Összeomlott a Szent György-hegy elhagyott kápolnája

2021. november 28. 09:04

Ify Lajos atya Emmaus kápolnája megadta magát, és nem sikerült megmenteni a Szent György-hegyi remete zarándokhelyét.

2021. november 28. 09:04
null

A remetelakot és a kápolnát az 1950-es évek elején építette Ify Lajos, aki nem akart együttműködni az állami hatóságokkal, ezért a remeteéletet választotta és a világtól elvonultan élt a Szent György-.hegyen. Ify Lajos egykori fonyódi plébános saját kezűleg építtette fel a kis lakot és kápolnát családja birtokán, ahol vendégeket és zarándokokat fogadott valamint szentmiséket tartott. Ify Lajos 1967. szeptember 19-én hunyt el, halálát követően az épületegyüttes pusztulásnak indult.

A kis kegyhely megmentésére 2016-ban indult közösségi szerveződés, de a kezdeményezés sikertelen volt, hisz szombaton összedölt az Emmaus-kápolna. 

„A mai napon összeomlott a szentgyörgy-hegyi Emmaus kápolna. A szomorú hír felhívja a figyelmet a templomaink, egyházi emlékeink tragikus állapotára. Nem kell messze menni. Kisörspusztán is elkélne a segítség. De Salföldön is versenyt futunk az idővel, a tetőt talán az utolsó pillanatban mentjük meg a beomlástól. Sürgető lenne az összefogás” – áll a Hello Salföld posztjában, mely hírt adott a szomorú eseményről, és ahol hasonló omladozó templom megmentésén fáradoznak. 

Fotó:Facebook

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feux follets
2021. november 28. 17:04
szégyellem, de Ify Lajos atya nevét még soha nem halottam. De az a hit, ami egy ilyen kápolna felépítéséhez kellett - különösen azokban az időkben - , az számomra egyszere csodálatra méltó és megrendítő. És erőt ad. Mert a gyümölcséröl ismeritek fel a fát..........., igaz, Bergoglio?
Pelikánkutyája
2021. november 28. 16:47
Cssak a kis kápolna mindössze 200-800 m-es körzetében 10-15 Szent György -hegy vérére települt csili-vili vagy kevésbé csillogó vállalkozás, pincészet, borozó, vendéglátó van. És a többi nyerészkedő, meg a lakók + önkorm. Nem voltak képesek legalább megszervezni legalább a statikai megóvást!!! (nem kell ahhoz műemléknek lenni, az csak kibúvó. Tájképi és kulturális érték--volt.) SZÉGYELLJÉK MAGUKAT!!! A régi tégla majd jó lesz pincéhez....(tájrendezés címén). SOHA TÖBBÉ NEM MEGYÜNK IDE!
szodabár
2021. november 28. 16:42
Sajnos Balázs Fecó mar nem tudja megmenteni :(
amaurote
2021. november 28. 12:52
remete aki egy hatalmas házban lakik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!