Átalakul a bölcsődei ellátórendszer januártól

2016. augusztus 23. 13:29

Jelentős változásokra számíthatunk januártól a bölcsődei ellátórendszerben: több férőhely, több pénz. Lássuk a részleteket!

2016. augusztus 23. 13:29

A bölcsődei ellátórendszer, azaz a 3 éven aluli kisgyermekek nappali ellátása jelentősen meg fog változni 2017. január elsejétől a tervek szerint. Négy operatív program biztosítja az a 100 millió forintot, amellyel a férőhelyek bővítését akarják megvalósítani: a jelenlegi 47 ezret 60 ezerre szeretnék felemelni. 

A kormány célja, hogy segítsen minden 3 év alatti gyermeket nevelő családot, és ha az édesanya kisgyermek mellett is szeretne dolgozni, akkor jó helyen tudhassa a gyermekét — mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

A jelenlegi helyzethez képest jövőre négy intézménytípus: hagyományos, mini, családi és munkahelyi bölcsődék közül választhatnak a szülők. Korábban csak a 10 ezer fő feletti lélekszámú településeken volt kötelező bölcsődét üzemeltetni, ám január elsejétől minden olyan településen meg kell szervezni az ellátást, ahol legalább 40, 3 éven aluli kicsi él, vagy legalább 5 bölcsődés korú gyermek családja jelzi, hogy szükségük lenne a szolgáltatásra.

A családi napközik helyett családi bölcsődék várják a kicsiket. Mivel 2015 szeptemberétől a 3 éven felülieknek kötelező óvodába járniuk, a korábbi családi napközikben csak bölcsődés korúak maradnak, ez indokolja az elnevezés megváltoztatását is.

Növelik a családi bölcsődék támogatását is, 30 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy minden kisgyermek után 346 ezer forint támogatást kap majd az intézmény — mondta Fűrész Tünde, a bölcsődei rendszerért felelős miniszteri biztos.

A munkahelyi bölcsődék létrehozását mintegy 4 milliárd forint keretösszegű pályázat segíti, mely ez év végén nyílik majd meg.

Idén két és félszer annyi államilag támogatott helyet biztosítottak a csecsemőgondozó szakon a felsőoktatásban, mint korábban. Emellett a bölcsődei nevelőkre is kibővítették a pedagógus életpályamodellt, hogy vonzó karrier lehetőségként tekintsenek rá a fiatalok — mondta a miniszteri biztos. Jövőre a középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei gondozók is jelentős béremelésre számíthatnak, erre a célra a kormány 1,5 milliárd forintot különített el.

Egy családi napközi működtetéséhez elegendő egy tanfolyamot elvégezni, és megszerezni a szükséges tanúsítványt. A későbbiekben ennek a tanfolyamnak az óraszámát jelentősen növelik, folyamatos képzéseket biztosítanak majd, valamint a jelenlegi bölcsődei dolgozókat is arra sarkallják majd, hogy végezzenek szakirányú felsőfokú tanulmányokat— mondta dr. Mátay Katalin a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke.

 

(MTI)

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!