ursula von der Leyen világosan elmondta, hogy mi a bajuk a magyarokkal: nem engedik be a migránsokat, és az LMBTQ-aktivistákat az oktatási intézményekben. „Nincs az a pénz, amiért migránsokat engednénk be. Nincs az a pénz, amiért megengednénk, hogy ellakják tőlünk az országunkat.

Nincs az a pénz, amiért olyan állapotokat engednénk meg, amiket a Nyugat-Európai államokban látunk”

– fogalmazott. Azt is hozzátette, nincs az a pénz, amiért az LMBTQ-propagandistákat beengednénk az iskoláinkba.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor szerint a háborúról, a genderről és a családról fog szólni az uniós választás. Egyértelművé vált, mellébeszélés volt a jogállamiságról szóló beszéd. „Maga Brüsszel ismerte el a hazai igazságszolgáltatási rendszer és a közbeszerzések területén való előrelépéséket, és jó működését” – tette hozzá.

A nemzeti konzultációról

„Az, hogy több mint 1,5 millió ember visszaküldte az íveket, az nem egyszerűen pozitív visszhangot váltott ki, hanem akciót váltott ki” – fogalmazott Orbán a konzultációról. Kiemelte, óriási előnye a magyar közösségnek, hogy 1000 év után is megvan a nemzeti tudata. Szerinte az egész nemzeti konzutláció a közös cselekvés képessége miatt volt fontos.

Ezt is ajánljuk a témában

Uniós pénzek nélkül is válságálló a magyar gazdaság

Gazdasági aspektusok is szóba kerültek a beszélgetés vége felé. „2023-ban kiderült, hogy a magyar gazdaság az uniós pénzek nélkül is válságálló” – hangsúlyozta Orbán. A miniszterelnök kiemelte, mind a kovid, mind az inflációs válságot sikerült leküzdeni. Az uniós forrásokról elmondta, jó, ha vannak ezek a pénzek, de ezek nem nagy összegek a magyar gazdaság méreteihez képest.

Hat év helyett három év alatt sikerült végrehajtani a tanári béremelést

– hangsúlyozta a miniszerelnök. Orbán szerint a béremelés révén javulni fog a tanárok teljesítménye is. „A legfontosabb, hogy a gyermekeinkben viszontlássuk ennek pozitív hatását, miközben az egész ország tiszteli a pedagógusait. Ma már egész vonzó pálya lehet tanítani” – tette hozzá.

Kifejezte reményét annak kapcsán, hogy egy vonzó pálya lesz a tanári a magasabb fizetések révén, és a nemi arány is kiegyenlítődik, tehát több lesz a férfi lesz a tanári pályán. „Jó lenne, ha az 50-50 százalékos visszaállna” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

2024-ben is érkezik a 13. havi nyugdíj

A miniszterelnök arról is beszélt, a megszokott rendben meg fogják kapni az érintettek 2024-ben is a 13. havi nyugdíjat. Orbán Viktor szerint idén meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a növekedés támogatása és az infláció féken tartása között. A gazdasági növekedés felelőse a gazdasági miniszter, és ezt neki meg kell oldania – mondta a kormányfő.

Itt nézheti vissza Orbán Viktor Kossuth rádiónak adott interjúját:

Nyitókép: Képkocka, YouTube

 

Összesen 379 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. január 20. 06:03
Recsifecsi szomorú életében azért fájdalmas 2,3% visszaesés a gdp-ben, mert amikor az asszony leküldte krumplit venni, a kapott ezresből felelőtlenül a régen vágyott "Fidesz-fos" nyalókára költött 230 forintot, amit a neje a pofájába vert a palacsintasütővel...
nyugalom
2024. január 19. 22:52
Pelda a nyugati orszagok! Mar mindenhol kétségbeejtő a helyzet! Nem kerünk belőle. Orbáneknak koszonet!
Michel
2024. január 19. 22:02
Látom sikerült széttrollkodni a posztot. Ez legyen a legnagyobb örömöd, koki.
KBA98
2024. január 19. 17:36
Ez a mondat minden pénz megér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!