Az OTP beperelte a horvát államot

2020. október 19. 14:36

A magyar vállalat több mint 10 milliárd forintot követel déli szomszédunktól – számol be portfolio.hu

2020. október 19. 14:36
null

Az OTP bank nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen – írja a portfolio.hu. A bank álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával. Az ICSID Főtitkára a kérelmet 2020. október 16. napján nyilvántartásba vette.

A választottbírósági eljárás célja az OTP horvátországi leánybankját ért – jelenleg 224 millió horvát kuna (jelenlegi árfolyamon 10,8 milliárd forint) összegűre becsült – veszteség megtérítése. Ezt a veszteséget azon horvát jogi szabályozás okozta, amely 2015-ben kötelezően előírta, hogy a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással, áll a bank közleményében.

Az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, azonban annak elsősorban tárgyalásos úton való rendezéséről, másodsorban jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le. Az OTP számára Horvátország fontos befektetési célpiac, az OTP elkötelezett a horvátországi leánybankja eredményes működésében, emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy az OTP az elmúlt évek folyamán, és továbbra is a kialakult vita békés rendezésére törekszik Horvátország kormányával. Ugyanakkor részvényesei, befektetői és más érintettek (stakeholderek) érdekeinek védelme a választottbírósági eljárás megindítását is szükségessé tette. Az OTP célja ettől függetlenül továbbra is az igényeinek tárgyalásos úton való rendezése, közölte az OTP.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jolly77
2020. október 19. 17:09
közép-keleti-európai összetartás...
afterall33
2020. október 19. 17:03
Oh jaj! A bosszú hidegen jó. Mennyire pitiáner ez az egész!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!