220 millióért kínálják a magyar Nobel-díjas házát

2024. március 06. 09:22

Szeged leghíresebb embere élt a 7+2 szobás ingatlanban.

2024. március 06. 09:22
Sal Endre
Sal Endre

Érdekes hirdetésre bukkant a Mandiner az ingatlan.com oldalán. Nem kevesebb, mint 220 millió forintért árulják Szegeden azt a 250 négyzetméteres, 7+2 szobás házat, amelyben a város leghíresebb egykori lakója, a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert is élt. Az ingatlanhoz egy 614 négyzetméteres telek is tartozik. De miért is nevezik a város leghíresebb egykori lakójának Szentgyörgyit? A tudós saját bevallása szerint véletlenül jött rá arra, hogy a paprikából nagy mennyiségű C-vitamin nyerhető. Káposztából és citrusfélékből próbált C-vitamint kinyerni korábban, ám kevés sikerrel járt. 

Egyik este aztán paprikasalátát készített a felesége a szegedi otthonukban, ő viszont nem akarta megenni,

így azt mondta, elviszi a laboratóriumba, s megnézi a paprikát C-vitamin szempontjából. Így is tett, s meglepetésére a paprikasaláta rengeteg C-vitamint tartalmazott. Ettől kezdve az összes munkatársát befogta paprikatisztításra és egy hét alatt másfél kiló C-vitamint nyertek ki a zöldségből (jellemző módon az amerikai tudósok egy év alatt csupán 25 grammot tudtak előállítani a mellékveséből). A többi ismert. Szentgyörgyi Albert 1937 októberében megkapta a Nobel-díjat.

Szentgyörgyi Albert (jobbra) átveszi a Nobel-díjat a svéd királytól. 
Fotó: Arcanum/Pesti Napló

Csütörtök este volt, a város pedig felbolydult hír hallatán. Szigethy József világhírű hegedűművész szegedi koncertje alatt terjedt el a hír, hogy Szentgyörgyi Nobel-díjas, a koncert szünetében pedig már mindenki ezt taglalta. A tudós Templom téri lakásához siettek az emberek, éjjel pedig szerenádot adott a tiszteletére az ötven főt számláló cigányzenekar. 

Szentgyörgyi kedvenc nótáit húzták, ő pedig az erkélyre lépve meghatottan fogadta az egyedi köszöntőt.

1937. december 10-én nagy terjedelemben foglalkoztak az újságok a stockholmi díjátadóval, ahol természetesen Szentgyörgyi is megjelent. Az Est nevű napilap a következőképpen festette le a pillanatot, amikor a magyar tudós kiment átvenni a Nobel-díjat: „Most következik a mi nagy pillanatunk. Ő elindul a díjért. Arcán fáradt mosoly, mintha hosszú, nehéz út után jutna el a célhoz. A lépcsőn haladva feleségére néz, szeretettel, hálával. Az asszony szemében könny. Lánya öklét harapdálja izgalmában” – fogalmazott az újság.

Ezt is ajánljuk a témában

Szentgyörgyi Albert idős korában.
Fotó: Wikipedia

A most eladásra kínált ház mindenképpen kuriózum, hiszen ritkán árulnak olyan ingatlant, amelyben magyar Nobel-díjas élt. Szentgyörgyi további sorsa ismert:

1947-ben hagyta el Magyarországot és az Egyesült Államokban telepedett le.

 Idősebb korában a rákkutatás foglalkoztatta, talán azért is, mert a második felesége és egyetlen gyermeke is ennek a betegségnek lett az áldozata. Szentgyörgyi Albert végül szép kort megélve, 1986-ban hunyt el 93 évesen. 

Nyitókép: A 220 millióért árult ház, amelyben Szentgyörgyi Albert is lakott. Fotó: ingatlan.com/Vőneki ingatlan

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­­l­­­á­n­­y­­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Akitlosz
2024. március 06. 18:12
Fontosabb a vakolat, mint az, hogy ki lakott ott korábban. Nem ér ez a Szentgyörgyi semmit lakhatás szempontjából.
Arisztokrata
2024. március 06. 17:15
plusz 50 M a felújítása
bagoly-29
2024. március 06. 11:42
A balosok - így SzA is - mindig a mások luxusát birálták, de maguknak elvárták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!