Teljesen megváltozhat a cukorbetegeknek javasolt étkezési rend

2014. május 19. 02:15

Akinek előfordult már 2-es típusú cukorbetegség a családjában (s azt hiszem, sokan vagyunk így), az tudja, hogy mennyire meg tudja változtatni ez a kór a napi életritmust.

2014. május 19. 02:15

Először is minden beteg a kezébe kap egy tájékoztatót a javasolt és tiltott ételekről, s hogy miből mennyit fogyaszthat. És ez még az egyszerűbb része a dolognak, bár nyilvánvalóan nélkülözhetetlen.

De azonnal megjelenik a protokollban, hogy ettől kezdve napi 2-3 főétkezés helyett  
hat táplálkozási alkalomra lesz szükség, mindig kevés fogyasztással. Gondoljuk csak át, hogy ez a mindennapokban mennyi kényelmetlenséggel jár! Nem mehet el a beteg bármikor otthonról, s ha akár csak 3-4 órás elfoglaltsága akad, már csomagolni kell valami ennivalót. 
 
Mégis, mind ez ideig ezt ajánlották az egyetlen módszernek, hogy a vércukorszintet sikerüljön (persze a gyógyszeres terápia és folyamatos ellenőrzés mellett) megfelelő szinten tartani.
Ennek az eddigi gyakorlatnak szögesen ellentmond  az a vizsgálat, melyet a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet kutatói végeztek 54 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő önkéntessel. A résztvevőket 2 csoportra osztották. 
 
Az egyik csoport tagjai napi hatszor étkeztek kis adagokat (A6) tizenkét héten át, majd további három hónapra átváltottak a napi kétszeri, bőséges reggeliből és ebédből álló étrendre (B2). A másik csoport tagjai ennek fordítottját követték. Mindkét étrend átlagosan napi 1700 kalóriát tartalmazott, 500 kalóriával kevesebbet a javasolt napi kalóriabevitelnél.
A B2-es étrendben reggel 6 és 10 óra, majd 12 és 16 óra között ettek a résztvevők, míg a A6-os étrend alapján egész nap falatoztak. A B2 étrendnél átlagosan 1,4 kilogrammal többet fogytak a résztvevők és nagyjából 4 centiméterrel többet veszítettek a derékbőségükből, mint az A6 étrendnél. A naponta kétszer étkezőknek a vércukorszintjük is csökken"- adta hírül a BBC News nyomán az MTI.
 
„A páciensek tartottak attól, hogy éhesek lesznek estére, ám az éhségérzetük alacsony volt, mivel napközben addig ettek, amíg jól nem laktak. Amikor azonban napi hatszor étkeztek, nem érezték jóllakottnak magukat, ami meglepő volt" - mondta Hana Kahleova, a prágai intézet munkatársa, hozzátéve, hogy az eredmények olyanok számára is hasznosak lehetnek, akik nem küzdenek diabétesszel, csupán szeretnének veszíteni a súlyukból. 
 
A Diabetes UK nevű jótékonysági szervezetnél dolgozó Richard Elliott arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani eredményeket hosszabb távú, nagyobb volumenű tanulmányokkal kell alátámasztani, mielőtt megváltoztatnák a 2-es típusú cukorbetegséggel élő emberek számára javasolt étkezési előírásokat."- egészíti ki a hírt az MTI.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!