Újabb botrány Szaniszló kerületében: a szülők kommunizmust emlegetnek

2022. március 02. 16:00

Fű alatt, módszeresen építik le Pestszentlőrinc-Pestszentimre legrégebbi, 1904. óta működő óvodáját. Annak bezárásáról egy véletlen során értesültek a felháborodott szülők.

2022. március 02. 16:00
null

Konopás Noémi és Nagy Gábor írása

Ugyan még szocialista színekben, s még csak polgármesterjelöltként, de Szaniszló Sándor személyesen többek között azzal is kampányolt, hogy megválasztása esetén nem lesznek óvodabezárások a XVIII. kerületben.

Két évvel a helyhatósági voksolásokat követően viszont, immár DK-s városvezetőként arra tett utalást egy Facebook-kommentben,

hogy a kerület legrégebbi, 1904. óta működő óvodáját be fogják zárni.

Igaz, csak utalást tett, a tényleges bezáráshoz szükséges képviselő-testületi döntés még nem született az ügyben. Azonban információink szerint március harmadikán akár erre is sor kerülhet.

„Hihetetlen az egész történet, egyszerűen nem tudok mást mondani” – mondja lapunknak Kajtárné Izrael Edit, aki 42 évet dolgozott óvónőként a kerületben, az elmúlt tanévben ment nyugdíjba a Petőfi Tagóvodából. „Önkormányzatok váltották egymást a szolgálatom idején, még a tanácsi időket is megéltem. De azt kell mondanom, az óvoda kapcsán eddig mindig a gyerekek érdekeinek megfelelően döntöttek. Hát most nem ezt látom” – teszi hozzá.

De menjünk egy kicsit vissza az időben! Budapest XVIII. kerületében 2020-ban vette kezdetét egy óvodaátszervezési folyamat. Akkor a pandémia idején, a különleges jogrend örve alatt, érdemi társadalmi párbeszéd nélkül, pár hét alatt nyomta át a XVIII. kerület óvodahálózatának teljes átszervezését Pestszentlőrinc és Pestszentimre DK-s vezetése. Szaniszlóék az intézményvezetők, óvodapedagógusok véleményét a törvényileg meghatározott utolsó pillanatban kérték ki. Az intézményeket megfosztották szakmai és gazdasági önállóságuktól, felállt egy vízfejként létrehozott igazgatóság, a BP18 Egyesített Óvoda, ez alá vonták be a kerület összes óvodáját. A felháborodott szülők korrupciógyanút emlegettek. A Mandiner nagyriportban számolt be az akkori eseményekről (ezt itt olvashatja). A történet fontos szála, hogy

Az intézmény alapítója a Csodálatos Gyermekvilág – Pedagógusok a XVIII. Kerület Gyermekeiért Alapítvány, amely mögött nem csak a polgármester élettársa, de Kékesi, a BP18 Egyesített Tagóvoda intézményvezetője is ott áll.

Többen már a központosítást követően sejteni vélték, hogy a Petőfi Tagóvoda sorsa meg van pecsételve. A nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok helyét nem töltötték fel; a négy működő óvodai csoport számát 2021. szeptemberétől kettőre csökkentették.

Sőt, nemcsak, hogy nem töltötték fel a nyugdíjba készülő óvónők helyét, de – mint szülőktől megtudtuk –, egyenesen nyomás alá helyezték őket, hogy mihamarabb menjenek nyugdíjba, ami több mint érdekes annak fényében, hogy egyébként elképesztő az óvónőhiány. „Már ősszel elkezdte a nyugdíjhoz közeledő kollégáktól kérdezgetni, hogy mikor szeretnének nyugdíjba menni, pedig ilyen hamar nem volt szokás erről nyilatkozni” – mutat rá Kajtárné Izrael Edit. Mint mondja, először naivan azt gondolták, „biztos igyekeznek minket még ott tartani, hiszen nagy érvágás lenne az intézménynek, ha egyszerre távoznánk mind a négyen. Később kiderült, hogy ellenkezőleg, nagyon örültek a távozásunknak, nagyon jól jött nekik” – hangsúlyozza.

Fű alatt, módszeresen építik le

Szerinte az a legbosszantóbb az egészben, hogy fű alatt, módszeresen építik le az intézményt. „Többször is rákérdeztünk, mi a terv az óvodával, mert azt hallottuk, tervezik a bezárást, de ilyenkor mindig azt mondták, hogy ez csak pletyka, ne is figyeljünk rá”. Ehhez képest az ott maradó óvónőknek már nyilatkozniuk kellett, hogy melyik tagintézménybe kérik át magukat szeptembertől – szögezi le. Miközben a szülőket még a mai napig nem értesítették hivatalosan.

– hangsúlyozza lapunknak az egyik szülő. „Hazudnak, altatgatnak minket, aljasul viselkedik az önkormányzat” – teszi hozzá.

Az egyik szülőnek nem hivatalosan, csak telefonban hetekkel ezelőtt Kékesi elismerte, hogy az óvodát be fogják zárni. Akkor három okot említett, az egyik, hogy kevés a gyerek a kerületben, a másik, hogy nincsen óvónő, aki ott szeretne dolgozni, a harmadik, hogy a 2021-2022-es tanévben nem akarta senki a gyerekét beíratni.

„Ez mind ordas nagy hazugság” – szögezi le egy szülő, hiszen többen is ebbe az intézménybe szerették volna beíratni gyereküket. Csakhogy a tagóvoda az idei tanévben nem került fel az elérhető óvodák listájára; egy évvel korábban is már csak fél órát biztosítottak a szülőknek a jelentkezésre. „Volt olyan anyuka, aki még be tudta íratni a gyermekét, majd egyik pillanatról a másikra eltűnt az óvoda az online jelentkezési felületről” – meséli egy édesanya. „Még a testvérgyerekekkel sem tettek kivételt” – teszi hozzá. Arra is felhívja a figyelmünket, hogy a kerületben az Üllői út 424-434. száma alatt – tehát a Petőfi Tagóvoda körzetében – terveznek egy hatalmas lakóparkot, amiről az önkormányzat hivatalos közösségi oldalán is beszámoltak egy február 21-i posztban.

Óvodapedagógus is lenne, Kajtárné Izrael Edit nem egy olyan kollégáról tud, aki szívesen maradt volna még nyugdíj helyett, de nemcsak őket, hanem a tagintézményvezetőket is semmibe vette a vezetés.

– mutat rá.

Sőt, információink szerint egy pályakezdő fiatal óvónő is megkezdte volna gyakorlatát az intézményben, de ezt sem engedték. Van olyan pedagógus is, aki az édesapja ápolására kért felmentést, majd miután sajnálatos módon elvesztette szülőjét, és visszament volna dolgozni a Petőfi Tagóvodába, azt mondták neki, hogy ez nem lehetséges már.

A felháborodott szülők idén januárban levélben tiltakoztak a belebegtetett bezárás ellen. „Felháborítónak tartjuk, hogy Szaniszló Sándor polgármester úr egy véletlenül elolvasott Facebook-bejegyzéséből szereztünk tudomást arról, hogy óvodánkat szándékukban áll a közeljövőben bezárni. Erről mi, szülők, semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk és tudomásunk szerint az óvoda dolgozói sem. Így csak reménykedni tudunk abban, hogy ez a döntés a most idejáró gyermekek életét nem fogja befolyásolni és valamennyien itt fejezhetik be óvodás éveiket.

Ellenkező esetben gyermekeink kiszakítva lennének megszokott környezetükből és ez fejlődésükre és érzelmi állapotukra is negatívan hatna” – írjákA levél kitér arra is, hogy a csoportösszevonásokat gyermekhiány nem indokolta volna: „Tudomásunk van arról, hogy már a 2021/22-es nevelési évre is sok ismerős család szerette volna idejáratni gyermekét és sok kiscsoportos testvér is jelentkezett volna, de mindegyiküket visszautasították és más intézménybe irányították át.”

Kékesi Szilvia egyesített intézményvezető egy hónappal később reagált a szülői közösség levelére. Ebben jelezte, hogy a „döntés előkészítésének folyamatában kiemelt szerepe van a jelenleg jogviszonyban álló gyermekek és intézményi dolgozók esetében a tájékoztatásnak, a párbeszéden alapuló megoldás kialakításának és a szülői vélemények megismerésének.”

Jelenlegi jogszabályok szerint legkésőbb május 31-ig kell kikérni a dolgozók és szülők véleményét az intézménybezárásról. Mindenesetre a Petőfi Tagóvodába jelenleg nem lehet jelentkezést leadni; a szülők nem tudják, mennyire tervezhetnek előre.

Vannak olyan szülők, akik azt rebesgetik, hogy az intézménybezárás Kékesi Szilvia érdeke, akinek szerintük az lehet a célja, hogy az alapítványi Csodavilág Óvodába terelgesse a gyerekeket. Információink szerint a két évvel ezelőtti májusi átszervezés óta nyolc óvodai csoportot szűntettek meg a kerületben.

A legszomorúbb a történetben, hogy abszolút nem számít a gyermek

– emeli ki Kajtárné Izrael Edit, aki szerint egyszerű gyermekmegőrzők lesznek csupán a kerületi óvodák. „Csak szegény gyerekeket sajnálom, a pandémia miatt is volt elég bizonytalanság, most ez a háborús helyzet, és még ez is” – teszi hozzá. Számára nem volt kérdés, hogy a szülők mellé áll az óvodáért való harcukban, hiszen a kicsiket még az apróbb változások is rosszul érintik, nem még az olyan, hogy lakat kerül az óvodájukra. Ha a mostani tanév lenne az utolsó a száztizennyolc éves múltra visszatekintő intézménynek, az azt is jelentené, hogy

a 2020/2021-es tanévet itt kezdő kisgyermekek sem fejezhetik itt be az iskola előtti éveket.

Érdekességek a háttérben

Szülői visszajelzések alapján úgy tűnik, az intézmény jól működött, a gyermekek szerettek ott lenni. Épp ezért igény is van a Petőfi Tagóvoda további működésére. A kerület értékesíthető területei viszont rohamos tempóban csökkennek. Bár a Petőfi Tagóvoda unikális intézmény, száztizennyolc éve működik ugyanabban az épületben, a történelmi jellegű épület műemlékvédelmet nem kapott. Az 1902-ben alapított, 1903-tól működő XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola épülete viszont igen, így utóbbi csupán „korlátozottan lehetne értékesíthető”,

előbbire viszont nem lenne ilyen kitétel.

(Az előző, jobboldali városvezetés elkezdte a Petőfi Tagóvoda felújításainak tervezését és meg is tartotta volna az épület műemlékjellegét.)

***

További „híreink”:

  • Adminisztrációs blama vagy politikai lejáratás van készülőben a XVIII. kerületben? Felbontották Bauer Ferenc fideszes önkormányzati képviselő feleségének vagyonnyilatkozatát. Jogszabályok szerint erre nem kerülhetett volna sor. A DK-s Szaniszló Sándor adminisztrációs hibát emleget. A kormánypárti képviselő viszont lejáratási szándékot vél a háttérben. A részleteket IDE kattintva érheti el.
  • Kamionhadat eresztenének Szaniszlóék az Üllői útra? Újabb botrány a 18. kerületben. Gyermekeiket, nyugalmukat és ingatlanjaikat féltik a már ott élők a Ganztelepre tervezett beruházástól. A DK-s polgármester azért szorgalmazza az ipari parkot, mert nem kér további odaköltözőből. Szerinte ugyanis az újabb lakók miatt infrastrukturális fejlesztésekre volna szükség, ami pedig az önkormányzatot terhelné. Minderről IDE kattintva olvashat többet.
  • DK-s belviszály, hatalmi harcok a XVIII. kerületben. Szaniszló Sándor és volt alpolgármestere, Ferencz István közt komoly feszültség alakult ki, aminek egy helyi ügy mellett, részben talán a személyes sértettség is oka lehet. A cikket IDE kattintva érheti el.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Suszi
2022. március 03. 18:15
Érintett szülő vagyok ebben az esetben. Egyszerüen gusztustalan amit csinálnak. Egyébként ez nem a balos/jobbos/közepes-felfogason múlik (bár én is szívem szerint azt mondanám, hogy rohadt balosok), hanem egyszerüen Szaniszló és bagázsa egy/több f.szkalap. Gerinctelen nullák. Selejt. 0. Nagy 0.
123321
2022. március 03. 11:11
dögöljetek meg balosok. Ti a romboláson kívül máshoz nem értetek. Menjetek valami lakatlan szigetre, vagy Portland-be és pusztuljatok el, hagyjátok élni a normális embereket!
enmar
2022. március 02. 20:46
Mi ezzel a baj? Erre szavaztak, vagy nem?
andriq
2022. március 02. 20:34
Sajnos már a Robogó óvodát is bezárták kB. egy éve Szaniszlóék a Xviii-ik kerületben a Havanna lakótelepen, a környező óvodákban pedig felemelték a csoport létszámot 25 főről 30-ra. Sajnos ez meg is látszik a gyerekeken, és az óvónőkön is! Több szülő elmondása szerint, a legrosszab, hogy egy intézménynek sincs saját vezetője, az összevonások miatt, akihez probléma esetén fordulhatnának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!