A magyar nagykövetségen húzódott meg a volt brazil elnök

2024. március 26. 14:57

A brazil külügyminiszter bekérette a magyar nagykövetet a helyzet tisztázása érdekében.

2024. március 26. 14:57
null

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

 

Jair Bolsonaro, Brazília volt elnöke a múlt hónapban két éjszakát töltött a brazíliai magyar nagykövetségen, néhány nappal azután, hogy a szövetségi rendőrség elkobozta az útlevelét és letartóztatta két korábbi segítőjét puccskísérlet gyanújával – írta meg a Politico. 

Bolsonaro február 12-14-i magyar nagykövetségen való tartózkodásáról először a New York Times számolt be a nagykövetségen készült biztonságikamerák felvételei alapján.

A korábbi elnök ügyvédje, Fabio Wajngarten a közösségi médiában közölte, hogy az exelnök két napot töltött a magyar nagykövetségen, „hogy kapcsolatot tartson a baráti ország tisztviselőivel” és „friss információkat kapjon a két ország politikai helyzetéről”.

Minden más értelmezés, amely túlmutat az itt közölt információkon, egyértelműen kitalált, nincs köze a tények valóságához, és gyakorlatilag csak egy újabb álhír”

– írta Wajngarten.

Korábban Bolsonaro a következőket nyilatkozta az esetről: „Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam (...) Baráti kört tartok fenn néhány államfővel szerte a világon. Ők aggódnak” – utalva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való barátságára.

Hétfő este a brazil külügyminisztérium beidézte Magyarország nagykövetét, hogy tisztázza Bolsonaro nagykövetségen való tartózkodásának okait.

Bolsonaro jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Bolsonaro 2022-es magyarországi látogatása során „testvérének” nevezte Orbánt, idén pedig Buenos Airesben találkoztak az új argentin jobboldali elnök, Javier Milei beiktatásakor.

A rendőrség február 8-án lefoglalta Bolsonaro útlevelét, és azzal vádolta meg, hogy puccskísérletre készült az új baloldali vezetéssel szemben. Tavaly egy brazil bíróság kimondta, hogy Bolsonaro 2030-ig nem tölthet be politikai tisztséget, mert a 2022-es választások során „álhíreket terjesztett”. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. március 27. 16:49 Szerkesztve
Tommaso 2024. március 27. 12:39 Kibaszottul nem érdekel, mire kívánsz reagálni, vagy mire nem. Hogy te mit álmodsz, hogy ki tudott mit, az mind csak fantazmagória, ezt sem tudod bizonyítani, mint semmi mást sem. Csak nyomorultkodsz a kitalált hülyeségeiddel.
2024. március 27. 16:44 Szerkesztve
Tommaso 2024. március 27. 12:36 "A magyar börtönből kiengedéséről szóló döntést ORBÁN hozta meg." "a magyar kormány a 2012-ben kiadta az elkövetőt Azerbajdzsánnak, azzal a feltétellel, hogy Baku a magyar ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja." Kezdésnek bizonyítsd a kiengedést annak fényében, amit már kétszer belinkeltem, te gyengeelméjű.
Tommaso
2024. március 27. 12:39
Az előbbi kommentemre reagáló hazug ORBÁN-trollokkal nem kivánok foglalkozni. Orbán két akkori minisztere is figyelmeztette a magyar diktátort a várható következményekre, s arra, hogy az azeri egyszemélyi teljhatalmú diktatúrában egy miniszterhelyettes igérete sz@rt sem ér. Abban az országban mindenről, de a világon mindenről, Alijev elnök dönt, egyszemélyben. És ő nyilván szabadon engedi a majdnem kétszeres gyilkost. Megalázva ezzel Magyarországot és a magyar igazságszolgáltatást. ORBÁN ebben is súlyosat HIBÁZOTT. ORBÁN MIATT egy, MAGYAR földön elkövetett gyilkosság + kisérlet miatt MAGYAR biróság által elitélt személy NEM töltötte le a megérdemelt büntetését.
Tommaso
2024. március 27. 12:37
Orban nem véletlenül nyújt menedéket minden, bűncselekményt elkövetett politikusnak. (ugye emléxünk a 7 évre itélt macedon Gruevszkire?) Azért teszi, mert reméli, ha Ő kerül bajba, rajta is segitenek majd. Pl. az orvul támadó aljas Baltás Gyilkos szabadon engedése miatt Azerbajdzsán egészen biztosan menedéket nyújt neki. A Kiszáradni Készülő Kies Kaszpi-tenger partján várja őt egy Kastély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!