A munkavállalók hitének védelmét is megerősítette az amerikai Legfelsőbb Bíróság

2023. június 30. 12:09

Tiszteletben kell tartani a munkavállalók vallási meggyőződéseit – döntött a konzervatív többségű testület.

2023. június 30. 12:09
null

Az angolszász precedensjognak megfelelően egy pennsylvaniai keresztény postás ügyéből vezette le az amerikai Legfelsőbb Bíróság, hogy a munkaadóknak tiszteletben kell tartaniuk a munkavállalók vallási meggyőződéseit – írja a Politico.

Az ügy onnan indult, hogy egy a szigorú konzervatív és keresztény életmódjukról ismert amishok vidékén dolgozó pennsylvaniai postásnak, Gerald Groffnak feladatul adták, hogy az Amazon csomagjait vasárnap is ki kell szállítani. A postás ezt elutasította,

mondván, hogy a vasárnap a templomról és a családról szól.

A U.S. Postal Service megpróbálta megoldani a postás helyettesítését vasárnaponként, de volt, amikor neki kellett volna mindenképp dolgoznia – de ő így sem volt hajlandó vasárnaponként dolgozni.

Végül kilépett a vállalattól – és pert indított vallási diszkrimináció miatt.

Az ügy aztán az amerikai Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol aztán az egyébként konzervatív többséggel és liberális kisebbséggel rendelkező testület egyhangú döntést hozott,

kimondva: a munkavállalók vallási meggyőződéseit tiszteletben kell tartani,

és ebbéli kéréseikre figyelemmel kell lenni. A döntés értelmében ha e kérésük figyelembe vétele csak „kisebb költségeket” jelent  a munkáltatóknak, akkor azt el kell fogadni.

A Politico szerint ilyen kérések vonatkozhatnak például a keresztény vasárnapra, a zsidó sabbathra, vagy épp a déli imádkozásra. De beleférnek a ruházkodással vagy a vallási szimbólumok viselésével kapcsolatos kérések is.

Gerald Groff a döntés kapcsán azt nyilatkozta: „Remélem, hogy ez az ítélet másoknak is megengedi, hogy a meggyőződéseik szerint élhetnek, anélkül, hogy a munkájuk elvesztésétől félnének a hitük megvallása miatt”.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyébként most döntött arról is,

hogy el kell törölni az egyetemi felvételiken alkalmazott pozitív diszkriminációt,

amik az elmúlt években előnybe hozták a színes bőrű diákokat a velük azonos szinten vagy akár jobban teljesítő fehér diákokkal szemben.

 

Nyitóképen: az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete (Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 30. 14:59
"De beleférnek a ruházkodással vagy a vallási szimbólumok viselésével kapcsolatos kérések is." Nem, nem férnek bele. A cégnél az előírt munkaruhát kell viseli, ami sokszor nem is a cég dilije, hanem állami előírás. A vallási szimbólumok látható viselése pedig propaganda, ami nem való munkahelyre. Úgy viselje a vallási szimbólumokat, hogy azt csak ő tudja! Ha egy munkahelynek nem a cég tevékenységével, hanem az ahhoz semennyire sem tartozó vallással kell foglalkoznia az a munka rovására megy. Akit zavar a vallása akármilyen munkavégzésben ő keressen magának másik szakmát, állást! A papok is vasárnap is dolgoznak. Nekik lehet?
Akitlosz
2023. június 30. 14:54
Ezt így igen. Rosszul csinálta a cég. Vasárnapra dupla pénzért nagyon könnyű dolgozókat találni. A munkavállalók versengenek, hogy vasárnap is dolgozhassanak több pénzért. Ha valaki nem akar az nem gond, mert így több pénz jut másoknak. Amúgy hittérítés és politizálás munkahelyre nem való, azt nem köteles eltűrni egy munkáltató. De ez itt most nem az az ügy. Érdekes amúgy, autót gyártani simán lehet vasárnap, csak eladni nem. Na és mi van ha valaki vallásos pásztor? Vasárnap nem legeltet? Az állatokat nem érdekeli, hogy hétvége van, attól még éhesek. Náluk egyszer Szilveszter napján este volt csőtörés. A vizet nem érdekelte, hogy az emberek inkább ünnepelnének. Jönniük kellett a vízművek embereinek, nyilván nem örültek, a sötétben hatalmas durrogás közben vizet szivattyúzni meg amit csőtöréskor szoktak csinálni. Senki sem ilyen Szilveszterre számít.
Skulo
2023. június 30. 13:36
Magyarországon 1568 óta van lelkiismereti és vallási szabadság. A világ "legdemokratikusabb" gittegyleteben most hozták rá rörvényt. ???
kunzoo
2023. június 30. 13:34
Aztán egy amish mentős, vagy tűzoltó? Betiltják a vasárnapi tüzet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!