Orbán Viktor: A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú gázt és áramot (videó)

2022. július 29. 07:28

Az európai háborús stratégia megbukott, nincs többé. Ha Brüsszel nem változtat, októberre Európában háborús gazdaság lesz – mondta a miniszterelnök rádióinterjújában. Összefoglalónk!

2022. július 29. 07:28
null

Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth rádiónak. Brüsszel a minap elfogadta azt a gázpolitikai megállapodást, aminek értelmében minden országnak 15 százalékkal vissza kell fognia a fogyasztását. Erről a döntésről a miniszterelnök elmondta, örül annak, hogy Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni, viszont azért jobb, ha mi magunkra számítunk, és nem arra, hogy Brüsszelben megoldják az energiaellátást problémáját;

– jelentette ki. Hozzátette, hogy Brüsszel ezen javaslata nem más, mint einstand, s nem tudjuk elfogadni.

Az oroszok elleni szankciókról

A kormányfő kifejtette, hogy 155 nappal ezelőtt az volt a terv, hogy amerikai tanácsadókkal, nyugati tervekkel Ukrajna legyőzi Oroszországot. A második terv az volt, hogy a szankciók megrendítik Moszkvát. A harmadik az, hogy alkalmazkodni tudunk a szankciókhoz. A negyedik az, hogy a világ csatlakozik a szankciókhoz.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a Nyugat stratégiája elbukott, újra lenne szükség.

A szankciók kapcsán pedig szemléltette a helyzetet egy hasonlattal: tüzet oltani sem lángszórókkal szokott menni az ember. Kijelentette, hogy békét kell kötni, meg kell állapodni, s amíg nem lesznek orosz-amerikai tárgyalások, a háború lezárásának esélye csekély.

A mi problémánk az ár

A kormányfő nyilatkozott arról is, hogy milyen Magyarországon a gázhelyzet: elmondta, hogy Magyarországnak lesz elég gáza, s ezzel nekünk nem lesz problémánk, mivel Szijjártó Péter évek óta építi az alternatív útvonalakat. Kifejtette, az elmúlt években kiépült egy török-szerb útvonal, valamint kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást.

– szögezte le a miniszterelnök.

A rezsicsökkentésről

Orbán kifejtette, hogy sok terve van a kormánynak, készült program a tűzifa kitermelésére vonatkozóan, kazánprogram készül, viszont kifejtette, hogy ez a jövő terve: 

A kormányfő beszámolt arról, hogy okos rendszert építettek ki a rezsicsökkentéssel, amit 10 évig tudtak tartani. Meghatározták azt az árat, amit a családoknak fizetni kellett. Ezt az árat eddig úgy tudták tartani, hogy kipótolták az árat az államkasszából.

„Ez 250 milliárd forintba került évente, ez azonban most felugrott 2 ezer milliárdra. Ezt már nem lehet kigazdálkodni” – jelentette ki. Kifejtette, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy az átlagfogyasztásig megmarad a rezsicsökkentett ár.

Orbán hozzátette, hogy

Októberben dől el, hogy Európa belesodródik-e a háborús gazdaságba,

addig a kormány a rezsicsökkentést meg tudja védeni. A lakossági árról pedig megjegyezte, hogy a kormány azért hozta azt létre, hogy a szolgáltatók ne tudjanak nyerészkedni a magas árakon.

A miniszterelnök – utalva az előző baloldali kormányokra – kifejtette, hogy vannak kormányok, amelyek válsághelyzetben széttárják a karjukat, s elmondják, hogy „látjátok emberek ez a helyzet, szenvedjük el együtt a csapásokat”. Ennek kapcsán leszögezte, „mi védekezünk”, a kormány harcol, hogy megvédje a rezsicsökkentést és a magyar emberek életszínvonalát.

Marad a lakásáfa

A kormányfő fontos bejelentést tett a lakásáfával kapcsolatban: „A lakásáfa a következő két évben is öt százalékos lesz, így nem kell kapkodnia azoknak, akik építkeznek, az utóbbi időben a kormány tapasztalta ezt” – jelentette be Orbán Viktor. Hozzátette: 

A kormány ezzel megtámogatja a lassuló lakásépítési piacot.

Előrevetítette, hogy ilyen és ehhez hasonló válságkezelő lépésekre lehet majd számítani a jövőben.

A háború végéről

A kormányfő kijelentette, hogy az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni. Kifejtette, hogy az amerikaiak finanszírozzák a háborút: eddig odaadtak 50 milliárd dollárt az ukránoknak, viszont megkérdőjelezte azt, hogy az amerikaiak folytatni fogják-e ezt a stratégiát: 

– mondta a miniszterelnök. Leszögezte, hogy Európa biztosan nem, mert Európának nincs ennyi pénze. Orbán kifejtette, hogy reméli, hogy az idei félidős választások változást hoznak ebben a felfogásban Amerikában.

Az aszályról és a mezőgazdaságról

A kormányfő kifejtette, hogy a kormány felmérte az aszálykárokat; s ki lehet jelenteni, hogy veszély nincs, el tudják látni élelmiszerrel a lakosságot. Viszont, a gazdák káráról megjegyezte, hogy a kártérítési alap kimerült. Ennek kapcsán a kormány létrehozott egy munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy intézkedéseket tegyenek a gazdák megsegítésének érdekében. Orbán beszámolt arról, hogy a munkacsoport várhatóan egy héten belül dönt,

a gazdák pedig mindenféleképpen segítséget fognak kapni.

Nyitókép: MTI

Összesen 328 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2022. július 29. 19:33
Érdeklődnék jobban tájékozott olvtársaimtól augusztus 1 előtt leolvassák a gázórákat, mert addig más elszámolás volt érvényben törvény szerint. A törvénynek meg nincs visszamenőleges hatálya. Ha elfogyasztottam már az éves keretet 90% -át, de ezek után nem fogyasztok csak 9% akkor is lakossági piaci áron kell fizetnem, mint általánydíjasnak? Ez így törvény szerint aggályos egy kicsit. Tudom, hogy 365 nap elszámolással van a dolog, de ha nem olvassa le miként tudja augusztus 1 után mennyit kell fizetnem?
dakotasámán
2022. július 29. 13:21
"Orbán hozzátette, hogy Októberben dől el, hogy Európa belesodródik-e a háborús gazdaságba, addig a kormány a rezsicsökkentést meg tudja védeni." viktor, nem azt igérted, hogy októberig tudod megvédeni a rezsicsökit, hanem az idők végezetéig, csak rád kell szavazni. ezek alapján azt kell hinnem, hazudtál. persze, hogy hazudtál, hisz mindig azt tetted, teszed. hozzád képest gyurcsány harmat gyenge kezdő. egyébként, ha Magyarország ötödáron kapja a gázt, miért kell elengedni a rezsicsökit ? ja, hogy csak a szokásos hazugság volt ez is.
Pierre
2022. július 29. 12:59
"amit most hallok a baloldaltól, hogy rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni meg kevesebb gázt kell használni, ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan” orbán viktor, néhány héttel ezelőtt
Namond
2022. július 29. 12:56
"Orbán Viktor: A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú gázt és áramot " Szép, az is aki 8-20 szobás kastélyban, nemesi kúriában lakik, pálmaháza, fűtött medencéje és kocsibeállója van és ha van még tíz ingatlana (Tüttő), lakása, hétvégi háza, nyaralója mindegyikre megkapja. Mert ugye rászorul. "A kormányfő beszámolt arról, hogy ............. Meghatározták azt az árat, amit a családoknak fizetni kellett. Ezt az árat eddig úgy tudták tartani, hogy kipótolták az árat az államkasszából." Érdekes. A közüzemi számláimon csak a fizetendő tételeket látom, nyoma nincs annak, hogy harmadik félként - szolgáltató tulajdonosa - a kormány melyik tételhez hány forint támogatást adott. Tudtommal, minden tételhez nyújtott kedvezményt a számlán fel kell tüntetni, amely a nettó összeget csökkenti, de a befizetendő ÁFÁ-t nem. A szolgáltatók szabálytalan számlákat küldtek ki? Számviteli törvénysértést követtem el, hogy nem észrevételeztem, hanem eddig fizettem? Kérem a részemre adott támogatást szabályszerűen, tételesen feltüntetni a számláimban. „Kifejtette, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy az átlagfogyasztásig megmarad a rezsicsökkentett ár." Azaz átlag eléggé kérdéses, a Civil Összefogás Fórumnak felül kellene vizsgálni......... És persze az Állampolgári jogok Biztosa Hivatalának. "Orbán hozzátette, hogy októberig a kormány a rezsicsökkentést meg tudja védeni. A lakossági árról pedig megjegyezte, hogy a kormány azért hozta azt létre, hogy a szolgáltatók ne tudjanak nyerészkedni a magas árakon." A szolgáltatók az állami vagyon elemei, csak a tulajdonos tudtával nyerészkedhetnek. De, hogy a nyerészkedés vádjának elejét kell venni tulajdonosi intézkedéssel. Például: az MVM honlapján közzétételt előírva a mindenkori magyar piaci/tőzsdei ár, MVM által fogyasztó típusonként szolgáltatott energia mix ár, és az MVM saját termelésű energia mixe ár nagyságát. Kérem tehát a részemre küldött számlán vagy a fizetési összesítőn tájékoztatásul, feltüntetni a mindenkori magyar piaci/tőzsdei árát, az MVM által részemre szolgáltatott energia mix árát és az MVM saját termelésű energia mixe árát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!