Novák: Nőtt a házasságok száma Magyarországon

2016. január 30. 14:53

17 százalékkal többen kötöttek házasságot tavaly a KSH 11 hónapot összegző adatai szerint, mint az előző év azonos időszakában – jelentette be Novák Katalin családügyi államtitkár, aki a csokkal kapcsolatban megjegyezte: ha már meglévő gyermekek mellé igénylik a csok-ot, akkor nincsen életkorhatár.

2016. január 30. 14:53

A KSH 2015-re vonatkozó, 11 hónapot összegző adatai szerint 17 százalékkal több házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a fővárosban az Esküvői Kiállítás és Vásáron.

Az államtitkár az Emmi és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös standján elmondta: már évek óta emelkedik a házasságok száma Magyarországon. A kormány ezt szeretné továbbra is ösztönözni például az otthonteremtési támogatással, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), amellyel kapcsolatban információs anyagokat is elhelyeztek a minisztériumok közös standján.

Nem csak a húszéveseké a csok

A támogatással kapcsolatban megjegyezte: tisztázni kell egy gyakori félreértést, hiszen ha már meglévő gyermekek mellé igénylik a csok-ot, akkor nincsen életkorhatár, tehát ilyenkor a szülők mindketten lehetnek 40 év felettiek. Egyéb esetben a párok egyikének 40 év alattinak kell lennie – tette hozzá.

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy a kedvező gazdasági helyzet lehetővé tette azt is, hogy a kormány 2016 elejétől a kormány az otthonteremtési programot a csok-on túl még két „pillérrel” alátámassza: az egyik az áfa-támogatásokhoz kapcsolódó kedvezmények, a másik pedig a kamattámogatott hitelek.

Ezen kedvezmények széles palettája teszi lehetővé azt, hogy a családok egy olyan lakáshoz és egy olyan otthonhoz tudjanak jutni, amelyben tényleg boldogan tudnak élni az elkövetkező években” – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy az új házasoknak már 2015 elejétől rendelkezésére áll az úgynevezett első házasok kedvezménye, amely lényege, hogy 24 hónapon keresztül 5 ezer forinttal kevesebb adót kell befizetni.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. január 31. 14:00
Jaj de jó! Imádom az esküvöket. Legszivesebben naponta megnéznék egyet.
Xenon
2016. január 31. 10:31
Önmagában örvendetes maga a hír. Az már kevésbé, hogy visszafelé haladunk, ahol a család mindenáron való együtt tartása a cél, még akkor is, ha teljesen diszfunkciós. Nem baj, de statisztikában jól néz ki.
noMores
2016. január 30. 21:58
NAUGYE! Csak a Fidesz miatt házasodnak az emberek, méghogy nem jön be a kimunkált, szakmailag alátámasztott családpolitika! A nők érzik, hogy a Fidesz alatt képesek beteljesíteni a princípiumukat, és így újra büszke néppé változtatják az országot!
catalina9
2016. január 30. 19:29
no csak tudja meg ezt Obama, lesz nemulass...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!