Közös civil szándéknyilatkozat a rákellenes küzdelemért

2017. február 03. 14:48

A rákellenes világnap alkalmából a rákellenes küzdelem, a szűrések és a minél korábbi felismerés fontosságáról írtak alá szándéknyilatkozatot civil szervezetek pénteken Budapesten. Beszámoló a péntek délelőtti budapesti sajtótájékoztatóról.

2017. február 03. 14:48

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója az összefogásról tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rákellenes világnap alkalmából a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a FICSAK összefogásra szólítja fel a hazai civilszervezeteket. A csatlakozók közös szándéknyilatkozat aláírásával vállalják, hogy felveszik a harcot a rákkal szemben: ismeretterjesztő anyagok folyamatos terjesztésével, figyelemfelkeltő akciókkal, ingyenes szűrővizsgálatok szervezésével.

Novák Katalin család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a rendezvényen hangsúlyozta: a betegség elleni küzdelemben nagyon fontos a megelőzés, hiszen a betegség korai felismerése sok esetben nagyban javítja az életkilátásokat. A rák mindannyiunk közös ellensége, „nehéz ellenfél”, hiszen az orvostudománynak még mindig kevés információja van e betegség kialakulásának valódi okairól. Van azonban olyan tudás, amelynek a birtokában vagyunk, így sokat tudunk tenni azért, hogy megelőzzük a betegséget, illetve nagyon fontos a minél korábbi szakaszban való felismerés és terápia – mondta az államtitkár. Mindenki gondoljon a családtagjaira is, hívja fel a rákszűrések fontosságára és az egészséges életmódra a figyelmet, és mutasson jó példát a környezetében élőknek – hangsúlyozta Novák Katalin.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a rák elleni küzdelemben önmagában az ellátórendszer tehetetlen, az egyén felelőssége, a rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a megelőzésben. Kitért arra, hogy nincs olyan szűrési program Európában, amely Magyarországon ne működne, de ehhez el kell menni a vizsgálatokra. Az embereknek kell úgy dönteni, hogy eljárnak a szűrésekre, ám a lakosság részvétele eddig rendkívül alacsony volt ezekben a programokban – mondta az államtitkár. Ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni ebben a harcban, arra van szükség, hogy a média kellő súllyal tájékoztasson az ügyről, és minél többen menjenek el szűrővizsgálatokra – emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: ahogy a harcban a golyó, úgy a rák sem válogat, a rákos megbetegedések évente több tízezer magyar ember életét követelik. Fel kell nyitni az emberek szemét, hogy mennyire fontos a megelőzés - tette hozzá. Kitért arra, hogy a kormány az európai uniós támogatások kapcsán több mint 500 milliárd forintot költött egészségügyi célú fejlesztésekre, ebből több mint 80 milliárd forintot fordítottak célzottan a daganatos megbetegedések korai felismerésére, megelőzésére, gyógyítására.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a rendszeres információátadáson, programok szervezésén túl a szervezet abban szeretne segítséget nyújtani a nagycsaládos szülőknek, hogy legyen idejük, lehetőségük elmenni egy-egy szűrésre. Mint mondta, sokszor tapasztalják, hogy a sok gyermeket nevelő szülők sokszor hajlamosak magukat háttérbe szorítani, nem foglalkozni a saját egészségükkel.

*

A szándéknyilatkozat aláírásával a civil szervezetek vállalják, hogy ismeretterjesztő anyagokkal, illetve szűrővizsgálatokkal segítik a daganatos megbetegedés minél korábbi felismerését. A dokumentumot Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke, Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke és Andrejkovics Katalin, a Ringató Alapítvány képviselője írta alá. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PPK
2017. február 06. 12:03
A vastagbélrák-szűrés Magyarországon húsz éve "kísérleti stádiumban" van, csak három megyében hozzáférhető. Országos bevezetését tavaly harangozták be, azóta csend van. A korszerű és biztonságos béltükrözésről szó sincs. Tüdőrák CT szűrése sincs napirenden. A szűrés népszerűsítésére nincs pénz. A szándéknyilatkozatra nem kell forrás. De ettől semmi sem változik
békalepcse
2017. február 06. 12:02
A rákos sejtek "üzemanyaga" a cukor. Egyéb módon is kártékony a szervezetben. https://www.youtube.com/watch?v=FVx6XxkwyEU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!