Nem tudom, hogyan hatna a covid a gyerekemre, inkább beoltatom – szülők a Mandinernek

2021. december 12. 06:56

Napokon belül olthatják az 5-11 éves korosztályt is, ám az általunk megkérdezett szülők bizonytalanok. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete segítségével igyekszünk eloszlatni a tévhiteket.

2021. december 12. 06:56
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

December 15-én indulhat meg az 5-11 évesek oltása – jelentette be Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Hozzátette, hogy hosszas tudományos vita előzte meg ezt a döntést, hangsúlyozva, hogy

Azt is mondta, hogy szakaszokban érkeznek meg majd a gyerekoltásokhoz szükséges vakcinák, első körben 70 ezer, és az oltópontokon, valamint a gyermekorvosnál lehet majd megkapni az oltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint egy ampullában tíz gyermek immunizálására elegendő oltóanyag van, így az oltást is ennek megfelelően kell megszervezni. E hét szerdán megnyílt a regisztrációs felület is, csak azok a szülők tudnak majd időpontot foglalni gyermekük oltására, akik előzőleg regisztráltak ezen a honlapon.

A lehetőség adott lesz, de milyen véleménnyel vannak a gyerekek oltásáról a szülők? Ennek igyekeztünk utánajárni.

„Sok covid-eset volt a környezetemben, nagyon tartottam a vírustól, így nem volt kérdés, hogy a férjem és én is kértük az oltást” – mondja a Mandinernek egy kétgyermekes édesanya, Zsuzsi. Amikor a 11-18 éves korosztály számára is elérhetővé vált az oltás, úgy gondolták, a vakcina az egyetlen, ami megvédheti a 15 éves gyermeküket a kórházba kerüléstől, ezért úgy döntöttek, ha a gyermek is beleegyezik, neki is beadatják. Beleegyezett. Zsuzsi kisebbik gyermeke 11 éves, most itt a lehetőség, hogy neki is kérjék a vakcinát. Mint bevallja, eleinte volt benne némi bizonytalanság ennek kapcsán, mert – mint fogalmaz – rengeteg negatív kommentet olvasott – kikérte hát a gyerekorvos véleményét, átgondolta, és végül úgy döntött, a kisebbiket is beoltatja. „Itt van például Csollány Szilveszter esete, látszólag jó immunrendszer, sportoló, és most küzdenek az életéért.

Ezektől pedig csak az oltás védheti meg” – indokolja döntését. Mint mondja, nem egyszerű ám kiállni a saját döntése mellett, hiszen barátnőitől és az internetről is ömlenek rá az olyan álhírek, hogy az oltást kérő felelőtlen szülők megölik vagy nyomorékká teszik a gyermeküket. „Ez mind irtózatos hülyeség, azok hangoztatják ezt, akiknek semmilyen tudományos ismeretük nincs” – szögezi le. Mint mondja, a saját eszére és a háziorvosra hallgat, nem fogják eltántorítani azok, akik nem járnak jól utána a kérdésnek.

Kép: AFP, Jeff Kowalsky

Többen információhiányra hivatkoznak

Más állásponton van Katalin, aki magának sem kérte az oltást, mert mint mondja, nem kapott elegendő információt az oltóanyagokról. „Fogalmam sincs, melyik oltás mellé tehetném le a voksom”, pedig mint mondja, sok emberrel beszélt, de „amíg az egyik azt mondja, »csak a kínait«, addig a másik csak »a Pfizert«, márpedig így nehéz dönteni”. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan milyen információt hiányol, azt válaszolja, hogy

egymásnak ellentmondó beszámolókat kap, így egyiket sem tartja hitelesnek.

Azt is megosztja velünk, hogy ő már átesett a koronavíruson, és szerencsére viszonylag enyhe lefolyással megúszta, szerinte ez is szerepet játszik abban, hogy nem kérte egyelőre a vakcinát. Katalin egyébként nem oltásellenes, mint mondja, a magas fertőzésszám miatt erősen el is gondolkodott rajta, hogy kéri, de – mint fogalmaz – a számára hiteles információk hiánya miatt még nem szánta rá magát. Nem szeretné oltatni 11 éves fiát, mint mondja, „a gyerekeknél még annyi tapasztalat sincs, mint a felnőtteknél”.

Egyelőre Viki sem kéri 11 éves lányának a vakcinát, mint mondja, „szerencsére még nem látom a gyerekeknél indokoltnak”. Ő egyébként, mint fogalmaz, nem teljes meggyőződésből, de két oltást beadatott magának a covid ellen, míg párja egyet sem. A gyermek édesapjával pedig egyetértenek abban, hogy még a felnőtteknél is kevesebb a kutatás arról, hogy milyen hatással lehet a vakcina a fejlődő szervezetre.

„11 éves fiam asztmás, így veszélyeztetett, ezért ő maga kérte kifejezetten, regisztráljam az oltásra” – mondja lapunknak egy édesanya. Ildikó azonban egyelőre még vacillál.

A gyerekem előtt még ott áll az élet, így nem szeretném, hogy azért, mert nem volt beoltva, életre szóló betegség miatt kelljen kínlódnia” – mondja határozottan. Ennek ellenére úgy gondolja, még szeretne mélyebben elmerülni a kérdésben, mert csak alapos utána járás után tud megnyugtató és határozott döntést hozni, „semmit sem tudok félvállról venni” – teszi hozzá. Zavarja, hogy –Katalinnal egyetértve – úgy érzi, nincs elég információ a döntéshez, és azt is elárulja, „kicsit kísérleti nyúlnak érzem a gyermekem”. Azt ugyanakkor elismeri, hogy ha nem terjednének olyan rémhírek, hogy meddőséget okoz az oltás, és hasonlók, lehet nem lenne benne kérdés. Teljesen megnyugodni akkor tudna, ha látná, tíz-húsz éve működik az oltás, és nincs hosszútávú mellékhatás. Ennek ellenére úgy gondolja, bízni kell az egészségügyben, a szakértők véleményében, és abban, hogy ha nem lennének az egyéb védőoltások, mekkora bajban lennénk most.

Tudnivaló a covid-oltásról

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete egy négyoldalas dokumentumban szedte össze az öt évnél idősebb gyermekek covid-védőoltásáról szóló információkat, arra a két fontos kérdésre adva választ, hogy milyen haszonnal jár az oltás felvétele a gyermekek és a környezet számára. Ebben rögzítik, hogy a védőoltás csökkenti a koronavírus megbetegedés halálos kimenetelének, illetve a betegség súlyos lefolyásának esélyét. Az amerikai egyesült államokbeli adatok szerint

a 12-17 éves korosztályból tízszeres eséllyel kerülnek kórházba a teljes oltási sorozattal nem rendelkezők.

Emellett a védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében. Mint írják, akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi-gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.

Továbbá a védőoltás segít a hosszú távú covid (longcovid, postcovid) megelőzésében.

A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási-, nyelvhasználati-, gondolkodási-, tanulási nehézség, krónikus tüdő problémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen, vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

Kép: AFP/Jeff Kowalsky

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint az oltás indokolt az 5-11 éves korosztályban. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint ugyanis az 2021. október közepéig az USA-ban több mint 8 300 kórházi felvétel történt covid-19-el összefüggésben, csaknem 100 halálesettel. „Valójában ebben a korosztályban ezzel a megbetegedés bekerült a tíz leggyakoribb halálok közé” – írják. Nem utolsó szempont az sem, hogy az oltott gyermekek környezetüket is védik, hiszen kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak.

  • Ismert mellékhatások

A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztaltakkal: fájdalom, bőrpír, duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, rossz közérzet, szédülés, amelyek pár nap alatt elmúlnak. A felnőtteknél ismert anafilaxiás reakció extrém ritka. A védőoltás beadása után edzeni, sportolni lehet, de a kifejezetten erőteljes edzések néhány napig kerülendők.

  • Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?

Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet; mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogás érzés, gyengeség kíséri; általában pár nap alatt megszűnik, tüneti terápiával, pihenéssel jól kezelhető. A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

  • Érinti az oltás a növekedést vagy a serdülést?

Nincs biológiai ok vagy bizonyíték, ami arra utalna, hogy az oltás beavatkozna ezekbe a folyamatokba, vagy hatással lenne a hormonháztartásra. A vakcina nem tartalmaz örökítő anyagot (DNS), nem lép be a sejtek magjába. Az mRNS megtanítja a szervezetet az ellenanyagtermelésre, maga viszont hamar lebomlik.

  • Nem okozhat meddőséget a vakcina?

Nincs bizonyíték arra, hogy hatással lenne a vakcina a reproduktív folyamatokra tizenévesek körében sem. Előfordulhat a menstruációs ciklus szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

  • Gyermekem átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?

A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke személyenként nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz meglehetősen gyenge. Ezzel szemben az oltás bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú választ eredményez. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

  • Gyermekeknél a fertőzés általában enyhe lefolyású, miért kéne oltatni?

Gyermekeknél is előfordul a fertőzés súlyos, akár halálos formája. És enyhe lefolyás esetén is ugyanúgy kialakulhatnak hosszabb távú súlyos következmények. Sosem tudhatom, hogy az én gyermekem éppen hogy fog reagálni, nem érdemes kockáztatni!

Összességében elmondható, hogy a szülők annak ellenére is bizonytalanok, hogy olyan komoly szervezet, mint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását a Pfizer gyermekvakcinájával, és elismert szaktekintélyek biztatnak a kiskorúak immunizálására. A regisztrációs felület nyitva, az oltóanyag hamarosan megérkezik. A lehetőség adott.

Nyitókép: AFP/Jeff Kowalsky; Egy hétéves gyermek megkapja a Pfizer-vakcinát Michigan államban

Összesen 421 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2021. december 12. 17:13
Mi elmentünk a családdal antitest vizsgálatra. Volt antitest mindenkinél, így nem oltattunk. Most megyünk el harmadszor, szerintem megint nem oltatunk. Olt bennünket a természet rendesen. Az Omikron, meg tuti cucc lesz, úgyhogy negyedszerre sem fogunk oltatni szerintem.
Rugo
2021. december 12. 11:28
Nincs mit tenni, az emberek nagy része sötét, mint a föld. Ha egy, egyébként igen tiszteletre méltó és lelkiismeretes, vezető orvos egy interjúban tökéletesen kifejti miért nem kell a gyereket beoltani, de összesítésként mégis azt mondja, hogy "Nagyon jó, hogy ide jutottunk, nagyon fontos, hogy megkapják a gyerekek az oltást.", akkor tudhatod, hogy ezeket megszállta a Sátán. https://infostart.hu/interju/2021/12/09/velkey-gyorgy-azok-a-gyerekek-akiknel-egy-masik-fertozes-egyutt-jelentkezik-a-koronavirussal-nagyon-sulyos-allapotba-kerulnek Egyszerűen nincs mit tenni.
Vizi369
2021. december 12. 11:27
Mindenki úgy dönt ahogy akar, hagyjuk már abba a másik győzködését arról, hogy mit csináljon vagy ne csináljon, minden döntésnek van következménye, az ok-okozati összefüggések működnek akár akarjuk akár nem és a hatását tapasztalni fogjuk, nincs kivétel.
Rugo
2021. december 12. 11:20
2 tankönyvi (elfogadott, dogmatikus) tény, ami miatt a gyermekek COVID oltása bűn! - A vírus elleni védekezés fő eszköze a természetes, sejtes immunitás (ami gyerekeknél igen aktív). - Az immunválasz sejtes és ellenanyagos útjának működése egymással alternáló (ha a sejtes válasz erős, az ellenanyag válasz gyenge, és fordítva).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!