Jobban érdekelnek minket a jegesmedvék, mint az emberek – a Stanford professzora adott elő az Akadémián

2017. május 26. 16:07

A munkahelyi stressz az USA-ban az ötödik leggyakoribb halálozási ok, évente százhúszezer áldozatot követel. Ennek a jelenségnek a kezeléséről és gazdasági hatásairól tartott előadást Jeffrey Pfeffer, a Stanford professzora hétfőn az MTA-n. A kutató szerint tévhit, hogy a stresszt kiváltó munkahelyi tényezők, például a hosszú munkaórák csökkentése rontaná a vállalatok hatékonyságát. A menedzserek ugyanakkor nem nyitnak a bizonyíték alapú vezetési technikák felé. A professzor egy társadalmi mozgalom indítását szorgalmazza, ugyanakkor szerinte az állami szabályozás és a rossz munkáltatók feketelistázása is segíthetne a munkafeltételek javításán. Tudósításunk.

2017. május 26. 16:07
Szászi Áron

Jeffrey Pfeffer, a Stanford Egyetem professzora a Rajk László Szakkollégium meghívására érkezett Budapestre, hogy átvegye a kollégisták által 2016-ban neki ítélt Herbert Simon-díjat. Az amerikai szakértő kiemelt kutatási területéről a munkahelyi stresszről és annak gazdasági hatásairól tartott előadást hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián.

Pfeffer ezen felül a tudományos kutatások és az üzleti világ kapcsolatával foglalkozik: azt vizsgálja, hogy a vállalatvezetők miért nem nyitnak jobban az akadémia és a bizonyíték alapú menedzsment stílusok felé. Kutatja a szervezeteken belüli hatalom forrását és a vállalatok szocializációs szerepét; de a szervezetek egymásra utaltságának kérdésével is foglalkozik.  

A Rajk László Szakkollégium 2004-ben alapította a Herbert Simon-díjat, amit azóta minden évben az üzleti világ elméleti szakértői kapnak meg. 2014-ben a romboló innováció elméletét megalkotó Clayton M. Christensen (Harvard), 2015-ben pedig a robotizáció gazdasági hatásait kutató Eric Brynjolfson (MIT) kapta meg a Simon-díjat. Az elismerés hasonló a közgazdászoknak odaítélt Neumann János-díjhoz. A szakkollégium mindkét díja esetén olyan gondolkodókat hív el Budapestre, akik inspirálták a szakkollégistákat tanulmányaik során. Legutóbb a Nobel-díjas Alvin Roth kapta meg a Neumann-díjat, aki a párosítási piacok kutatójaként munkájával többek között hozzájárult a vesetranszplantációk hatékonyabb koordinálásához.

 

Halálos fizetés

Halálos fizetés: A munkahely és az emberi fenntarthatóság kapcsolata – ez volt Pfeffer előadásának címe: 2018. május 1-jén fog megjelenni azonos című könyve. A dátumválasztás szándékos, a munka ünnepén fogják publikálni a könyvet. Az üzleti kutató szerint olyan világban élünk, amiben nem foglalkozunk a munkavállalókkal, pedig a munkahelyi stressz az ötödik leggyakoribb halálozási ok az Egyesült Államokban.

A rossz munkakörülmények nem csak a fizikai munkásokat érintik, a probléma inkább olyan, amit a kék-gallérosoktól importáltak a fehér-galléros munkavállalók világába is. A professzor szerint téves az az elképzelés, amely szerint a stressz szint csökkentése és a vállalatok termelékenységének rovására menne. A munkahelyi stressz nem csak 120 ezer hálért felelős évente az Egyesült Államokban, de 180 milliárd dollár felesleges egészségügyi kiadásért is, amit sok esetben a cégek fizetnek ki. Ugyanez a jelenség Kínában 600 ezer és egymillió közötti halálesetért felelős. A professzor hozzáteszi:

A halálozás okai közül négyet emelt ki a Stanford professzora. A munkanélküliség, az egészségbiztosítás hiánya, a hosszú munkaórák és a túlóra, valamint a munkahelyi autonómia hiánya jelentősen növeli az elhalálozás valószínűségét. Az egészségügyi állapotot önbevallásos alapon mérték, az alanyoknak egy tízes skálán kellett elhelyezni magukat. Pfeffer állítja, hogy ez a módszer a kutatások alapján megbízhatóbb, mint más mérőszám, például a test-tömeg index. Ez alapján a dolgozók egészségének romlását leginkább a család és munka konfliktusa, a foglalkoztatás bizonytalansága, valamint a kimerítő munkahelyi elvárások okozzák.

Az előadás előtti sajtóbeszélgetésen Pfeffer elmondta, hogy a növekvő munkaórák egyik oka, hogy a társadalmi státuszt az elfoglaltsághoz kötjük. Az emberek akkor érzik magukat fontosnak, ha nincs szabadidejük, pedig ez nem mindig volt így. Régen olyan ikonok voltak példának állítva, mint Coco Channel, aki a francia riviérán múlatta az idejét. A professzor egyébként elárulta, hogy a saját önértékelése nem az elfoglaltságától függ. Nincsen például okostelefonja, és amióta Magyarországon van, nem nézett rá az emailjeire sem. Boldog, mert neki van a világ legjobb állása, San Franciscóban, a világ legszebb városában lakik, amivel szerinte csak Budapest vetekszik – fogalmazott Pfeffer.

Környezet- és társadalomszennyezés

A munkahelyi stressz az oka – a világszinten problémaként megjelenő vagyoni egyenlőtlenségek mellett – az egészségügyi egyenlőtlenségeknek is. Az USA-n belül nő a szakadék a különböző társadalmi csoportok várható élettartama között. Az egyik oka ennek az, hogy több oktatással a munkavállalók jobb munkakörülményekre számíthatnak.

Az egészségügyi egyenlőtlenségek az országok között is nőttek. A két végpont, Japán és Sierra Leone között 33 évre nőtt a várható élettartam közötti különbség. Pfeffer szerint érthető, hogy az államok a növekvő GDP-jük egy részét az emberek egészségének javítására akarják költeni. Ennek viszont a munkahelyi stressz csökkentése lenne az egyik leghatékonyabb módja. 

Hasonló okokból szabályozták a vállalatok környezeti externáliáit. Néhány évtizeddel ezelőtt még elnézték egy vállalatnak, ha költségcsökkentés céljából a folyókba vegyi anyagokat öntött, vagy a levegőbe mérgező füstöket engedett. Pfeffer szerint ez a fajta környezetszennyezés nem sokban különbözik a „társadalom szennyezésétől” (social pollution). 

– tette fel a kérdést Pfeffer, majd viccesen azt válaszolta, hogy azért mert aranyosabbak. Ugyanakkor szerinte az „emberi fenntarthatóság” legalább olyan fontos probléma, mint a természeti fenntarthatóság.

Mozgalom indítását szorgalmazza a professzor

Pfeffer szerint hosszú távú megoldást a környezetvédőkhöz vagy civil jogi aktivistákhoz hasonló társadalmi mozgalom indítása jelentené. A professzor is ezért ír könyvet, tart előadásokat, fogadja el a média meghívásait.

Az üzleti kutatónak van néhány praktikus javaslata is. Pozitív hatása lehet a menedzsment technikák átalakításának: a vállalati vezetőkkel például jó lenne megértetni, hogy nem érdemes kevesebb alkalmazottat több munkaórában dolgoztani. Másik javaslata a „szégyenlisták” összeállítása a legtöbb halálesetet okozó munkahelyekről. Az ehhez hasonló feketelisták működtek a környezetszennyező vállalatokkal szemben is. Az állami szabályozás hasznos lenne, de szerinte világszerte támadások érik jelenleg a munkavállalók jogait védő törvényeket.

Pfeffer kiemelte, hogy egy rendkívül vallásos országból érkezett, ahol kiemelt helye van az élet szentségének. Szerinte a republikánusok, akik a Kongresszust és a Fehér Házat is uralják, csak az élet kezdetére és végére koncentrálnak: hangsúlyozzák a magzat élethez való jogát és tiltják az eutanáziát.

Az életet szerinte e két pont között is védelmezni kéne, a munkahelyi stressz csökkentése pedig 120 ezer embert menthet meg évente az USA-ban. A kutató bírálta az Obamacare néven ismert demokrata egészségügyi reform eltörlését célzó republikánus törekvéseket is. „Mint emberi lények, törődnünk kéne más emberi lényekkel is” – zárta az előadását a professzor.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. május 27. 08:24
Hát ige, mert ugyebár az ember, ha nincs munkája és sok a szabadideje, olyan magasrendűen tölti el az idejét. Pl. drogozik, iszik, cigizik, bulizik, muszlim világban állandóan imádkozik és szaporodik.
lightning protection
2017. május 26. 21:35
A digitális forradalom eredménye, hogy telefonon, e-mailben, stb könnyen elérhető bárki. Otthon sincs nyugta az embernek, a munkahelyétől, sőt sok helyen elvárás, hogy dolgozz otthon is. A modernkor rabszolgasága.
korona
2017. május 26. 19:50
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MÁRAI SÁNDOR ÍRTA "A New York Times. Négy éve nem láttam. Nem hiányzott, de most, mikor kézbe veszem a kiló súlyú vasárnapi példányt, felárad az oldalakról az a keserű-fülledt gettószag, ami ebből az újságból – és olvasóiból, a New York-i zsidóságból – párolog…. 90% mellett 10 % gyűlölködés, súgó-rágalmazó ellenségesség minden és mindenki ellen, ami és aki nem zsidó. Van egy zsidó összeesküvés a világban – New York ennek az összeesküvésnek a nem is titkos bunkere -, egy kegyetlen, szívós, minden nemesebb érvényesülési módszert megfertőző fajvédő, fasiszta zsidó összeesküvés, amely a kommunizmust is felhasználja eszköznek (mint a nácik) a zsidó faji uralom céljaira. A New York Times ennek a fajvédő összeesküvésnek angol nyelvű szócsöve – éppen úgy nyomtathatnák cionisták számára, héber betűkkel."
Akitlosz
2017. május 26. 19:24
"Jobban érdekelnek minket a jegesmedvék, mint az emberek " Ez így logikus. Emberből rengeteg van és főleg a nagyvárosokban annyi de annyi embert látni, hogy nemhogy nem érdeklik az embereket az emberek, de egy fajta emberekkel szembeni immunitás nélkül eleve el sem lehet viselni a tömegben élést. Ellenben jegesmedvéből kevés van és ritkán látni őket. Egyetemi professzor létére nem tudja, hogy ami érdekes, az mitől az és ami nem érdekes az mitől nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!