Előbb volt a tyúk, mint a tojás!

2010. július 15. 11:16

A kínzó kérdés évszázadok óta piszkál minket: mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Most úgy tűnik, Dr. Mark Rodger és Dr. David Quigleya, Warwick Egyetem kutatói megtalálták a választ a dilemmára.

2010. július 15. 11:16

A Warwick egyetem kutatói a Platónt és Arisztotelészt is foglalkoztató kérdést nem az élet örök körforgásának metaforájaként közelítették meg, hanem konkrét biológiai problémának tekintették. A választ az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálata adta meg, ami a tojás kemény héjának kialakulásáért felel.

Dr. Mark Rodger és Dr. David Quigleya állítása szerint ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, ezért tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak. Az első csirkék így nem tojásból keltek ki, hanem más úton jöttek a világra.

A brit tudósok úgy vélik, a tojáshéj kialakulásának mechanizmusait vizsgálva olyan ötleteket lehet ellesni a tyúkoktól, amelyek jobb tulajdonságokkal bíró, erősebb szintetikus anyagok kifejlesztéséhez vezethetnek - így felfedezésüknek gyakorlati haszna is lehet.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2010. július 15. 11:23
...és mi a helyzet a dinókkal? Tyúkok még sehol nem voltak mikor ezek már tojásból keltek ki. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!