Down-szindrómásokat abortálna egy ENSZ-es

2017. november 28. 22:19

Egy ENSZ-szakértő abortáltatná a Down-szindrómásokat. Egy Down-szindrómás válaszol neki.

2017. november 28. 22:19

Ben Achour, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának egyik tunéziai szakértője újra meghonosítaná az eugenikát a világon: amellett foglalt állást, hogy ha egy magzatról kiderül, hogy Down-szindrómás, jobb abortáltatni, hiszen egész életére fogyatékkal élő lesz. Mindezt annak kapcsán, hogy az bizottság épp újraértelmezi az élethez való jog fogalmát.

A „szakértő” ötletére egy Down-szindrómás lány, Charlotte válaszol: „Én is csak ugyanolyan emberi lény vagyok, mint te. Az egyetlen különbség köztünk egy plusz kromoszóma. És ezt a plusz kromoszóma sokkal toleránsabbá tesz engem önnél, uram.” Később így folytatta: „Ha egyéb olyan öröklődő tulajdonságok miatt akarnak megszüntetni egy csoportot, mint a bőrszín, a világ tiltakozik. Miért nem tiltakozik, amikor olyan embereket szeretnének eltüntetni a föld színéről, mint én? Mit tettünk, hogy azt szeretné, hogy eltűnjünk? Amint tudom, a közösségem nem gyűlöl, nem diszkriminál és nem követ el bűncselekményeket.”

 

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. december 01. 16:31
"Az ötvenes években a jóléti társadalom felépítésének érdekében a svéd törvényhozók nem féltek bevetni az eugenikai törvényeket sem, így sterilizálták mindazokat, akiknek utódai túl nagy gazdasági nyomást jelentett a társadalomra. (...) Az 1975-ig (!) fennmaradó törvényt a hatvanas évek lázadó fiataljaira is alkalmazták, például motoros-, hippi vagy rocker bandák felszámolása esetén. A sterilizálás elvben minden alkalommal önkéntes volt, a gyakorlatban azonban a fiatalok inkább választották az ivartalanítást, minthogy sok évre börtönbe kerüljenek. A svéd állam csak 1999-ben ismerte el bűneit, ekkor 62 ezer embernek fizettek kártérítést, az „elveszett jövő” fejében. http://www.mindennapi.hu/cikk/kultura/hogyan-sterilizaltak-a-demokratikus-orszagokban-/2011-08-17/6259
1120
2017. november 29. 18:52
Minden szimpátiám ezé a Down-kóros lányé! Halkan hadd kérdezzem meg azért: a Magyarországon (és még sok-sok országban) létező gyakorlatnak, az ún "Down-szűrésnek" mi értelme van akkor? Ahol az "jön ki", hogy igen nagy valószínűséggel Down-szindrómás lesz a gyerek, akkor az esetek túlnyomó többségében elvetetik, nem? Ne legyünk már képmutatóak!
Rugo
2017. november 29. 15:36
Szerintem egyébként a "tunéziai egy szefárd zsidó.
semmisejo
2017. november 29. 13:15
Én nem egészen értem, mi itt a probléma. Az anyáknak most is lehetősége van down-ra szűretni és utána dönteni, hogy megtartja-e vagy sem. És ez valóban csak az ő döntése lehet. Vannak jól funkcionáló down-szindrómások, akik akár még érettségiig is eljutnak, de ők a ritkábbak. Az értelmi fogyatékosság mellett általában egyéb szervi problémákkal is küzdenek. Viszont kétségtelen, hogy nagyon aranyosak, kedvesek tudnak lenni és a szülőnek sokkal kisebb az esélye arra, hogy megtapasztalja, milyen az elszakadás, mikor a gyermek kiröpül. A szülőnek fel kell mérnie, hogy tudja-e a felelősségét vállalni annak, hogy egyrészt a gyermeke folyamatos támogatásra, rosszabb esetben ápolásra szorul, és főleg azt, hogy ha ő nem lesz, akkor a társadalom megértésében, humánumában bízva a gyermeke nem marad ellátatlanul. Mindez felelős döntést igényel és bárhogy is dönt egy anya, a döntését tiszteletben kell tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!