A vidéki, idős, iskolázatlan baloldaliak akarnak leginkább női miniszterelnököt

2016. augusztus 05. 08:53

A nők politikai szerepvállalásának megítéléséről készített felmérést az Integrity Lab. Az eredmény: a baloldali szavazók 58 százaléka szerint női miniszterelnök-jelöltet kellene állítani 2018-ban. A baloldaliak közül is leginkább a vidéki, idős, iskolázatlan rétegek támogatják ezt, nem a fővárosi értelmiség. A teljes lakosság 84 százaléka elutasítja, hogy a nők ne lennének alkalmasak a politikai pályára.

2016. augusztus 05. 08:53

Az Integrity Lab legújabb kutatásában a női politikusok társadalmi megítélését vizsgálta, három kérdéskörön keresztül. egyéni, pártos és vezetői, azaz miniszterelnöki szinthez kötve. Az egyéni jellemzésnél a nők alkalmasságára kérdeztek rá, a pártok esetén arra voltak kíváncsiak, mennyire jelenik meg szempontként az, hogy egy politikai formáció a jelöltállításnál figyel-e arra, hogy milyen arányban indít női jelölteket. Végül miniszterelnökség esetén egy baloldali, liberális induló lehetőségét, támogatását mérték fel. 

A túlnyomó többség szerint a nők is alkalmasak a politikai pályára

A válaszadók 84 százaléka elutasítja, hogy azért lenne kevesebb nő a parlamentben, mert a nők kevésbé alkalmasak a politikai pályára. Pártszimpátiára lebontva is vizsgálták ezt a kérdést: eszerint a Fidesz szavazói között vannak a legtöbben, akik ezzel az állítással egyetértenek (22 százalék), de ők is bőven kisebbségben vannak. Érdekesség, hogy a Jobbik szavazói közül arányaiban egy kicsivel kevesebben (11 százalék) értenek egyet a nők politikai alkalmatlanságára vonatkozó állítással, mint az LMP vagy az MSZP szavazótáborán belül (12 százalék).

A női és férfi választók között egyik kérdésben sem volt szignifikáns különbség: a válaszadó neme nem befolyásolta tehát sem az alkalmasságra, sem a konkrét választási helyzetre adott választ. A felmérés szerint jelenleg tehát nincs olyan összefüggés, hogy egy női választó számára fontosabb lenne, hogy egy párt odafigyeljen arra, mennyi női jelöltet állít és az alkalmasság kérdésében sincs eltérés: a nők épp úgy látják a női politikusokat, mint a férfiak.

A jobboldaliak számára nem fontos, hogy egy párt sok női jelöltet indítson

A válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesebben szavaz olyan pártra, amelyik fontosnak tartja, hogy minél több női jelöltet állítson, 49 százalék számára viszont ez nem jelent ilyen előnyt. A kérdés megítélésben egyértelmű különbség látszik a jobboldali és a baloldali, liberális pártok között. A Fidesz, illetve a Jobbik szimpatizánsai között többségben vannak azok, akik számára nem fontos, hogy egy párt minél több női jelöltet állítson. Ezzel szemben az MSZP, DK, illetve az Együtt, PM, MLP szimpatizánsainak 60-70 százaléka válaszolt úgy, hogy ő szívesebben szavaz olyan pártra, ahol ez fontos.

Nagyjából ez a pártok képviselőcsoportjainak nemi összetételével is összhangban van, bár az LMP szavazóinak csak viszonylag kis arányban (54-46) fontos a női jelöltek aránya, holott a párt női kvótát alkalmaz a listaállításkor, így egyharmados a nők aránya a kis frakcióban.

Legyen-e női miniszterelnök?

Végül arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy mennyire támogatnának a szavazók egy esetleges női miniszterelnök-jelöltet. Mivel a jobboldalon egyértelmű, látható jelöltek vannak, viszont a baloldalon ez még nem kristályosodott ki, ezért a kutatók kifejezettek a baloldali, liberális pártok által támogatott esetleges női jelöltekre kérdezett rá. Ez persze érthetően kevéssé érdekli a jobboldali szavazókat, így az utolsó kérdés tanulsága elsősorban az, hogy a baloldali szavazók miként viszonyulnának ahhoz, ha az általuk támogatott párt női miniszterelnök-jelöltet indítana 2018-ban.

Ezzel együtt is érdekes adat, hogy a teljes népesség 30 százaléka egyetért e gondolattal, míg 52 százalék nem értett egyet és a másik két kérdéshez képest itt igen magas, 19 százalékos volt a nem tudja válaszok aránya. A baloldali szavazók körében viszont abszolút többsége van az ötletnek: az MSZP-sek 57, az Együtt, PM, MLP szavazók 65 százaléka értett egyet azzal, hogy e pártoknak női miniszterelnök-jelöltet kellene állítaniuk. A DK-szavazók (valószínűleg Gyurcsány Ferenc erőteljes jelenléte miatt) kevésbé lelkesek, csupán felük értett egyet a női jelöltállítással, ám a többi szavazójuk nem az ellenzők táborát gyarapította, hanem azokét, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni. 

A baloldali, liberális táboron belüli különbségek azt mutatják, hogy a vidéki, idős, alacsony végzettségűek között a legmagasabb a női miniszterelnök gondolatának támogatottsága – mindhárom körben hetven százalék feletti. Noha több kategóriában is igen magas a nem tudja válaszok aránya (Budapesten és városokban 22-25 százalék, szakiskolások között 37 százalék), nincs olyan szocio-demográfiai csoport, ahol az elutasítás kapott volna többséget. Ezek az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a női miniszterelnök gondolata elsősorban nem a fővárosi, magasan kvalifikált baloldali, liberális szavazók között élvez támogatottságot, tehát valószínűleg nem egyfajta progresszióból következő tudatos támogatásról lehet szó – összegzik a kutatók. 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. augusztus 05. 17:18
Régen rossz, ha a miniszterelnököt elsősorban a neme alapján választják ki.
moricka13
2016. augusztus 05. 15:45
Csaba Réka és Reiner Roland Ketten! Az Integrity Lab mire való, és ki állja az üres szócséplés cechjét?
orion
2016. augusztus 05. 14:44
Mire egy nőből miniszterelnök lehetne, elsárkányosodik és/vagy elbanyásodik vagy ellenkezőleg, nagymamis lesz. Az ösztrogénhiány nem tesz jót. Nem mintha a pasik nem lennének idősebb korukban rugalmatlanok. Mondom ezt úgy, hogy -ahogy én látom magam-az első csoportba tartozom. :D
balbako_
2016. augusztus 05. 12:12
Gombhoz a kabátot. Ezeknek a vizsgálódásoknak ott van értelme, ha van jelölt. Kéthly Annát nagyon sok kvalifikált férfi is el tudta fogadni hazánkban. De csak, hogy egyetlen kritériumnak feleljen meg azaz nő legyen az anyaszülte normális ésszel elfogadhatatlan. (Mielőtt zsizsegni kezdenének egy férfi is elfogadhatatlan, ha ez az egyetlen kívánalom vele szemben.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!