Hagyományos román termékként jegyeztetné be a kürtőskalácsot egy leendő miniszter

2015. november 17. 10:05

Hagyományos román termékként szeretné Brüsszelben bejegyeztetni a kürtőskalácsot az alakuló román kormány kiszemelt agrárminisztere. Achim Irimescu hétfőn beszélt terveiről a parlament mezőgazdasági bizottsága előtt.

2015. november 17. 10:05

Meghallgatta hétfőn a parlament két házának mezőgazdasági bizottsága az alakuló Cioloș–kormány mezőgazdasági miniszterét, Achim Irimescut. A több mint egyórás meghallgatás után a szakbizottságok 40 tagja egyhangúlag hagyta jóvá, hogy Irimescu megkaphassa a tisztséget. Irimescu többek között elmondta: román hagyományos termékként szeretné bejegyeztetni Brüsszelben a kürtőskalácsot, a szebeni szalámit, a libánfalvi telemeát (sóstúrót) és a füstölt pettyes busát.

Az agrárminiszter elképzelései azonban több ponton is kétségesek. Az erdélyi magyar szakmai szervezetek már régóta szeretnék bevenni a Hungarikumok Gyűjteményébe a tipikusan erdélyi kürtőskalácsot.

A Maros megyei Libánfalváról származtatott telemeát már tavaly sikerült az EU–val elismertetni védett nevű romániai termékként, a Digi24 hírtévé honlapja szerint azonban a görögök megtámadták a döntést, mondván: már maga a telemea szó is görög eredetű. A barcasági füstölt busa romániai levédése ellen pedig épp a brüsszeli hivatalnokok léptek fel, ugyanis szerintük a pettyes busa betelepített kínai tenyészhal – számol be róla a Főtér

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gwrf
2015. november 17. 18:45
még a román részeken is kürtősként árulják. Legalább valami ősi dák nevet találnának ki hozzá, ha már lopni akarnak.
gulicsakos
2015. november 17. 13:14
Én meg hagyományos magyar területként jegyeztetném be erdélyt...
trespass
2015. november 17. 12:53
A genfi piacon erdélyiek árulják, magyar kajaként.
Vezetéknév Utónév
2015. november 17. 12:30
Az eredetileg Nyugat-Európából származó kürtőskalács van annyira román termék, mint amennyire magyar a Németországból származó fröccs, az importhúsból gyártott Pick szalámi vagy az Amerikából behurcolt akác...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!