The Economist: Orbán Viktor még a partvonalról is képes gondot okozni

2022. július 01. 17:14

A lap elemzése szerint a magyar miniszterelnök „megfúrta” a globális minimumadót.

2022. július 01. 17:14
null

A PiS-kormány évek óta konfliktusos kapcsolatot ápolt az EU-val és a Bizottsággal, amiért a brüsszeli testület szerint átlép a liberális demokrácia normáin. Varsó a vádlottak padjára került, mivel politikusok döntöttek a bírák kinevezéséről, kipécézték a melegeket, és elhallgattatták a független sajtót – olvasható a The Economist elemzésében. 

A cikkben kifejtik, hogy válaszul

a lengyel vezetők Brüsszelt a Szovjetunióhoz hasonlították

és kétségüket fejezték ki, hogy kell-e alkalmazniuk a közösségi jogot. „Ezek után a szervezet befagyasztotta a lengyeleknek szánt támogatás egy részét. Ám ez immár a múlt, mert jött a háború” – mutat rá a brit lap cikke. 

Ezután kifejtik, hogy az invázió felforgatta az egész földrészt, metaforikus béke tört ki az EU-ban. A megjavult viszony nagyban hozzájárult, hogy Európa viszonylag egységessé vált. „Ám nem valószínű, hogy sokáig kitart az idilli állapot. Merthogy a lengyelek továbbra is igen messze vannak a franciáktól és németektől, márpedig változatlanul az utóbbiak diktálják a ritmust az unióban” –szögezik le. 

Ezt követően kifejtik: „A lengyelek úgy gondolják, hogy a határok védelmében a NATO-ra, következésképpen Amerikára kell támaszkodni. Mind az elnök, mind a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy

Ez azonban nem a legjobb útja annak, hogy szívélyes kapcsolatot tartsanak fenn a francia vezetővel”.

Az orbánozás most sem maradt el 

„Elképzelhető, hogy Brüsszel hamarosan szintén belefárad a lengyelekbe” – olvasható az elemzés folytatásában. Szerintük a mostani békülékeny hang részben azt célozza, hogy elszigeteljék Magyarországot, az „illiberális” Budapest–Varsó-tengely másik tagját. Úgy vélik, hogy a két ország viszonya megromlott, mert a „magyar erős ember” a lengyel ízléshez képest túlságosan is közel került Moszkvához. Ezután érkezett a már jól megszokott orbánozás: „Orbán Viktor még a partvonalról is képes gondot okozni,

pedig a lengyel fél már feladta ellenkezését a nemzetközi megállapodással szemben”.

Nyitófotó: MTI

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2022. július 02. 19:13
Ha a világon mindenhol, még Amerikában is ahol kitalálták, nem vezetik be mert verseny hátrányt okozna. Értjük mi, hogy egyes országok dilettáns gazdaságpolitikájának hála az EU-n belül nagy klönbségek alakultak ki, ez az EU belügye. Erre nem a globális minimum adó a megoldás, mert az világ méretű versenyképességi hátrányt okozna az EU-nak. Ismétlem az EU-n kívül SENKI sem akarja bevezetni.
confitür
2022. július 02. 11:33
Mi nem tudjuk megemészteni,hogy Nyugat-Európa teljesen meghibbant.
Gyzoltan
2022. július 01. 22:11
"hiszen megfúrta a multikra kivetendő globális minimumadót," Rég óta játsszuk a "Ki nevet a végén" társasjátékot a belépésünk óta az EU-val.., s van egy olyan érzésem, hogy hamis kockákkal gurítanak... Attól, hogy cionisták, attól, hogy liberálisok, attól, hogy Európa-ellenesek, attól, hogy az USAQ emlőire tapadnak, még nem kellene elnézni nekik a hamis játékot...
chief Bromden
2022. július 01. 20:36
Ti csak szaladgáljatok a pályán, a szövetségi kapitány meg majd irányít. Bár elég nehéz ebbe a fejetlen rohangálásba, valamilyen rendszert vinni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!