Gyakorlatozás közben összeütközött két amerikai katonai helikopter, kilencen meghaltak

2023. március 30. 16:08

A két HH-60 Blackhawk típusú helikopter Kentucky fölött ütközött össze.

2023. március 30. 16:08
null

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön. Későbbi közlés szerint a tragédiának 9 halálos áldozata volt. A baleset szerda éjjel történt a Kentucky állam délnyugati részén található Trigg megyében, a Fort Campbell katonai támaszpont közelében.

A szerencsétlenség okát vizsgálják. A helyi rendőrség szerint a szerencsétlenség egy erdős terület fölött történt, lakott részt és lakóépületeket nem érintett. A két helikopter a 101. légi szállítású hadosztály kötelékébe tartozott, amely az amerikai hadsereg egyetlen légi támadó hadosztálya, és amely jelentős múlttal rendelkezik nemzetközi konfliktusövezetekben.

A hadosztályt - amelynek beceneve Screaming Eagles, azaz Vijjogó Sasok - 1942-ben hozták létre, és kulcsszerepet játszott az 1944-es normandiai partraszállás utáni harcokban. A hadosztály katonáit közel nyolcvan év után tavaly ismét Európába vezényelték az ukrajnai konfliktus miatt.

A HH-60 Blackhawkot különféle katonai műveletek támogatására tervezték, beleértve a légitámadásokat és a sebesültek evakuálását. 2018-ban hét katona vesztette életét, amikor egy HH-60-as lezuhant Irakban. A katonai vizsgálat később megállapította, hogy a helikopter a pilóta hibája következtében szenvedett balesetet, miután nekiütközött egy két épület között vízszintesen kifeszített acélkábelnek – emlékeztetett a The New York Times. Februárban a Tennessee Nemzeti Gárda Black Hawk típusú helikoptere zuhant le egy kiképzőrepülés során, akkor ketten vesztették életüket.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: MARK RALSTON / AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2023. március 31. 08:01
Gondolom folyik az ukrán pilóták kiképzése.
voltospultos
2023. március 31. 08:00
Ki emlékszik még a Teheránba induló túszmentő akcióra? Azt is elbaxták, az irániak tele szájjal röhögtek.
salmonella
2023. március 31. 06:43
Most akkor melyik országot fogják lerohanni terrorizmus vádjával?
Takarító
2023. március 31. 05:04
A III. vh. kezdeti áldozatai. Intő jel. Nomen est omen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!