Megnyitotta a tanévet a román államfő, nemzetbiztonsági ügynek nevezte a drogfogyasztást

2023. szeptember 11. 15:53

A drogfogyasztás hatásai, méretei, társadalmi következményei, komoly kihívást jelentenek az egyéni biztonságra és a nemzetbiztonságra nézve – fogalmazott Iohannis.

2023. szeptember 11. 15:53

A román államfő nemzetbiztonsági ügynek nevezte a hétfői tanévnyitón mondott beszédében a fiatalok körében terjedő drogfogyasztást, a miniszterelnök pedig a jelenség visszaszorítását célzó törvénykezdeményezést ígért a bukaresti kormány részéről – tájékoztatott hétfőn az MTI.

„Komoly kihívás a nemzetbiztonságra nézve”

Klaus Iohannis államfő a bukaresti 162-es számú általános iskola tanévnyitó ünnepségén a társadalmat egyre inkább foglalkoztató riasztó jelenségnek nevezte a fiatalok drogfogyasztását, és bejelentette: napirendre tűzi a kérdést a nemzetbiztonsági testület, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) legközelebbi ülésén.

A drogfogyasztás hatásai, méretei, társadalmi következményei, főleg ami a zsenge korban és az iskolákban történő drogfogyasztást illeti, komoly kihívást jelentenek az egyéni biztonságra és a nemzetbiztonságra nézve”

– idézte Iohannist az Agerpres hírügynökség.

A fiatalok drogfogyasztása körül azt követően bontakozott ki élénk társadalmi vita Romániában, hogy augusztus végén egy népszerű tengerparti üdülőhely közelében egy, kábítószer hatása alatt álló 19 éves fiatalember az út szélén közlekedő fiatalok egy csoportjába hajtott gépkocsijával, egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember halálát, illetve két másik társuk sérülését okozva.

Korábban pedig azok a hírek okoztak riadalmat, amelyek szerint rohamosan terjed a diákok körében a különböző tudatmódosító szerek fogyasztásának „divatja, és több olyan esetre derült fény, amikor a kiskorúak az iskolákban egymást között üzleteltek drogokkal.

Romániában a közoktatásban részt vevő mintegy 2,7 millió diák számára kezdődött meg hétfőn a 2023-2024-es tanév.

(MTI)

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP
 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 13. 03:42
Ennek volt egy tiszta pillanata?
tikkadt-szocske
2023. szeptember 11. 19:50
Így lett a romániai magyar kisebbség a drogokkal egy kalap alatt nemzetbiztonsági tényező. Amúgy ehhez egy bedrogozott oligarhagyerek kellet halára gázoljon két egyetemistát, miután átjutott két közúti ellenőrzésen.
kontyos
2023. szeptember 11. 16:56
Szép lassan(kb 15 év) rájött a németajkú szöröstalpú......
Akitlosz
2023. szeptember 11. 16:43
Amit egy drogos nemzetbiztonságilag elfecseg azt egy piás is elfecsegi. Amilyen balesetet egy drogos okoz, olyant okoz a piás is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!