Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre távolabb a klímacéloktól - a globális fenntarthatóságról és a geotermikus energiáról egyeztetett az E21

2024. május 13. 14:12

Hat ajánlást fogalmaztak meg.

2024. május 13. 14:12
null

Nyitókép: MTI/EPA/NOAA

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozón. 

Gelencsér András klímakutató, a Pannon Egyetem rektora a fenntarthatóságról és annak alapproblémáiról tartott előadást az est nyitányaként. A szakember vitaindítójában külön fejezetet szentelt a tudomány és politika kapcsolatának, az általános megoldási lehetőségek számbavételének és elemzésének, a témában jelenleg is zajló folyamatok gazdasági vetületeinek.

A geotermikus energiában rejlő lehetőségeit, hazánk geotermikus potenciálját mutatta be Birkner Zoltán közgazdász, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapítótagja. Előadásában kitért a témához kapcsolódó kockázatokra, stratégiákra és magyarországi trendekre, valamint bemutatott egy közelmúltban kidolgozott elméleti mintaprojektet is.  

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

1. A Párizsi Megállapodásban meghatározott klímacéloktól egyelőre globálisan távolodunk. A klímapolitikai céljainkat és a fenntartható fejlődési fordulatot akkor tudjuk sikerre vinni, ha azok a gazdasági fejlesztés valamennyi döntésében megjelennek, részei a gazdaság racionális működtetésének, támogatva a technológiai fejlődést, versenyképességet és jóllétet.

2. Hazánk fokozódó energiaigényét jórészt megújulókkal elégíthetjük ki, miközben törekednünk kell a magyarországi fosszilis energia csökkentésére, valamint újabb alternatívák kutatására és gyakorlati hasznosítására.

3. A klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez strukturált gondolkodás mentén, a valós globális helyzet és trendek maximális figyelembevételével, a jövő generációinak jólétét és jóllétét szem előtt tartva kell alkalmazkodnunk.

4. A geotermikus energia kiaknázásához szükséges, már meglévő hazai mérési adatokat javasoljuk egységes adatbázisba rendezni. Az adatbázisokat elemezni és közzétenni szükséges annak érdekében, hogy a geotermikus energia fenntartható és gazdaságos felhasználása elindulhasson Magyarországon.

5. A sekély geotermikus energia felhasználását növelni szükséges a megfelelő adottságokkal rendelkező területeken. Ennek ösztönzésére átfogó kormányzati támogatás bevezetését javasoljuk.

6. A geotermia hazánk energiaszuverenitásának egyik alapvetése lehet megfelelő szabályozási környezet megteremtésével, valamint fenntartható, gazdaságos és hatékony termelési és felhasználási stratégia kidolgozásával.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

(MTI)

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-92
2024. június 07. 20:59
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­k­­­e­­l­d­­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­­x­i­­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Patika
2024. május 13. 23:38
Az olcs nem jó a drágát árusítóknak. (Irinyi többsazör gyúló gyufája)
survivor
2024. május 13. 16:22
Grafén: legyen veszteség mentes vezetés, jó. De a korlátlan idejű tárolást hogy lehet megoldani ? Nem vagyok fizikus.....
survivor
2024. május 13. 16:16
Az elektromossággal két baj van: Nagy tételben csak atomenergiával lehet stabilan előállítani. Nehéz tárolni , és szabályozni a fogyasztását. Persze ha 10km-enként lenne e -töltő.... De azért egy 70t-s harckocsihoz elég nagy akku kéne.. Egy kamionhoz dettó... Egy olyan 100.000 BRT-s hajóhoz meg...hajjaj...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!