Marsi ketchupöt készített a Heinz

2021. november 11. 16:44

A marsi körülmények között termesztett paradicsomból készített szósz kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható.

2021. november 11. 16:44
null

A Heinz és a Floridai Technológiai Intézet közös projektjében arra voltak kíváncsiak, hogy mely növényfajokat lehetne a marsi körülmények között termeszteni. A többféle növény közül csak a paradicsom bírta ki az extrém körülményeket – az egyébként Vörös Háznak keresztelt – üvegházban. A termésből rögvest ketchupot is készítettek, ami sajnos nem kerül majd kereskedelmi forgalomba.

Hogy csinálták és mire is jó ez?

A növénytermesztéshez egy különleges üvegházat létesítettek, ahol a vörös bolygóra jellemző fény- és hőmérsékleti viszonyokat állítottak be. A talaj alapját a Mojave-sivatagból hozott homok biztosította. A cél az volt, hogy valahogyan rájöjjenek arra, hogyan lehet a Marson fenntartani egy kolóniát, ugyanis az előre csomagolt élelmiszerek csak egy ideig tudják az élelmezést megoldani.

Nyitókép: Heinz YouTube

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. november 13. 14:45
Van olyan idegbeteg elképzelés, hogy a kiválasztottak majd új életet kezdenek a Marson.
sorivo4
2021. november 12. 12:43
Hogy az űrhajósok hosszú életűek és egészségesek legyenek az űrben, vagy akár egy élettelen bolygón, ahhoz egészségesen is kéne táplálkozniuk. Annak egyik alapszabálya, hogy húst soha nem eszünk össze gyümölccsel. A paradicsom pedig az.
sorivo4
2021. november 12. 12:25
De tulajdonképpen minek is akarnak a Marsra menni? Ott is akarnak egy McDonaldst?
sorivo4
2021. november 12. 12:21
Ilyen feltételeket a Földön könnyű teremteni, mert a földi környezet támogatja az életet. De a Marson nincs élet, sem az élethez való feltételek nincsenek meg. Hogy mit hagytak ki a számításból, az meg csak ott fog kiderülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!