Jelentés: a holland önkormányzatok egyharmada évek óta nem fogad be menedékkérőket

2024. január 15. 15:45

A holland parlament felsőháza hétfőn vitatja meg az úgynevezett elosztási törvényt, ami viszont pont erre kötelezné az önkormányzatokat.

2024. január 15. 15:45
null

A holland önkormányzatok csaknem egyharmada – a 342-ből 111 – az elmúlt 12 évben egyetlen menedékkérőt sem fogadott be – írta hétfőn az RTV Noord hírportál a holland menekültügyi ügynökség (COA) által közzétett adatokra hivatkozva.

A holland parlament felsőháza hétfőn vitatja meg az úgynevezett elosztási törvényt, amellyel a kormány arra kötelezheti az önkormányzatokat, hogy méretük, népességük és anyagi helyzetük alapján fogadjanak be menedékkérőket. A holland kormány folyamatos válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem sikerül elengedő férőhelyet biztosítania az országba áramló menekülteknek. A férőhelyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki menekültszállásokon, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban, az ország legnagyobb befogadócentrumában.

A COA adatai szerint Groningen és Drenthe tartomány helyezte el eddig a legnagyobb számban a menedékkérőket, míg az ország többi részén az önkormányzatok nagy része vonakodik a menekültek befogadásától, vagy szinte csak ukrajnai menekülteket szállásolnak el.

A menedékkérők önkormányzatonkénti elosztásáról szóló jogszabályt Eric van der Burg, az ügyvivő kormányt alkotó egyik párt, a Szabaddemokrata Néppárt menekültügyi minisztere dolgozta ki, két évvel ezelőtt. A parlament alsóháza a tavalyi vita során szűk többséggel megszavazta a tervezetet, de a parlamenti választások óta nincs többség a törvényjavaslat mellett. A holland önkormányzatok szövetsége, és a gyermekjogi ombudsman is sürgette a javaslat szenátusi elfogadását.

A holland bevándorlási hivatal tavaly novemberi becslései szerint idén a menedékkérelmek száma elérheti akár a 76 ezret is, holott a hatóságok évente nem több mint 47 ezer kérelmet tudnak feldolgozni. Idén eddig közel 10 ezer tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültnek találtak otthont az állami menekültközpontokon kívül, azonban jelenleg további 22 ezer vár megfelelő lakhatásra. A hivatal számításai szerint 2025 elejére 96 ezer befogadóhelyre lesz szükség.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / AP / Europa Press / Europa Press
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polly_neni
2024. január 15. 18:30
Majd ha a holland önkormányzatok 100%-a így dönt, na akkor várjuk a jelentést. Addig ez mese, mese, meskete...
Nehidd El
2024. január 15. 17:14
Addig is hetescikkelyt nekik!
fatman
2024. január 15. 16:42
remélhetőleg hamarosan megalakul az új kormány, és rendet tesz...
herceg-3
2024. január 15. 16:39
Tudtommal már nem Mark Rutte a fődiri Hollandiában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!