Német lap: Brüsszel nem készült fel a kelet-európaiak lázadására az ukrán gabonatilalom kapcsán

2023. szeptember 20. 10:28

A szerző szerint a Bizottság határozatlansága meglepő, hiszen ez egyértelmű törvénysértés.

2023. szeptember 20. 10:28
President of European Commission Ursula Von Der Leyen and the Italian Prime Minister Giorgia Meloni (not seen) meet at an event during the migrant crisis in Lampedusa Island, Italy on September 17, 2023.

A Die Welt felületén megjelent véleménycikkben olvasható, hogy korábban öt keleti állam – Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia – megtiltotta az ukrán mezőgazdasági termékek értékesítését, mert alacsony áraikkal rontották a helyi gazdaságok üzletét.

Ez a kérdés most ismét gondot okoz,

miután az Európai Bizottság feloldotta az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket. Erre válaszul Lengyelország, Magyarország és Szlovákia bejelentette, hogy továbbra is fenntartják a behozatali tilalmat. Ukrajna ezért most panaszt akar tenni a három ország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél – jelentette be hétfőn Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter.

Mindez komoly problémákat vet fel az EU számára.

A kereskedelempolitika ugyanis a brüsszeli biztosok, nem pedig a tagállami kormányok hatáskörébe tartozik.

Az EU először azonban elemezni akarja a helyzetet. A hétvégén Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke megvédte a döntést.

Dombrovskis elmondta, hogy a Bizottság jelenleg nem lát torzulást a tagállamok piacain, ugyanakkor elismerte, hogy további tárgyalásokra van szükség a kelet-európai országokkal.

A szerző szerint a Bizottság határozatlansága meglepő, hiszen ez egyértelmű törvénysértés.

Noha a három uniós ország álláspontja már régóta ismert, úgy tűnik, az EU nem készült fel a kelet-európaiak lázadására. Brüsszel megpróbálja megnyugtatni a három államot. A Bizottság azt mondja, hogy Kijevvel közösen mérlegeli, hogyan lehetne védeni a kelet-európai gazdákat.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: VALERIA FERRARO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. szeptember 21. 10:53
Lázadás helyett inkább arról a vérlázító hozzáállásról kellene beszélni, amit megengednek maguknak Brüsszelben. Semmibe veszik egy egész EU régió érdekeit csak azért, hogy kapjanak egy biztató ajakcsücsörítést a kijevi szappanopera császártól. Messzire el kéne zavarni őket, semmi keresnivalójuk Európában
tavirozsa2
2023. szeptember 21. 10:52
Die Welt az éhező, ukrán gabonára váró Afrikai embereket meg sem említi? Aha, az csak ürügy volt, ugye???
elfújta az ellenszél
2023. szeptember 21. 10:43
Ezt most akkor hogyan? Ukrajna nem része az európai közös piacnak, ezért nem vonatkozhat rá az EU belső szabályrendszere. Az eurokraták szava pedig nem törvény, hanem csak önkényes beavatkozás, amire nincs felhatalmazásuk
bagira002
2023. szeptember 21. 05:21
Brüsszel visszaüzent csak a Kaili módszert fogadja el , bőröndnyi pénzel Ursulához besétál ez a eus elvárás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!