Orbán Viktor: Nem szankciókra van szükség, hanem azonnali tűzszünetre, azonnali béketárgyalásokra

2022. július 01. 07:33

„Romló háborús helyzet Ukrajnában, háborús infláció, az ajtón kopogtató, háborús gazdasági válság, és egy közvetlen energiaválság. Ez nagyjából a kínálat, amiből dolgoznak ma Európa politikai vezetői” – a miniszterelnök a Kossuth Rádió vendége volt. Összefoglalónk!

2022. július 01. 07:33
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, diplomáciai nagyüzem zajlott az elmúlt 10 napban.

– foglalta össze a miniszterelnök az elmúlt időszak legfontosabb témáit.

Az EU-csúcsról szólva

Az EU-csúcs kapcsán a magyar miniszterelnök felidézte azt is, Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, de ez nem jelenti azt, hogy meg is kezdődnek a tárgyalások Ukrajna csatlakozásáról. „Ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődjenek, feltételeket kell teljesíteni” –húzta alá a kormányfő. – „Ideértve a mi, magyar elvárásainkat is, amelyek az ott élő kisebbségekre, a Kárpátalján élő magyarokra vonatkoznak” – tette hozzá. 

A miniszterelnök Zelenszkij hívására is kitért, melynek során az ukrán elnök megköszönte hazánk segítségét, amelyet eddig nyújtott  és folyamatosan nyújt. Orbán Viktor arra is kitért, hogy az uniós csúcson azt azonban még nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszba, ami azt jelenti, hogy

továbbra sincs megegyezés az EU balkáni bővítéséről.

Folytatjuk a küzdelmet, hogy ez bekövetkezzen – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hazánk továbbra sem fogad el semmilyen szankciót a gázra vonatkozóan. Erről még tárgyalni sem vagyunk hajlandóak – húzta alá a kormányfő.

Nem a mi háborúnk

A NATO-csúcsról szólva a miniszterelnök elmondta, hogy bár mindenki az ukránok oldalán áll, hazánk álláspontja nem változott: ez nem Magyarország háborúja. A háborús helyzetre térve rámutatott, Ukrajna naponta 100-1000 katonát veszít, 

nagyon súlyos a helyzet.

A kormányfő arra is kitért, hogy bár Luhanszk és Donyeck távoli helynek tűnik, ha gyorsan változik a helyzet, a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé. Így gyorsítani kell a hazai haderőfejlesztési programot, és hazánk védelmi képességeit meg kell erősíteni. 

A miniszterelnök kiemelte, hogy meg kell találni a módját annak, hogy egy emberfelettinek tűnő munkával a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük. Mint fogalmazott, a NATO is érzi, hogy baj van, és meg kell erősíteni a keleti szárnyat.

Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz szükség a követező hónapokban.

Amikor már a baj közel van, ezt nem lehet megtenni – húzta alá Orbán Viktor.

Gazdasági válságról, inflációról szólva

A kormányfő kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az uniós országok nagy része hisz a szankciókban, és mivel hazánk nem szeretné megbontani az uniós egységet, inkább úszunk az árral. Mint a kormányfő fogalmazott, elveszítenénk az együttműködés lehetőségét, ha minden egyes döntés esetében szót emelnénk. Ott, ahol nem életbe vágó a helyzet hazánk számára, ott engedünk, ott viszont, ahol meg kell vetni a sarkunkat, ott nem engedünk – tájékoztatott a kormányfő.

A szankciókról szólva ugyanakkor elmondta, ha nincs béke, akkor a recesszió felé menetelünk.

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie. A háborús inflációnak csak a béke vethet véget – húzta alá a miniszterelnök. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen – tette hozzá.

A hazai, parlamenti vitákról

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a parlamentben a hét elején zajlott vita  (azonnali kérdések és válaszok – a szerk.) során kiderült, nem mindenki látja, mennyire súlyos a helyzet. Mint fogalmazott: háborús helyzet van, most védekezünk. Nem most van itt az ideje a béremeléseknek, annak hogy előrébb lépjünk. Mint fogalmazott: „ezért tettem világossá már az eskütételem időszakában is, hogy

A kormányfő hozzátette, a legtöbb ország erre most nem képes, és a jövőben sem lesz az.

Két migrációs nyomás is érinti hazánkat

Orbán Viktor kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van a migráció szempontjából.

– húzta alá a kormányfő. Elvárható lenne az uniótól, hogy hazánknak ezt a sajátságos helyzetét elismerje, és pénzügyileg segítse – tette hozzá. A miniszterelnök arra is kitért, hogy tavaly 400, idén azonban már most 750 embercsempészt fogtunk el. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg, egyre nagyobb üzletet látnak abban az embercsempészek, hogy embereket indítsanak meg Európa felé – tette hozzá a kormányfő.

Határvadász egységek jönnek

Orbán Viktor arra is kitért, hogy mivel a migrációs nyomás erősödni fog, új szervezeti erőre van szükség. Mint fogalmazott, a katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vehessenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig a határra vezényelt rendőrök valahonnan ugyancsak hiányoznak, így eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk.

Mint a miniszterelnök tájékoztatott, egyre erőszakosabbak az illegális migránsok és az embercsempészek, és az

– tette hozzá. „Nekünk most néhány ezer jól kiképzett határvadászra lesz szükségünk a következő hónapokban” – fogalmazott a miniszterelnök. 

Nyitókép: Facebook

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. július 01. 14:51
A nyugati hülyék mindent elkövetnek egy valódi XXI. századi háború érdekében. Sajna a nyugati fegyverszállítások miatt az oroszok kénytelenek lesznek átkelni a Dnyeperen, pedig nem akarták. Béke akkor lesz és ezt Orvbán is tudja, amikor Ukrajna területe demilitarizálva lesz, ez 5-10 év. Eddig fog tartani szuverenitásunk jelképe a magyar forint gyászmenete? Tartok tőle tekintve, hogy nincs olyan, hogy háborús infláció, a forint bukdácsolása, egy hirtelen kitörő béke esetében is megmarad, köszönhetően; - az osztogató fiskális politikának, - a szociális jellegű adópolitikának, - IV. Orbán választási költségvetését szolgaian kiszolgáló nemzeti banki pénzkibocsájtásnak, - a nemzeti valuta árfolyamát lesz@ró monetáris politikának. Váratlan békét - ukrán fegyver letétel - követő féléven belül V. Orbán nevet válthat Dumb-ra vagy Dumber-re és sajnos vele együtt a FIDESZ is ki lesz vágva a Parlamentből. Pedig a FIDESZ-KNDP az egyetlen kormányképes párt, Orbán és mamelukjai nélkül igazán sikeres lehetne. Orbán mottója; Ne azt figyeljék, hogy mit mondok (hisz úgyis hazudok), hanem azt amit csinálok; - az LMBTQ lobbival kapcsolatos félrenézés pl Gay Pride (by Orbán- a magyar ember az ilyet észre sem veszi, nemhogy reagál rá/ főként ha van ... fia) - holott mi közünk a Stonewall Inn-hez és az amcsi bazári kultúra mutatványosai felvonulásához, - eljárást indítunk, akár hamis vád alapján is a Gay Pride ellen tiltakozók ellen, akár azonnali letartóztatással, - a Soros szervezetek pénzének beengedése, eltűrve az Alaptörvény, állami hatóságok és programok pl Paks II és kormány elleni terrorista szervezkedést, mint akár bírósági eljárási törvény megszegését is, mint a rasszista gyöngyöspatai cigányok tárgyalása esetében, https://www.gitanos.org/upload/18/31/Guide_for_lawyers_in_Hungarian.pdf - a globális dolláralapú pénzpiac kamatfelára kedvéért a forint árfolyam lenyomása, - az olcsó munkaerő és persze az ÁFA bevétel növelése miatt a forint inflálása, - a külkereskedelmi mérleg inflációval kinyitása főként a német partnerek kedvéért, - a terményfelvásárlás szabályozatlansága az osztrák és német vállalkozások kedvéért, - a terményfelvásárlás csókosok esetében humanitárius célja vizsgálatának mellőzése (ami nonszensz egy demokráciában) - a mezőgazdasági termelők feldolgozó üzemi/ipari részesedésének akadályozása pl Parmalat (és amit tehetnék, de nem teszek, pl a fentiek ellen és - a vidék termelői megvédését szolgáló érdekvédő értékesítési szövetkezetek létesítése (mely sima kádári kommunistaparaszt ellenesség), - az értékesítési szövetkezetek birtokában levő terménytárolók beruházása támogatása, - a Négy Mancs osztrák, francia érdekből felbujtójának perbe nem fogása, a libatartók kártérítésének elmulasztása, - kizárólag agyar tulajdont szerző külföldi (kiem izraeli) feldolgozó üzemek támogatása és piacra segítése, - helyi vidéki munkaerő megtartást segítő vállalkozások (pék, zöldséges, gépszerelő, kovács, bognár, stb) létesítésének elmulasztása, - stb.
Turius
2022. július 01. 14:35
Háborús infláció, mi? https://tradingeconomics.com/hungary/money-supply-m2 Nem szeretem ha hülyének néznek. Az egy dolog, hogy a demográfiai helyzet megoldásáért a pokolba nyomtatják a Ft-ot, és ez egy 100 éves távlatból akár helyes is lehet, de vállaja fel, hogy ezt teszi, és azt magyarázza, miért éri meg ez, ahelyett hogy próbál átverni. Persze, valamit befolyásol az is, hogy a nyugatiak idióták, DE akkor is 3-szor annyi a Ft a rendszerben mint 2010-ben, és ezt ök nyomtatták, nem az ukránok, nem az oroszok, és nem az amcsik.
Dezsőke
2022. július 01. 11:07
békét
csulak
2022. július 01. 11:04
Nyugat a haboruban erdekelt, ugyhogy mindent megtesz ,hogy ne legyen beke
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!