Népirtásról fogadott el nyilatkozatot az orosz parlament

2023. március 22. 17:48

A dokumentum szerzői szerint „ma különösen szükség van ilyen ítéletekre”.

2023. március 22. 17:48
null

Nyilatkozatot fogadott el a Szovjetunió népei ellen a második világháború idején Németország által elkövetett népirtásról szerdai ülésén az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma. A nyilatkozat szerint az alsóház elvi fontosságot tulajdonít az 1941-1945-ös „Nagy Honvédő Háború idején a német hatóságok, a német fegyveres erők és cinkosaik, valamint a megszállt területek lakosainak soraiból kikerülő, a hitleri rezsimnek hűséget esküvő árulók által elkövetetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények jogi-igazságszolgáltatási értékelésének”. A dokumentum szerzői szerint az orosz bíróságok által az elmúlt években elfogadott ítéletek egyértelműen

a Szovjetunió népességét alkotó nemzetiségi és etnikai csoportok elleni népirtásként minősítik a hitleristák bűntetteit.

„Jelenleg, amikor a második világháború okai és eredményei történelmi és emlékezeti kutatások tárgyából geopolitikai szembenállás eszközeivé válnak, különösen szükség van ilyen ítéletekre. Ezek egyértelmű figyelmeztetések a politikai revansisták számára, akiknek nem váltak hasznára a múlt tanulságai” – olvasható a határozatban.

A határozatot kommentálva Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke megjegyezte, hogy a Szovjetunió több mint tizenhárom millió állampolgára esett áldozatául a fasiszta német megszállásnak. Példaként említette a fehéroroszországi Hatiny falut, amelyet pontosan 80 éve, 1943. március 22-én pusztítottak el a német katonák.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció/MTI/EPA/Állami Duma sajtószolgálata

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takarító
2023. március 23. 07:24
német fegyveres erők és cinkosaik, valamint a megszállt területek lakosainak soraiból kikerülő, a hitleri rezsimnek hűséget esküvő árulók által elkövetetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények jogi-igazságszolgáltatási értékelésének - jól kitalálták és kitálaltak. Jaj nekünk is.
stug
2023. március 22. 19:41
"A nyolcvan évvel ezelőtt, 1937 augusztusában eszkalálódó tömegterror gépezete a bolsevikok hagyományos bűnbakjai mellett a nemzetiségek ellen fordult. Etnikai alapokon mészárolták le az ellenségnek kijelölt csoportok tagjait. A Nyugat szinte semmit nem tudott róla, de itt, Hitlert megelőzve indult el az államilag szervezett tömeges népirtás a harmincas évek Európájában. Jezsovscsina, a tömeggyilkosságok gigantikus sztahanovista versenye." https://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/08/11/sztalin_nepirtasok_a_szovjetunioban_tomegterror_kulakok_lengyelek/
Namond
2023. március 22. 19:35
Emlékeim szerint, mintha a német koncentrációs táborok személyzetét a Cseka/NKVD emberei - akik döntően nyugat ukrajnai származásúak voltak - képezték volna ki. Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij lengyelnek született.
stug
2023. március 22. 19:33
A Szovjetunió népeit leginkább a Szovjetunió irtotta - menekült is mindenki az adandó alkalommal, aki tehette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!