Kutyaharapást szőrivel – baktériumot baktériummal

2016. március 01. 05:28

Amióta felfedezték az antibiotikumokat, az orvostudomány egyre erősebben épít ezekre a hatóanyagokra a fertőzések elleni harcban. De egyre inkább látszanak ennek a stratégiának a veszélyei is, egyre több az ilyen gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzs. Mi is többször foglalkoztunk már a multirezisztens baktériumtörzsek jelentette fenyegetéssel. Az Origo most egy új kutatási irányról, a baktériumölő baktériumokról közölt beszámolót.

2016. március 01. 05:28

A Bdellovibrio bacteriovorus egy bakteriális ragadozó, amely hatékonyan pusztítja a baktériumok egyik csoportját, a Gram-negatív baktériumokat, amilyen a szinte mindenütt jelenlévő Escherichia coli is. Ez a belünkben is megtalálható, rendszerint ártalmatlan baktérium néha igen súlyos, akár halálos fertőzéseket is okozhat. Ilyenkor jól jöhet a B. bacteriovorus segítsége.

 
Ez a baktériumfaló baktérium behatol a zsákmányába, és belülről falja fel azt, miközben négy vagy hat utódra osztódik. Ezután szétpukkasztja áldozatát és újabbakra kezd vadászni utódaival.
 
A B. bacteriovorus rettentő ellenfél. Nemcsak hatékony gyilkos, de nagyon gyors is. Noha a baktérium alig egy mikrométer hosszú, 160 mikrométer/másodperc sebességet képes elérni, amivel tartja a bakteriális gyorsúszás „világrekordját” és tízszer gyorsabb, mint az E. coli.
 
A baktériumok védekező és támadó módszereinek megismerése létfontosságú az antibiotikumok jövőbeni alternatíváinak kifejlesztéséhez
– mondta dr. Daniel Koster, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója.

Bújócska 
 
A B. bacteriovorus egészen más módon öli meg a baktériumokat, mint a klasszikus antibiotikumok, ily módon a ragadozó baktériumok a jövőben életképes alternatívái lehetnek ezeknek az antibiotikumoknak” – mondta Koster.
 
Azért, hogy megértsék, miként tud életben maradni az E. coli egy ilyen hatékony ragadozó jelenlétében, a kutatók két különböző környezetet hoztak létre a baktériumok számára. Az egyik a talaj mikroszerkezetét szimulálta 85 parányi kamrával, amelyeket csatornák kötöttek össze. A második hasonló méretű, de teljesen nyílt terület volt.
 
A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közölt tanulmányból kiderült, hogy nyílt téren semmi esélye az E. colinak az életben maradásra: a populációkat néhány óra alatt felszámolta a B. bacteriovorus. A sok kis kamrából álló területen viszont meglepően életképes populációt tudott fenntartani az E coli.
 
Úgy tűnik, az E. coli csoportjai elbújtak a tagolt terület sok sarkában, ahol rögtön biofilmmé tapadtak össze, ami valószínűleg védi őket a B. bacteriovorus ellen” – mondta Koster. „Eredményeink fontos információt szolgáltattak, mivel természetes környezetben, amilyen például a belünk, a baktériumok szintén tagolt területeken élnek.
 
Még nem tudjuk pontosan, hogyan védi meg magát az E. coli a ragadozó baktériumok ellen, de a kutatás tovább bővítette a ragadozó baktériumok viselkedésével kapcsolatos tudásunkat, márpedig ezek a baktériumok fontos szerepet játszhatnak az antibiotikumok kiváltásában a jövőben.

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!