„A közlekedési rendőrök tisztelegtek nekünk az út mentén” – elképesztő történeteket mesélt a Prigozsin-lázadásról a Wagner zsoldosa

2023. július 23. 11:58

A Gleb álnéven nylatkozó férfi június vége óta Luhanszkban van, és várja az újabb parancsokat.

2023. július 23. 11:58
null

Nyilatkozott a BBC-nek a június 24-i eseményekről a Wagner-csoport egyik tisztje. A Gleb álnéven beszélő katona beszámolójából egy kaotikus történet tárul elénk. A katonát a luhanszki laktanyában érte a parancs, – amely egy Prigozsin és a Wagner Parancsnoksági Tanács nevében eljáró meg nem nevezett zsoldosvezértől érkezett – miszerint egy teljes bevetésre indulnak, oszlopot alkotva. Gleb és bajtársai nem ütköztek ellenállásba, amikor Oroszországba léptek. „Nem láttam határőröket” – mondta. „De

a közlekedési rendőrök tisztelegtek nekünk az út mentén”

– tette hozzá.

Ami az első nagyobb városban, Rosztov-na Donuban ezután következett, az minden képzeletet felülmúlóan szürreális: Gleb egységét megbízták a regionális Szövetségi Biztonsági Szolgálat irodáinak elfoglalásával. Ahogy közeledtek az épülethez, az teljesen üresnek tűnt. Egy drónt repítettek el felette, hogy ellenőrizzék az életjeleket. Knt várakoztak, majd az épületből kijött két ember, akik „üzletet” ajánlottak a fegyveres lázadóknak.

Azt mondtam: »Miről kellene alkut kötni? Ez a mi városunk« ... Így hát megegyeztünk, hogy békén hagyjuk egymást. Időnként kijöttek dohányozni

– idézte fel Gleb. A zsoldos ugyanúgy a Telegramról értesült a Lukasenka-Prigozsin dealről, mint mindenki más.  Ezt követően, este felkereste őt egyik felettese, és minden magyarázat nélkül közölte vele, hogy neki és egységének most vissza kell térnie a luhanszki bázisra. Vissza is mentek, és azóta is ott várják a további parancsokat. 

Az álnéven nyilatkozó katona saját bátorságát is kiemelve megjegyezte, hogy még tavasszal a felsőbb parancsnokság azt mondta nekik, hogy bárki, aki a médiának nyilatkozik, megölik.

Nyitókép: Olga Maltseva/ AFP

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. július 24. 08:42
Oroszországot megérteni nem lehet. Oroszországot szeretni kell. Ez az orosz mondás pontosan leírja a helyzetet.
machet
2023. július 23. 15:53
Micsoda hír.Azt a mindenit,még ilyet.Elképesztő hogy mik vannak.Blablablabla.
templar62
2023. július 23. 14:33
Orwelli világ
falcatus-2
2023. július 23. 13:27
Meseország mindenkié ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!