Mitől van az, hogy mindenki koronavírusos körülöttünk, mégis megússzuk a betegséget?

2021. november 11. 15:51

Egy új kutatás magyarázatot talált arra, miért képes egyes emberek immunrendszere olyan gyorsan elbánni az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2), hogy a tesztjeik negatívnak bizonyulnak.

2021. november 11. 15:51
null

Noha akár az egész családjuk koronavírusos, tehát ki vannak téve a fertőzésnek, ezeknek az embereknek az úgynevezett T-sejtjei vagy T-limfocitái a fertőzés legkorábbi szakaszában elpusztítják a vírust – írta a The Guardian online kiadása. Ez történt azoknak a londoni egészségügyi dolgozóknak mintegy 15 százalékával, akiket a világjárvány első hulláma idején követtek nyomon. A felfedezés a vakcinák a T-sejtes immunválaszt célzó, új nemzedékének kifejlesztése felé nyithat utat – mondták a kutatók.

Mindenki hallott olyan emberekről, akik ki voltak téve a vírusnak, mégsem betegedtek meg.

Nem tudtuk, hogy tényleg sikerült-e elkerülniük a vírust, vagy természetes úton megszabadultak tőle, mielőtt a rutinszerű tesztek észlelték volna a jelenlétét” – mondta Leo Swadling, a University College London immunológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgált dolgozók a jelentős kockázat ellenére egyetlen teszteléskor sem bizonyultak pozitívnak. Vérmintájuk azonban azt mutatta, emelkedett a vírusra reagáló T-sejtjeik száma a világjárvány előttihez, valamint a vírusnak ki nem tett emberekéhez képest. A vírusfertőzés más vérbeli jelzőanyagainak mennyisége is emelkedett a vérükben.

A tanulmány arra utal, hogy ezeknek az embereknek egy alcsoportja korábbi, közönséges náthát okozó szezonális koronavírus-fertőzések miatt rendelkezett az úgynevezett memória T-sejtek megnövekedett mennyiségével, ez óvta meg őket az új típusú koronavírustól. Ezek az immunsejtek „kiszagolják” a – szezonális koronavírusokkal közös – fehérjéket, amelyek a szaporodásban vesznek részt, és egyes embereknél ez az immunválasz elég gyors és erős ahhoz, hogy a legkorábbi szakaszban legyőzze a fertőzést.

Ezek a már létező T-sejtek készen állnak, hogy felismerjék az új koronavírust”

– magyarázta Swadling.

Az eredmények azért különösen jelentősek, mert az immunválasz T-sejtes fajtája az antitestekhez képest hosszabban tartó immunitás felé hajlik, ami általában inkább években, mint hónapokban mérhető. Szinte mindegyik létező Covid-19 elleni vakcina a SARS-CoV-2 sejtekbe hatolását segítő, úgynevezett tüskefehérje ellen serkenti az ellenanyagok termelődését, a védettség azonban idővel gyengül. A tüskefehérjét célzó oltóanyagok esetleges gyengeségének tartják azt is, hogy a vírusnak ez az a része, amely leggyakrabban mutálódhat.

Ezzel szemben a T-sejtes válasz hosszabb ideig maradhat fenn, és a vírusnak az a területe, amelyre a válasz irányul, a koronavírusokban elég állandónak tűnik.

(MTI)

Nyitókép: pixabay

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2021. november 12. 09:30
A magasságos EU rendelje el a kötelező oltást. Addig nem lesz vége.
ambaracurjan
2021. november 11. 19:30
A vakcina mellett(aktív immunizálás) : 1; "Kondicionál(hat)ja -vagyis felkészítheti a valós fertőzésre az embert(vagy más élőlényt), ha van alapimmunitása(minimális képesség az immunválaszra, alapvetően genotípus, kisebb mértékben életkori és kondíció befolyásolja, ide nem értve a végelgyengülésben és krónikus betegségben szenvedő öregeket). Ezzel-mármint kondícionálással- a betegség lefolyása enyhébb lehet, kisebb lehet a halálozás. 2; Gazdasági előny, kevesebb munkától távol töltött idő, kisebb GDP-kiesés. 3; Politikai előny(a politika számára), a kormány a helyén van és "megvédi az embereket". 4; Gyógyszergyárak, Eü.szervezetek, orvosok szemszögéből, fontossági(fontoskodási) szintjük magasra emelkedik, anyagi haszon. A fehérruhások istenek lesznek, megnyilvánulásuk megkérdőjelezhetetlen. A tudomány-vallás államvallás szerepe megerősödik. Az eretnekeket üldözik. 5; A társadalom jelentős része megnyugszik. "Az oltás a megoldás". A vakcina ellen: 1; Minél változékonyabb a vírus(vagy ritkábban baktérium) annál gyengébb a vakcinázás eredménye(annál kevésbé véd). Az influenza ellen pl. semennyire, infl. vakcina után van aki könnyebben van aki nehezebben betegszik meg. A veszettség vírus viszont az előzőekhez képest stabil és specifikusan fertőző kórokozó, ott van értelme az immunizálásnak. Ráadásul magas a halálozási rátája. 2; Minél elterjedtebb az oltás annál könnyebben és gyorsabban jelennek meg az oltásnak "ellenálló" mutánsok, amik sokszor rosszabbak az eredeti vírusoknál(baktériumoknál ennek megfelelői az antibiotikumoknal ellenálló rezisztens törzsek) 3; A vakcináknak akkor is vannak mellékhatásaik(rizikóik) ha több éves vagy évtizedes tapasztalat áll mögöttük. A tudomány-lobbi(gy.gyárak, orvosok, gyógyszer-kereskedők, ügynökök, ÁFÁT bezsebelő állam) akik anyagilag is érdekeltek az oltásban és gyógyszerekben(had fogyjon, minden félévben, minden nap, minden órában...) "hajlamosak" a kockázatokat alul, az előnyöket túl becsülni. A jatrogén ártalom emberek 10 és 100 millióinak az életét keseríti vagy rövidíti. 4; Anyagilag mindenki jól jár, csak a "jónép" nem. 5; A társadalom hamis biztonság érzete.
feux follets
2021. november 11. 19:20
a nem oltottak az oltottak kontrollcsopotja. Nem tart már sokáig és kiderül a nagy nemzetközi emberkisérlet eredménye. amit néhányan már tudni vélnek.
zara
2021. november 11. 18:37
és akik átestek a fertőzésen vannak ilyen memória T-sejtei nincs szükségük 6 hónaponta bullshit vakcinára...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!