Üdvözli a piac a CSOK módosítását

2016. szeptember 23. 12:31

A CSOK szabályok enyhítésére tett legújabb állami intézkedések közül kiemelkedik az a bővítés, amely már tervrajzról is lehetővé teszi az újlakások vásárlását - írja a család.hu.

2016. szeptember 23. 12:31

Bár a CSOK feltételek eddig is ösztönözték volna az új építésű lakásvásárlást, azonban ezt a lehetőséget mégis nehezítette a törvényi környezet azzal, hogy használatba vételi engedélyhez kötötte a kedvezmények igénylését. Azok tehát, akik csak állami segítséggel juthatnának új lakáshoz, eddig hátrányban voltak, hiszen csak olyan új építésű projektből választhattak, amely már lényegében beköltözhető, mivel csak a használatba vételi engedély előtt 120 nappal volt igényelhető a támogatás.

Az ilyen ingatlanok azonban rendkívül kis számban voltak csak elérhetőek az elmúlt időszakban. Az építési boom most indul, a fejlesztők ezekben a hónapokban, hetekben kezdték csak el tervrajzról árulni a lakásaikat, így ez a törvénymódosítás időben érkezett.

„Keresettek az épülő fejlesztéseink, elsősorban készpénzes vevőink vannak és mindössze a vásárlók 15 százaléka gondolkodik hitelfelvételben. Egyelőre egyetlen CSOK-os értékesítésünk sem volt az elmúlt időszakban, ám az új feltételektől azt várjuk, hogy az érdeklődők közül egy újabb réteg jelenhet meg a vásárlói oldalon” – nyilatkozott Szalay Attila, a Duna House csoport résztulajdonában álló MyCity értékesítéssel megbízott vezetője.

A régió három országában jelen lévő Duna House csoport a lakóingatlan fejlesztések terén kedvező lehetőséget lát a magyar szabályozás változásában. „Sokan kivártak a piacon idén. Az idei lakáspiaci darabszámok nagyjából a tavalyi képet mutatják, vagyis a 2014-ben indult piacnövekedés egy időre lelassult a tranzakciószámok tekintetében. Ennek oka egyrészt a hirtelen árnövekedés volt, de közrejátszik a kivárásban az új építésű projektek iránti megnövekedett érdeklődés is.” – véli Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A szakember szerint sokan várják még, hogy milyen kínálat lesz az új építésű piacon.

Piaci vélemények szerint az intézkedéseknek köszönhetően akár húszezernél is több lakás kerülhet piacra 2017 végéig - zárul a család.hu írása

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!