A szerelem puszta vegytan?

2014. február 14. 12:52

A Valentin-napi felhőtlen romantikát kissé beárnyékolhatja a Georgetown University pszichológus professzora által közzétett eszmefuttatás.

2014. február 14. 12:52
QA

Az irodalomtörténet eddig ismert szerelmi líráiban utalás szintjén sem említik a  neurotranszmitterek fontosságát. Abigail Marsh végre megvilágosította elménket, szertefoszlatott minden illúziót. Meglátni és megszeretni? Dehogy! Oxitocin. Dopamin.   

A szerelem kémiájába vezeti be a nézőket az Amerikai Vegyészeti Társaság Reactions című YouTube-on futó sorozatának Valentin-napján megjelent epizódja. Ebben fény derül arra, hogy a szerelemi eufóriát az említett neurotranszmitterek okozzák.

Az említett videón a Georgetown University pszichológus professzora, Abigail Marsh, kifejti, hogy a jó érzést keltő neurotranszmitterek – például a dopamin és az oxitocin – miként segítik az élethosszig tartó kapcsolatok kialakulását és fennmaradását a préripockoknál, akik – az emberekhez hasonlóan – a monogámia hívei. „Ha blokkoljuk az oxitocinreceptorokat, ezzel teljesen megszakítjuk a párkötődést eredményező választ” – emeli ki.

„A bennünk romantikus érzéseket keltő személyek ugyancsak serkenti szervezetünkben az oxitocin termelődését, melynek eredményeként fokozódik a dopamintermelés, ennek nyomán pedig úgy érezzük, hogy ő az a személy, akihez kötődni akarunk” – mondja Marsh professzor, aki arra is kitér a videóban, hogy az addikciót okozó drogok és egyéb kémiai szerek hasonló módon hatnak az agyra, mint a szerelem. Ez egyben magyarázatot adhat a szakítás vagy szerelmi csalódás nyomán érzett szívfájdalomra és megvonási tünetekre is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!