Aki intelligensebb, többet iszik

2011. február 24. 12:32

Brit tudósok meglepő összefüggést fedeztek fel a gyerekkori intelligenciahányados és a felnőttkori alkoholfogyasztási szokások között.

2011. február 24. 12:32

A nagyszabású Child Development Study felmérésben részt vevőknek 16 éves korban mérték fel az IQ-ját, majd a húszas, harmincas, és negyvenes éveikben is részletes orvosi és pszichológiai vizsgálatoknak vetették alá őket. Egy kérdőív az alkoholfogyasztási szokásokról szólt. Kiderült: akinek gyerekkorában magasabb volt az intelligenciája, az felnőttként többet, és gyakrabban iszik alkoholt.

Az egyik kérdésnél nullától hatig terjedő skálán kellett megjelölni, hogy milyen gyakran iszik meg az adott tesztalany egy ültő helyében legalább öt italt, és milyen gyakran éri el a teljes részegséget. A legalacsonyabb (75 alatti) és a legmagasabb (125 feletti) gyerekkori IQ-t mutató csoportok között jelentős, 3-5-szörös különbséget mutattak az adatok.

Logikus magyarázat lenne, hogy az okosabb gyerekek nagyobb eséllyel jutnak el főiskolára, egyetemre, ahol az alkoholfogyasztás és a bulizás meglehetősen gyakori, míg a kevésbé intelligensek valószínűleg kevesebbet is fognak keresni felnőttként, azaz nem engedhetik meg a sok elhajlást. Ám a magasabb alkoholfogyasztás kizárólag az IQ-val mutatott összefüggést, az életkorral, a nemmel, az etnikummal, a vallással, a családi állapottal, az iskolázottsággal, a keresettel, a szexuális partnerek számával, a szülők iskolázottságával és keresetével, valamint a politikai elkötelezettséggel nem.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2011. február 27. 16:46
(Kezdik ellepni a képernyőt a muslincák...)
Honfi-fi
2011. február 27. 15:51
a kannás bor is ér?
Ricochet
2011. február 26. 17:36
InniJó, Morrikóne!
gentry
2011. február 25. 18:35
Inni jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!