Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

2023. június 02. 07:36

Ha tűzszünet lenne, akkor az infláció is gyorsabban csökkenne – húzta alá a kormányfő. Összefoglalónk!

2023. június 02. 07:36
null
Röviden az interjúból:
A magyar kormányfő rámutatott: az infláció megszüntetésének egyetlen biztos módja a béke! Az Európai Unió ma képtelen békét teremteni, ezért változtatni kell. A változtatás lehetősége jövőre jön el, az Európai Parlamenti választásokon. Olyan képviselőket kell az Európai Parlamentbe választani jövőre, akik békepártiak és nem háborúpártiak

Csütörtökön az Európai Parlament megszavazta a Magyarország elleni állásfoglalását, elsöprő többséggel: 442 képviselő igennel szavazott, 144 nemmel, 33 pedig tartózkodott. A héten pedig benyújtotta a kormány a parlamentnek a 2024-es költségvetést, amelyet védelmi költségvetésének is neveztek.

Ilyen előzmények után szerepelt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. Újságírói kérdésre kifejtette, hogy a rezsicsökkentés nem Brüsszel dolga, s leszögezte:

azt javasolják, hogy tegyük tönkre a magyar gazdaságot és az embereket. 

Olyasmit kér Brüsszel, amiért az én politikai közösségem 13 éve harcol – jelentette ki a miniszterelnök. Kifejtette, a költségvetés nemzeti hatáskör, csupán két dolgot várhat el jogosan az Unió: az államadósság és a költségvetési hiány csökkentését.

Ki kell állni a magyar érdekért

Leszögezte Orbán Viktor, hogy egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy ne fizessen 180 ezer forinttal többet havonta rezsiért. Mint fogalmazott, Magyarországnak ki kell állnia az érdekeiért. Mindent, ami a megszorítás irányába mutat, el kell vetni.

A miniszterelnök leszögezte,

2024-ben meg kell védeni a nyugdíjasokat és a családokat.

A költségvetés kapcsán kifejtette, hogy ha nem lenne háború, sokkal kedvezőbb lenne a helyzet, viszont a kénytelenek azzal számolni, hogy a háború el fog húzódni.

Ha tűzszünet lenne, akkor az infláció is gyorsabban csökkenne

Orbán Viktor szerint az infláció nem magától megy fel, és nem magától megy le. Most az inflációt a háború energiája vitte fel. Közölte a miniszterelnök, hogy az infláció ellen harcolni kell, s a kormánynak nagyon komoly vállalása, hogy letörik az inflációt. Ennek az évnek a végére egy számjegyűnek kell lennie az inflációnak – jelentette ki.

A hazai baloldal kapcsán kifejtette, hogy amikor itthon a baloldal karosszékből azt mondja, hogy háborúban állunk, akkor nem tudják, hogy mit beszélnek, elment az eszük. Ez egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának. Kinyílik az ember zsebében a bicska, amikor a leggazdagabb város embere arról beszél, hogy háborúban állunk – szögezte le utalva Karácsony Gergely kapcsolódó kijelentésére.

Orbán Viktor: Nem állunk háborúban Oroszországgal

Orbán Viktor szerint a kisinyovi csúcson is lelkesen beszéltek a háborúról. Elmondta, amíg ez a kormány van, nem fogunk háborúban állni Oroszországgal. Mint fogalmazott, mindenki lelkes Nyugaton az ukránok esetleges ellentámadása miatt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nagy mértékig lovalta bele magát a Nyugat ebbe a háborúba. Leszögezte, hogy erről a háborús ösvényről nehéz lesz lejönni. Lejönni pedig csak úgy lehet majd, hogy az emberek a választásokon leváltják a háború párti kabineteket.

Egész Európa és az emberek többsége nem áll a háború pártján, és bár erkölcsileg helyesen Ukrajna oldalán áll,

de hogy mit szabad vállalni abban már megoszlik az európai közvélemény. Csökken a háborúpártiak száma – fogalmazott a miniszterelnök.

Az EP döntésével nem kell foglalkozni

A kormányfő nyilatkozott az Európai Parlament új szavazásáról is. Mint mondta, az uniós soros elnökséghez semmi köze nincsen az Európai Parlamentnek, így ezzel a határozattal nem is kell foglalkoznia az országnak, akár az eszkimók parlamentje is dönthetett volna erről.

Kifejtette a török választások kapcsán, hogy kulcsfontosságú volt Erdogan győzelme, kifejezetten szurkolt és imádkozott ezért a miniszterelnök, ugyanis tragédia lett volna Magyarország számára, ha nem ő nyer. Elmondta, hogy Erdogan 4 millió migránst nem enged ki Törökországból Európa felé. Ha Soros embere nyert volma, akkor több millió embert ránk eresztettek volna – ismertette a kormányfő. Törökországon keresztül jön az orosz gáz, és ha Soros-párti elnök lett volna, akkor erősen kétséges lett volna, hogy eljutna-e hazánkba a gáz.

A miniszterelnökkel készült pénteki rádióinterjút itt hallgathatja vissza:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 371 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. június 03. 16:44
A nyugdíjasokat nem Brüsszel, hanem Orbán teszi tönkre az új gyógyszer extraadóval! https://index.hu/belfold/2023/06/03/gyogyszer-gyogyszeripar-extraado-kivonulas-patika-gyogyszertar/
gekk
2023. június 03. 12:12
Az orbit kiccsalád látható vagyona meg átlépte a százmilliárdos határt. Ugye nem voltvanlesz orbitunk vagyonos ember. Hello röfik! Zabáljátok. Ez a moslék is a tiétek.
syphax
2023. június 03. 11:49
Zelenszkíj-nek valóban 2 lehetősége van: VAGY A DILIHÁZBA MEGY VAGY A SITKÓRA.
Lajoss
2023. június 02. 17:13
Kirill pátriárka kitüntetettje..UNDORÍTÓ..:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!