Újabb amerikai önkéntesek estek el Ukrajnában

2023. április 14. 15:27

Két amerikai állampolgár halálát erősítették meg az elmúlt 24 órában; nem csak a reguláris hadseregek veszteségei óriásiak, sorra halnak a külföldiek is.

2023. április 14. 15:27
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Bár hivatalosan két ország háborúja zajlik Ukrajna területén (ha eltekintünk attól, hogy az oroszok „különleges katonai akcióként” hivatkoztak rá sokáig), a világ országainak jelentős része egyik vagy másik fél felé húz, ki nyíltan, ki kevésbé.

Tudott: a nyugati országok, különösen a blokkot vezető Amerikai Egyesült Államok Ukrajnát segíti minden eszközzel, Moszkva pedig Pekingben és saját befolyási övezetében keresgél szövetségesek után. S bár a támogató felek konkrétan harcoló, reguláris katonai egységeket nem küldenek favorizáltjuk megsegítésére, mégis – a fegyverek és egyéb anyagi segítségnyújtás mellett – valójában élőerővel is támogatják az egyes feleket. Például azzal, hogy – akár saját törvényeikkel szembe menve – rendkívül elnézőek azokkal a saját állampolgáraikkal szemben, akik úgy döntenek, felajánlják „kardjukat” egyik vagy másik oldalon (a lengyelek például komplett toborzóirodát is beengedtek a „lengyel légió” feltöltésére).

Így kerülhetett az a két amerikai férfi is – mindketten veteránok – az ukrán hadsereg kötelékébe, akik halálhírét most éppen a Visegrád24 nevű közép-európai híroldal szúrta ki.

A 49 éves Grady Kurpasi már tavaly áprilisban eltűnt; ő korábban a haditengerészetnél szolgált az Egyesült Államokban, és aznap tűnt el, amikor egy másik önkéntessel, Willy Joseph-fel végeztek egy összecsapásban. Halálhírét hivatalosan most erősítették meg.

A 22 éves Edward Wiltonról a CNN is készített egy rövid anyagot, a fiatal férfi csaknem egy éve harcolt már Ukrajnában, miután sürgető érzés fogta el, hogy Ukrajnába menjen harcolni; féltestvére elmondta a hírcsatornának, ő maga hiába próbálta rávenni a fiatalembert, hogy jöjjön haza. Edward egyébként az amerikai hadsereg kötelékében szolgált korábban a georgiai Fort Benningben.

Grady Kurpasi és Edward Wilton. forrás: Twitter

Ukrajnában a legtöbb külföldi önkéntes az Ukrán Idegenlégió kötelékében harcol, számuk több ezerre tehető. A fronton elesett vagy megsebesült önkéntesek létszámát egyelőre csak becsülni lehet. Egy januári összesítés szerint mintegy kétszázan halhattak eddig meg külföldiként Ukrajnáért, köztük eddig 15 amerikai állampolgár. Ők szenvedték el eddig a legnagyobb veszteséget a kaukázusi (45 grúz, 30 azeri) és a belorusz (20 fő) állampolgárok után, noha a New York Times beszámolók alapján cáfolta a korábban óriási, húszezer fős amerikai önkéntes sereg létét Ukrajnában.

Mindenesetre a veszteségek a háborúban egyik felet sem kímélik. A Pentagonból rejtélyes módon kiszivárgott iratok tanúsága szerint több tízezer főre rúgnak csak halottakban mindkét félnél.

Az önkéntesek kapcsán pedig már eleve érett néhány botrány: például visszatérő vád, amit a háború elején brit önkéntesek mondtak, miszerint az ukrán hadseregben az önkéntesek éppen az ágyútöltelék szerepét töltik be; közben olyan becslések is napvilágot láttak, mint hogy

egy átlagos önkéntes élettartama a fronton nem több, mint négy óra.

Ami elég valószínű, hogy sem felszereltségük, sem felkészültségük nem veszi fel a versenyt a képzett, összeszokott katonáknál – ha akad még elég ilyen Ukrajnában.

Nyitókép: YouTube / CBS Miami

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sting61
2023. április 14. 21:18
Báró von Kuntze után szabadon; Minek mentek oda?
Hair is on Ford
2023. április 14. 18:20
Nyítóképen egy nigger,elesettek meg egy ázsiai meg egy fehér kölyök.
mo ching
2023. április 14. 17:58
Valahogy nincs szó a Lvov mellett berobbant föld alatti irányító központban ottmaradt külföldi katonákról, sem a mariupoli patkánylyukból kihúzott tisztekről. Vajon mikor kerülnek elő ezek az emberek?
u.cserkész
2023. április 14. 17:40
Afganisztánban könnyű volt csak berúgni a hegyipásztor kunyhóját és már győztek is. (A végén már nem.) Itt lőnek, vissza, és erről nem volt szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!